It-direktør vil give gratis husly til iværksættere
Derfor kan it-iværksætteri afgøre Danmarks fremtid
Nye virksomheder skal skaffe alle de nye arbejdspladser, vi mangler i Danmark.
Vi skal dermed have sat fut i iværksætteriet.
Men der er en del udfordringer forbundet med det at være it-iværksætter i Danmark anno 2011, ikke mindst for de unge, som skal være kernen i fremtidens erhvervsliv.
Pengene er svære at finde
Når en ny virksomhed skal op at stå, så drejer det sig i høj grad om at finde pengene til at holde virksomheden kørende, indtil økonomien løber rundt af sig selv.
I praksis betyder det, at iværksættere skal på jagt efter investorer, der ikke er bange for at placere en pose penge i en risikozone - der er jo ingen garanti for, at virksomheden bliver en succesforretning med overskud på bundlinjen.
"Konkret har danske iværksættere nogle rammevilkår, der kan give udfordringer for unge iværksættere. Det er svært at få adgang til risikovillig kapital i Danmark, og den såkaldte iværksætterskat gør det endnu sværere at få investorer," siger Morten Bangsgaard, der er direktør i IT-Branchen.
Iværksætterskatten blev, trods et løfte i regeringsgrundlaget, ikke afskaffet i den nye finanslov.
Det betyder, at investorer fortsat betaler 12 procent ekstra i skat af investeringsafkastet, hvis de ejer mere end 10 procent af virksomheden, de har investeret i.
Det vil sige, at mindre investorer betaler 67 procent i skat af deres investeringsafkast mod de normale 55 procent.
De globale konkurrenter
Han peger på, at det i dag på forskellige måder er både lettere og sværere at komme i gang med egen virksomhed.
De tekniske barrierer for at starte op med en god idé og komme ud på markedet med et produkt er blevet markant mindre.
Men samtidig er det hårde tider rent økonomisk, og konkurrencen er hårdere end nogensinde før.
Det er som sådan ikke den danske konkurrence, der er forøget, men globaliseringen bevirker, at det ikke længere er muligt at lukke sig inde i sin nationale osteklokke.
En iværksætter er nødt til at tage højde for de potentielle konkurrenter ude omkring i verden, og det højner standarden og forøger dermed udfordringerne, fortæller Morten Bangsgaard:
"Det globale it-marked åbner op for enorme forretningsmuligheder. Men konkurrencen er også blevet mere global. Det stiller større krav til iværksætterne. Det er ikke længere nok at være den bedste i Danmark for at få stor succes, man skal være blandt de bedste i verden."