Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Sådan er det gået TDC's køb af Dongs fibernet

Det er i dag to år siden, at TDC købte Dongs fibernet. Læs her, hvad købet har betydet for bredbåndsmarkedet.

17. november 2009 sender TDC chokbølger igennem den danske bredbåndsbranche.
 
Et rygte, der har floreret i telebranchen i flere måneder, bliver nu til virkelighed.
 
TDC melder en tirsdag morgen, at selskabet køber det fibernet, som energiselskabet Dong har udrullet i hovedstadsregionen.
 
Prisen lyder på 325 millioner kroner, men forventes at stige med yderligere 100 millioner kroner.
 
Det er i dag, torsdag den 17. november 2011, to år siden, at TDC gennemførte købet, der gav teleselskabet ejerskab over hele fiberinfrastrukturen i hovedstadsregionen. Den region, der danner rammen om en tredjedel af alle danske hjem.
 
En forsikringspræmie
Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets kalder TDC's køb af nettet for en forsikringspræmie.
 
"Det var helt sikkert en forsikringspræmie, der var alle pengene værd," fortæller han.
 
Med købet afværgede TDC i hovedstadsregionen en trussel mod selskabets guldklump, telefon- og kabelnettet.
 
"Hvis en konkurrent fik fat i fibernettet, kunne den få fat i husstandene og senere udbygge og dermed lave et effektivt angreb ind i TDC's kabelbaserede net. Det var derfor vigtigt for TDC set ud fra en defensiv vinkel at få fat i infrastrukturen," forklarer Poul Ernst Jessen.
 
Han tilføjer, at TDC længere ude i fremtiden kan bruge nettet offensivt.
 
"TDC har for forholdsvis få penge fået adgang til en infrastruktur, som selskabet selv kan bygge videre på," siger analytikeren.
 
Poul Ernst Jessen ser det nye hurtige LTE-mobilt bredbånd - også kaldet 4G - som eneste trussel i hovedstadsregionen mod TDC's fiber-, kobber- og kabelinfrastruktur. Og det er kun på de lave hastigheder på fastnet.
 
Ifølge TDC's strategi for infrastruktur, TDC netstrategi for 2020, skal teleselskabet i år 2020 have rullet et fiberkabel forbi 500.000 af Danmarks 2,5 millioner hjem. Dog ikke nødvendigvis have tilsluttet dem.
 
Dong ville også rulle fiber forbi en halv million hjem, men projektet skulle allerede have været færdigt i 2015. Energiselskabet droslede dog ned undervejs i sit projekt, da kundebasen ikke voksede som forventet. 
 
Andre ejere ville være aggressive
Infrastrukturen havde formentlig set anderledes ud i hovedstadsregionen i dag, hvis køberne af Dongs fibernet i stedet havde været elselskaber, som ikke i forvejen ejede to kabelbaserede infrastrukturer i regionen, endte med at købe Dongs fibernet, vurderer Poul Ernst Jessen.
 
"Vi havde nok set en kæmpe udbygning af Dongs fibernet, hvis Syd Energi eller SEAS-NVE havde stået med nettet i dag. De havde både bygget nettet ud og gjort et kæmpe forsøg på at få tilsluttet flere kunder til det," siger han.
 
Elselskaberne formåede først at slå sig sammen, da TDC havde købt fibernettet. Det gjorde de, da de etablerede den fælles tjenesteudbyder Waoo.
 
Poul Ernst Jessen anslår, at omkring 20.000 hjem i dag er tilsluttet fibernettet i hovedstadsområdet, selvom der går fiberkabler forbi mere end 100.000 hjem.
 
Computerworld har spurgt TDC hvor mange hjem, der er tilsluttet, men det tal er fortroligt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere