"Jeg har påstået at det kinesiske militær kan lukke nettet på 30 sekunder, og ingen kan bevise det modsatte". Manden der fremsætter denne påstand er David Cheriton, professor på Stanford University og lidt af en legende i Silicon Valley. Han solgte sammen med Andreas Bechtolsheim firmaet Granite Networks til Cisco i 1996 for et milliardbeløb og begge var blandt de første investorer i Google, hvilket kun gjorde deres milliardformuer endnu større. Bechtolsheim er også en af de oprindelige stiftere af Sun Microsystems.
Nu advarer de to om, at vi kommer til at se mange flere cloud-nedbrud fremover - nettets infrastruktur er langt mere sårbar end det, mange tror. Vi har allerede set de første eksempler. Både Amazon og Google har været ramt af store cloud-nedbrud tidligere i år. Det kommer på et meget dårligt tidspunkt for selskaberne, som netop nu forsøger at overbevise virksomheder om at flytte alle deres data ud i skyen.
"Vi tænker på internettet som noget, der altid er der. Men blot fordi vi er blevet afhængige af det, behøver det ikke være sandt," siger David Cheriton til New York Times, der fortæller om de to teknologi-guruers firma Arista Networks i en længere artikel.
I en verden hvor dataforbindelserne er 100 gange hurtigere end i dag og antallet af transaktioner i netværket er steget eksplosivt vil antallet af fejl også stige uvilkårligt, lyder budskabet fra Cheriton og Bechtolsheim. Der kommer flere nedbrud, de bliver mere alvorlige og det kommer til at ske hyppigere. Det er umuligt at designe et globalt netværk uden fejl - huller, der kan bringe hele nettet ned eller udnyttes af fremmede magter.
De nuværende server-forbindelser på 1 gigabit i sekundet er ved at skifte til 10 gigabit, og der arbejdes allerede med 100 gigabit-teknologier. Det næste skridt bliver 1 terabit i sekundet.
Cheriton og Bechtolsheim mener at Arista har en løsning på udfordringen med at skabe et mere stabilt og fejlfrit internet, som også kan holde til morgendagens hurtige dataforbindelser. I modsætning til Cisco, der satser på specialdesignede chips, vil de udvikle softwarebaserede switch-løsninger som kører på almindelige og billige processorer.
Arista solgte sit første produkt til børsmæglere, som har brug for at afvikle automatiske transaktioner små 100 nanosekunder hurtigere end konkurrenterne. I den verden kan nanosekunder betyde forskellen mellem tab og gevinst.
Cheriton og Bechtolsheim satser på at udvikle software, der er mere simpel og dermed også reducere risikoen for fejl.
"Den store fjende er kompleksitet, målt i antallet af kodelinjer eller interaktioner. Der er ingen person i live der kan forstå 10 procent af den teknologi der er nødvendig for at oprette og udskrive en ønskeseddel online," siger en anden af stifterne bag Arista, Kenneth Duda.
Hos Cisco ser man ikke overraskende lidt anderledes på problemet med nettets stabilitet, selvom Intel også er skiftet til standard-chips frem for specialiserede processorer i nogle af sine nye produkter.
"Du har ikke brug for at genopfinde nettet. Disse protokoller er designet til at fungere selvom Washington forsvinder. Det ligger i arkitekturen," siger Cisco-produktchef Ram Velaga til avisen.
Den store fordel for Cheriton og Bechtolsheim er, at de har skudt deres egne penge i Arista - 100 mio. dollar hver - og derfor kan tage sig god tid til at udvikle de produkter, der skal holde fremtidens terabit-internet kørende - uden huller i skyen.