Global Crossing i sort hul i Danmark

Det er så tvivlsomt, om den danske del af det skandaleramte teleselskab Global Crossing vil overleve, at revisorerne ikke vil give deres underskrift på det. Selskabets pengekasse er et sort hul, mens omsætningen styrtdykker, og omkostninger er barberet kraftigt ned.

Den danske del af det skandaleramte amerikanske teleselskab Global Crossing hænger med en vis legemsdel i vandskorpen.

Økonomien i det danske selskab er så elendig, at selskabets revisorer højst usædvanligt afviser at skrive under på, at selskabet kan fortsætte.

Global Crossings danske omsætningen blev sidste år halveret til 34 millioner kroner, og hullet i pengekassen er uforholdsmæssigt stort - efter 2002 viste egenkapitalen et underskud på 326 millioner kroner.

Godt nok blev tabet væsentligt begrænset i forhold til katastrofeåret 2001, da Global Crossing nedskrev værdien af sit netværk herhjemme med 337 millioner kroner. Det var hovedårsagen til tabet på 388 millioner kroner. Sidste år drænedes pengekassen kun for ni millioner kroner, men de bedre takter på bundlinjen afspejler langt fra en sund udvikling.

85 procent af omkostningerne skåret væk

Global Crossings forretning er skrumpet betydeligt, og resultatet i 2002 er forbedret, fordi 85 procent af selskabets omkostninger er skåret væk. Blandt andet mødte der i udgangen af året kun 7 mennesker på arbejde i den danske forretning mod 17 året før.

Oveni hatten er det ifølge regnskabet nødvendigt at tjekke de reelle værdier endnu en gang, og samtidig er det usikkert, om det sorte hul i pengekassen overhovedet kan fyldes op.

Ledelsen sætter sin lid til, at amerikanske Global Crossing vil komme med en hjælpende hånd og et stort checkhæfte. Men det er netop den pointe, som revisorerne ikke vil lægge navn til, og derfor afviser revisorerne helt ekstraordinært at give en konklusion på årsregnskabet.

Det amerikanske moderselskab er nemlig i betalingsstandsning efter at være blevet afsløret i en regnskabsskandale, der minder om den, der ramte konkurrenten Worldcom og energiselskabet Enron. Og selskabets skæbne er stadig uafklaret.

Den amerikanske koncern har endnu ikke indgået overenskomst med kreditorerne, som har omkring 100 milliarder kroner til gode. Og forsøg på at rekonstruere virksomheden er indtil videre mislykkedes, fordi de amerikanske myndigheder i flere omgange har stukket en kæp i hjulet på opkøb i selskabet.

Politiske problemer med opkøb

Både ST Telemedia fra Singapore og Hutchison Whampoa har vist interesse. Sidstnævnte, som er et konglomerat kontrolleret af Hong Kongs rigeste mand, Li Ka-Shing, blev afvist som eventuel køber, fordi den amerikanske hær så rødt ved tanken om rigmandens forbindelser til den kinesiske hær. Sådan en mand skal ikke eje at telenetværk i USA, mener ikke kun hæren, men også mange politikere.

Nu er ST Telemedia i problemer, fordi både Pentagon og det amerikanske sikkerhedsministerium ikke er meget for at overlade Global Crossings fiberoptiske net til udenlandske selskaber ? et net som blandt andre den amerikanske regering bruger.

Ifølge regnskabet fra det danske selskab ventes moderselskabet at træde ud af betalingsstandsningen i anden halvdel af 2002.

Trods flere henvendelser er det ikke lykkedes Computerworld Online at indhente kommentarer til det danske selskabs situation. I regnskabet erkender bestyrelsen dog, at der er ?væsentlige usikkerhedselementer? i forhold til den fremtidige drift.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere