Artikel top billede

Podcastere med egen musik skulle betale for musikrettighederne

Gramex var lidt for grådig

"Hvis du podcaster, skal du betale til os."

Sådan lød budskabet i et brev, som en række danskere med private podcasts modtog i sidste uge. Brevet var fra Gramex - et søsterorgan til KODA og forvalter af rettighederhedene for udøvende musikere på vegne af IFPI Danmark.

Brevet skabte en del røre i podcastmiljøet - ikke mindst fordi mange bruger musik, som specifikt er godkendt til netop podcasts, nemlig musik-stumper med en såkaldt Podsafe-licens.

Blandt modtagerne af brevet fra Gramex var der også en podcaster, hvis eneste musik var en kendingsmelodi, som podcasteren, David Bjerre, selv havde rettighederne til.
Først troede David Bjerre, at brevet, der blev sendt som mail, var et Nigeria-brev, fortæller Politiken.

Men efter at han og andre podcastere har rejst en debat om rettighedshavernes fremfærd, har Gramex-organisationen været på tilbagetog.

I løbet af i går havde Gramex-konsulenter travlt med at ringe rundt til de podcastere, der var blevet afkrævet penge.

Føromtalte David Bjerre fik ifølge Politiken at vide, at opkrævningen var en fejl. Andre har fået en lidt mere nuanceret forklaring, end det oprindelige Gramex-brev lagde op til.

ComON har talt med en af podcasterne, som modtog både det oprindelige brev og en lidt mere høflig opringning senere.

Daniel Laursen, der driver sitet TrendsOnline, fortæller, at han blev gjort opmærksom på, at der skal betales Gramex-afgift, hvis han bruger rettighedsbeskyttet musik i sine podcasts.

"Jeg blev ringet op af Gramex. De fortalte, at formuleringen om, at alle podcastere skal betale, var en fejl - men at der skal betales for beskyttet musik. Det var en venlig dame, der ringede, og når det foregår sådan, har jeg det egentlig OK med det," fortæller Daniel Laursen.

Hans podcatsts bliver hørt af sted mellem nogle hundrede og nogle tusinder lyttere. Det betyder, at han skal til at betale 600 kroner om måneden, hvis han vil fortsætte med at bruge den nuværede jingle i sine udsendelser.

Direktøren for Gramex er John R. Kristensen. Han tiltrådte jobbet for få måneder siden efter at have tilbragt en årrække som konsulent i Dansk Industris ITEK-organisation.

Gramex-direktøren siger til ComON, at organisationen nu vil kigge på, om ikke formuleringerne i brevet til podcastere skal ændres frem over.

Tror du ikke, at denne sag har medvirket til at give rettighedshaverne et image som lidt for grådige?

"Jo, i sidste uge, men ikke nu, hvor vi har ringet rundt og forklaret os til hver enkelt. Det her har faktisk været en god anlednimg til at tage en debat," siger John R. Kristensen.

Gramex har i denne omgang sendt brevet ud til en håndfuld danske postcastere - som ifølge direktøren alle er blevet ringet op efterfølgende.

En kopi af det oprindelige brev kan ses i denne debattråd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere