Bredbånd via telefonstikket bliver i Danmark solgt med teksten "op til" placeret foran hastigheden.
Det gør det, fordi teleselskabet ikke altid kan garantere, at kunden får den markedsførte hastighed.
"Op til"-betegnelsen har tidligere fået kritik fra Forbrugerrådet, fordi folk ikke er garanteret den markedsførte hastighed.
Nu kritiserer Neelie Kroes, der er EU-kommissær for den digitale agenda, også "op til"-betegnelsen. Det gør hun på sin blog.
"For at have tillid til markedet skal folk være sikre på, hvad de får," skriver hun.
Neelie Kroes mener, at den manglende tillid til markedet er en barriere for den europæiske digitale agenda, der skal få flere europæere til at tage nye digitale muligheder i brug.
Folk vil holde sig fra et købe bredbånd med høje hastigheder, hvis de alligevel ikke har tillid til, at de får det, argumenterer kommissæren.
Måleudstyr til borgerne
EU iværksætter på den baggrund nu en kampagne, hvor europæerne kan skrive sig op til at få måleudstyr tilsendt, så de kan teste bredbåndshastigheden i hjemmet.
Håbet er ifølge politikeren at få et bedre datagrundlag til at vurdere, hvordan det står til med nethastigheden hos borgerne.
Bredbåndshastigheden kan over telefonnettet variere, alt efter kvaliteten af kobberledningen ind til hjemmet, ligesom afstanden fra hjem til central også spiller ind.
Den mest udbredte form for bredbånd i Danmark er netop over telefonnettet. 1,2 millioner danske hjem får bredbånd via telefonstikket.
TDC, der ejer telefonnettet, forventer, at mange danskere frem til 2020 vil fortsætte med at få bredbånd via telefonstikket.