Konceptuelt er desktop-virtualisering en videreudvikling af klient/server-teknologien med at benytte delte servermiljøer.
I desktop-virtualisering er den enkelte brugers programmer og data dog ikke delt med andre, og teknikken kræver derfor omkring fire gange så meget jern som i de delte servermiljøer.
Efter virtualisering af serverparken, er desktop-virtualisering det næste naturlige skridt for mange virksomheder.
Desktop-virtualisering går groft sagt ud på at adskille den fuldfede pc-oplevelse med medarbejdernes arbejdsenheder, som kan være en pc, mac eller en tynd klient uden egentlig computerkraft.
Data, programmer og processer kører og kan administreres fra centralt hold og tilgås af slutbrugerne via internettet.
Kører efter bøvl
Server manager Mikael Korsgaard Jensen fra Herning Kommune er fuld af lovord om desktop-virtualisering, som kommunen er klar til at rulle ud til 350 brugere efter længere tids bøvl med teknikken.
"Vi har fundet ud af, at brugerne i mange tilfælde ikke har fået helt samme ydelser som på deres egen pc, og det problem skulle vi have løst, før vi kunne rulle projektet ud i folks produktionsmiljøer," siger han og fortsætter:
"De fleste er jo vant til at arbejde på computere derhjemme, og de forventer at få samme fulde grafiske brugerflade på jobbet som derhjemme," lyder det fra Mikael Korsgaard Jensen, som dog tilføjer, at den helt det samme oplevelse næppe kan forventes inden for de næste par år.
"Grafikken og båndbredder har været to store udfordringer, som er løst nu. Folk skal dog ikke forvente, at de kan arbejde med tungt grafisk arbejde på en virtuel desktop. Til lettere grafisk arbejde og til almindelig kontorbrug er det dog en helt perfekt platform," understreger Hernings server manager.
Samme pris som en pc
Herning Kommune er efter de indledende tekniske børnesygdomme begyndt at kigge på at få kørt yderligere 600 virtuelle desktops ud til kommunens plejehjem, da det mobile plejepersonale skal til at journalisere direkte fra bærbare computere.
Kommunens dekstop-virtualiseringsløsning er View-klienten fra VMware.
"De virtuelle desktops giver en meget stor grad af fleksibilitet, og vi har valgt at køre videre med VMware, fordi vi i forvejen har stor VMware-ekspertise, som vi kan trække på og dermed undgå de helt store uddannelsesseancer," fortæller Mikael Korsgaard Jensen.
Han siger, at han snildt kan forestille sig blandede desktop-miljøer med fuldfede pc'er og virtuelle desktops alt efter arbejdsopgaverne. Derimod er server manageren ikke meget for at blande alt for mange producenter ind i den virtuelle desktop-infrastruktur, da det giver mere vedligeholdelsesarbejde.
"De virtuelle desktops er ikke billigere end en traditionel pc, men gevinsten ligger i slutbrugernes fleksibilitet, da de kan logge på deres eget desktop-miljø alle steder fra," siger han og tilføjer, at administrationen også er en kæmpe fordel i desktop-virtualisering.
Overbeviste bossen
Mikael Korsgaard Jensen kan på længere sigt godt forestille sig en ordning, hvor medarbejdere får en pose penge til at købe deres eget it-udstyr for, og det så er it-administrationens opgave at pakke applikationerne sikkerhedsmæssigt ind i virtualisering.
"Man skal dog huske på, at 'one-size-fits-all' ikke gælder på virtuelle desktops, så der vil ganske givet være stor forskel fra organisation til organisation på, hvor meget og hvor mange virtuelle desktops den enkelte virksomhed kan få gavn af."
Hernings server manager forudsiger samtidig, at den fremtidige udfordring med at få virtuelle desktop-miljøer ind i organisationen snarere er politisk end teknisk og organisatorisk.
"Det tog mig personligt to år at overbevise min organisation om, at server-virtualisering er smart," fortæller han.