Det vil betyde sort skærm for store dele af familien Danmark samt ekstraregninger på 55 millioner kroner, hvis TDCs kabeltv-net skulle udvides yderligere, sådan som flere af de øvrige teleselskaber har ønsket.
Det fremgår af TDC/YouSee's høringssvar til telemyndighederne.
Myndighederne har overvejet en udvidelse, fordi den nuværende regulering reelt er værdiløs. Ingen af de øvrige teleselskaber har ønsket at leje sig ind på YouSee's net, fordi de der kun kan sælge bredbånd og kun til kunder, som i forvejen modtager tv fra YouSee. De kan ikke få lov at tilbyde deres egne tv-signaler.
Men som ComON kunne fortælle forleden, så bliver der ikke åbnet yderligere for YouSee's net i denne omgang.
TDC har forklaret over for Telemyndigheden, at der er mange og store problemer forbundet med at lade konkurrenter levere både bredbånd og egne tv-pakker via kabeltv-nettet.
En ekstra åbning ville blandt andet kræve store investeringer i nye filtre til samtlige kunder, hvis der skulle gennemføres en løsning, som TDCs konkurrenter kunne bruge til at levere deres bredbånd til andre end YouSee's aktive tv-kunder.
Men der er mange andre udfordringer. Skulle nettet åbnes som TDC-konkurrenterne ville have det, må man først gennemføre en omfattende omlægning af hele kabeltv-nettet. Kort fortalt ville YouSee blive nødt til at flytte rundt på alle tv-kanalernes placering i frekvensbåndet, hvis der skulle gøres plads til konkurrenternes løsning.
Masser af analoge danskere
"En så markant omlægning af frekvensbåndet er væsentligt mere omfattende end de kanalomlægninger, som YouSee normalt gennemfører, og ville medføre en betydelig ulempe for alle TV-kunder, som skal foretage en genindstilling af egne tv-apparater. Selv mindre omlægninger giver erfaringsmæssigt et væsentlig øget pres på YouSee's kundeservice med deraf følgende omkostninger og ulemper. Det er YouSee's erfaring, at en stor del af danskerne ikke selv er i stand til at foretage genindstilling af tv-apparater," anføres det i YouSee's henvendelse til Telemyndigheden.
Et andet og måske endnu større problem udgøres af de analoge tv-signaler, som stadig er en stor del af YouSee's forretning.
Selvom der blev slukket for luftbårne analoge antennesignaler fra DR og TV2 i 2009, leverer YouSee fortsat analoge tv-signaler til de mange danskere, der endnu ikke har fået anskaffet en digital boks.
Men de analoge signaler tager plads op, som man kunne have brugt til HD TV.
"YouSee har de seneste år både måttet fjerne analoge tv-kanaler og presse udnyttelsen af frekvensbåndet til det yderste for at skaffe plads til nye kanaler og til de øgede behov for digitalt tv. Skulle der allokeres mere kanalplads til bredbånd, ville det have dramatiske konsekvenser for kabeltv-nettets mulighed for at håndtere den igangværende markante udvikling på tv-området på en forsvarlig måde over for kunderne. Derved ville det have alvorlige konsekvenser for YouSee's hovedforretning," skriver selskabet.
Det fremgår videre af henvendelsen, at det analoge tv-signal ikke kommer til at blive slukket foreløbigt:
Tvkanaler solgt enkeltvist
"Planen er at reducere antallet af analoge kanaler i udbuddet gradvist over de kommende år for at skaffe kapacitet til yderligere HD-kanaler og til on-demand-tv-tjenester. Der er fortsat mange tv-apparater i danske hjem, der kun kan modtage tv-signalerne analogt. Derfor forventer YouSee fortsat at have betydeligt analoge kanaler i udbud frem mod 2020," hedder det i YouSee's redegørelse.
Konkurrencestyrelsen foreslog forleden, at YouSee's dominerende position på tv-markedet bliver underkastet en regulering, så selskabet sammen med andre tv-leverandører tvinges til at sælge tv-kanaler enkeltvis.
Det fik Dansk Energi, der er interesseorganisation for fiberselskaberne, til at foreslå en ny model for åbningen af YouSee's net.
Hvis YouSee pålægges at levere en grundpakke med gratis-kanalerne (de såkaldte must carry kanaler), ville de øvrige teleselskaber blot kunne koble sig på den tv-løsning.
Blandt flere af de øvrige TDC-konkurrenter bakker man op om forslaget.
Hvorvidt det bliver til noget, er det op til Erhvervs og Vækstminister Ole Sohn at afgøre.