Bløde værdier booster bundlinjen

Konsulenthuset inden for IT-sikkerhed Fort Consult går mod strømmen i en IT-branche under pres. Computerworld Online portrætterer en IT-succes, hvis sikkerhedsydelser nok er sene til at blive sparet væk i nedgangstider, men som tror på, at vejen til succes på bundlinjen går via glade ansatte og lydhørhed over for kunderne.

Den bombastiske kongestol i entreen hos Fort Consult er på højde med den ridderrustning i fuld størrelse, som står ved siden af og holder vagt. Et levn fra fortiden som modsætning til de ellers sparsomt møblerede og lyse lokaler på selskabets adresse i det københavnske nordvestkvarter.

Og nok tjener selskabet sine penge på at værne om virksomheders IT-sikkerhed, men den middelalderlige hårdhed står også i skarp kontrast til Fort Consults opskrift på succes, der foreskriver moderne fokus på bløde værdier.

Selskabets stifter og administrerende direktør, Ulf Munkedal, mener uden omsvøb, at begejstring og stolthed over sit job og prioritering af menneskelig kontakt med kunderne kan aflæses direkte på bundlinjen.

Bløde værdier gør forskellen

Ifølge direktøren er de bløde værdier den afgørende forskel mellem den gode og den dårlige forretning, fordi det i sidste ende påvirker den kvalitet og service, som berettiger til, at prisen ikke ryger ned, selv om konkurrencen er hård.

- Det tror jeg, er vores hemmelige opskrift på at være en sund virksomhed og det, der giver de sidste millioner. Og det er de sidste millioner, der giver overskud på bundlinjen, siger Ulf Munkedal, som nu har været i gang med Fort Consult i halvandet år.

Han er selv en veteran inden for IT-sikkerhed og var en af stifterne bag sikkerhedsvirksomheden Neupart & Munkedal. Den skiftede navn til Vigilante, da 2M Invest skød penge i, og hovedkontoret flyttede til USA.

Ulf Munkedal trak sig ud, inden først 2M Invest og siden det danske Vigilante-selskab gik konkurs. Vigilante eksisterer fortsat i USA og flere andre lande, og nogle af Ulf Munkedals konkurrenter på det danske marked er hans tidligere medarbejdere, som oven på Vigilante-konkursen dannede deres eget selskab, Protego.

Nu lader Ulf Munkedal de otte ansatte i sin nye virksomhed arbejde ud fra hans mantra om, at det skal være sjovt at arbejde som konsulent inden for IT-sikkerhed, både fagligt og socialt.

Filosofien er, at det skaber tillid, hvis kunden kan mærke entusiasme og vilje til at være bedst. Denne tillid skaber igen overbevisningen om, at pengene er givet godt ud.

I uløselig sammenhæng med glade medarbejderes effekt på bundlinjen er ambitionen om glade kunder. Derfor bliver hvert eneste projekt vendt og drejet med kunden, som også giver efterkritik, når opgaven er færdig.

- Nøglen til vores succes ligger i, at vi hele tiden spørger, hvordan vi kan blive bedre. Dybest set er vi ikke mere geniale end konkurrenterne, men vi lytter, siger Ulf Munkedal og tilføjer, at det også gør en forskel, at Fort Consult ikke forhandler håndgribelige produkter, men konsulentydelser.

Skal ikke være produktpushere

- Vi skal ikke prostituere os eller være produkt-pushere. Mange andre sælger også eksempelvis softwareprodukter ved siden af konsulentbistanden. Men vores uvildighed gør, at vi kan sige vores ærlige mening, og det skaber også tillid, siger han.

Direktøren erkender dog også den favorable situation i, at han sidder som chef for et firma, der satser på et af de få forretningsområder, som ikke er i krise i IT-branchen. Generelt er IT-sikkerhed et taknemmleigt produkt at sælge, fordi det er svært at spare på trods trange tider hos virksomhederne.

Den oprindelige forretningsidé bag Fort Consult var at rådgive virksomhederne, inden skaden skete. Det skulle ikke kun ske med klassiske sikkerhedstest, men især via forebyggelse i form af viden om sikkerhedstrusler, systemernes arkitektur og arbejdsgange inden for IT.

- Jeg ville gerne flytte fokus til tidligere i processen og forebygge eller være proaktiv, fordi det sparer penge i det lange løb, så virksomhederne ikke skal bruge store summer, når skaden er sket, siger Ulf Munkedal.

I dag har selskabet en palet af konsulentydelser, der dækker fra opbygning af IT-systemer til brandslukning, hvis uheldet alligevel er ude.

Og resultaterne er til at få øje på. Både i kundeporteføljen og i kroner og øre.

Lang kundeliste

Listen af kunder tæller blandt andre Folketinget, Danske Bank, Danmarks Statistik og PBS, og selskabet tjente sine første penge allerede i sit fødselsår.

Fort Consult begyndte forretningen i april 2002, og de resterende måneder i året gav lige nøjagtig sorte tal på bundlinjen. 5.000 kroner kunne det blive til ud af en bruttofortjeneste på 1,3 millioner kroner.

De første tre måneder af 2003 nærmede bruttofortjenesten sig den første million og gav et overskud på en kvart million.

Og holder de nuværende udsigter for Fort Consult, lander omsætningen ifølge Ulf Munkedal på seks millioner kroner i 2003, og overskuddet kan nå op på en million afhængig af, om selskabet foretager nye investeringer.

Året efter skulle omsætningen gerne være fordoblet til mellem 12 og 15 millioner kroner.

- Vi er en vækstvirksomhed. Men det kan være svært at vokse uden at slække på kvaliteten, og derfor er de bløde værdier så vigtige, siger stifteren. Han tilføjer, at Fort Consult ikke har en grænse for, hvor stort det må blive, bare vægten ligger på langsigtet vækst.

- Jeg kan være bange for, at væksten kan gå for hurtigt, og derfor må vi under ingen omstændigheder gå på kompromis med kvaliteten, plusset på bundlinjen ? afhængig af investeringer ? og betydningen af gode kollegaer, siger han.

Computerworld Online sætter hen over sommeren fokus på en række succesvirksomheder i den danske IT-branche. Breakoutimage er den sjette i rækken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere