Artikel top billede

Politiker: Ny smartphone-skat er fup og fidus

Regeringens indførelse af den nye smartphone-skat i stedet for multimedieskatten møder voldsom kritik - af flere forskellige grunde.

I sidste uge fremlagde regeringen sit finanslovsforslag, hvor multimedieskatten bliver lagt i graven.

I stedet skal man beskattes af såkaldt "fri telefon", der dækker over fastnettelefon, mobiltelefon og internet betalt af arbejdsgiveren, ligesom det var tilfældet, inden multimedieskatten kom til.

Men revisor Niels Sonne fra revisionshuset Deloitte har påpeget, at reglerne reelt ikke bliver rullet tilbage.

Faktisk bliver reglerne, der indføres 1. januar 2012, ringere, end de var, inden multimedieskatten kom til, vurderer Deloitte-revisoren.

Læs revisorens gennemgang at reglerne før, under og efter multimedieskatten her.

Sagen får nu flere partier til at kritisere regeringen hårdt.

"Min kommentar til den nye ordning er, at det er som så meget andet med den nye regering, nemlig fup og fidus," siger skatteordfører Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti.

"De siger jo, at de vil rulle ordningen tilbage til før multimedieskatten, men som det står i artiklen (Niels Sonnes vurdering, red.), så er det jo langt fra tilfældet," fortsætter DF-skatteordføreren.

Tvivl om beregninger

Dennis Flydtkjær ærgrer sig over, at det lader til, at det nu bliver mere bøvlet end både før multimedieskatten og under multimedieskatten.

"Så det er ærlig talt billig salgsgas fra regeringen," siger Dennis Flydtkjær om regeringens beslutning om at sløjfe multimedieskatten.

Han erkender, at multimedieskatten måske ikke var "den mest fantastiske opfindelse". Men den forenklede trods alt reglerne, og den skabte finansiering for at lette skatten på arbejde, mener han.

"Den måde, som regeringen vil afskaffe multimedieskatten til fordel for beskatning af fri telefon, vil fjerne nogle af de administrative forenklinger, der fulgte af multimedieskatten," forudser Dennis Flydtkjær. 

Afskaffelsen af multimedieskatten forventes i øvrigt at sænke statens indtægter med 500 millioner kroner om året, fremgår det af finanslovsforslaget.

Mens genindførelsen af "fri telefon"-skatten ifølge regeringens finanslovsforslag vil indbringe 50 millioner kroner.

Beregninger, som revisor Niels Sonne fra Deloitte tvivler på.

Opkræver hver en krone

Liberal Alliance (LA) kritiserer også regeringens nye skat.

Skatteordfører Ole Birk Olesen forklarer, at danskerne fortsat kommer til at betale en skat for at stå til rådighed for deres arbejdsgiver uden for normal arbejdstid.

"Vi ønsker at fjerne multimedieskatten helt, ikke at erstatte den med en ny 'smartphoneskat'," siger han.

Grundlæggende ødelægger man medarbejdernes fleksibilitet og i sidste ende virksomhedernes konkurrenceevne, når man lægger skat på arbejdsredskaber, mener LA-ordføreren.

For at have råd til helt at fjerne multimedieskatten skal regeringen slanke den offentlige sektor. Men det sker ikke, siger han ærgeligt.

"Regeringen vil tværtimod øge de offentlige udgifter, og derfor bliver den nødt til at opkræve hver en krone, den kan komme i nærheden af. Nu en helt ny 'smartphoneskat', som efter alt at dømme kommer til at koste danskerne næsten lige så meget som multimedieskatten," siger skatteordføreren.

"Det er ét skridt frem, som straks efterfølges af ét skridt tilbage igen. Helt skørt," konkluderer Ole Birk Olesen.

Læs senere her på Computerworld.dk en kommentar fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere