Test: Nokia N9 er den lækreste mobil fra Finland i mange år

Både ind- og udvendigt er Nokias nye topmodel N9 en lækker mobil. Den er udstyret med det alternative styresystem Meego, som Nokia har dødsdømt. Se her om mobilen alligevel er pengene værd.

Test: Nokia N9 er den lækreste mobil fra Finland i mange år

Anmeldelse: Nokia N9 er det seneste bud på en topmobil fra Nokia.
 
Og det er en anderledes smartphone.
 
Den kører hverken med platformene Symbian, iOS, Windows Phone eller Android.
 
Derimod kører den med operativsystemet MeeGo, som skiller sig markant ud fra alle de andre.
 
Al navigation foregår nemlig ved at køre en finger over skærmen. En navigation, som Nokia har døbt "Swipe".
 
Derfor har mobilen ikke en fysisk hjem-knap under skærmen som kendt fra iPhone og Android-telefoner, ligesom der heller ikke er en tilbage-, menu- eller søg-knap kendt fra mange Android-mobiler.
 
I stedet er N9 blot udstyret med tre knapper på højre side af telefonen. To knapper til at skrue op og ned for lyden samt tænd/sluk-knappen. Det er ganske enkelt et minimalistisk design, som finnerne er kommet op med.
 
Mobilen er kompakt og solidt bygget med kurvede kanter, der gør, at den ligger godt i hånden.
 
Samtidig er den med sin skærm på 3,9 tommer ikke større, end du kan betjene den med én hånd. Ikke mindst takket være Swipe, der ikke kræver, at din tommelfinger hele tiden skal ned i bunden af telefonen for at trykke på en hjem-knap.
 
Telefonens skærm er en flot, skarp og kurvet AMOLED-skærm med en ridsefri overflade af det såkaldte Gorilla Glass-materiale.

En overflade, som ikke suger fingeraftryk til sig.
 
Farverne i telefonens skærm er flotte, men ser du på skærmen fra en lidt skæv vinkel, får billedet et svagt blåligt skær.

Det er dog ikke noget, som betyder noget, da du næsten altid ser lige på skærmen. Lysstyrken virker derimod lidt svag, og selv om den er sat på maksimum, mangler den hvide farve at lyse helt op. 
 
Har en god størrelse
Størrelsen af skærmen er altid smag og behag. N9's 3,9 tommer er større end en iPhones 3,5 tommer, men samtidig noget mindre end eksempelvis Samsung Galaxy S II og Sony Ericsson Xperia Arc S, som har henholdsvis en 4,3 og en 4,2 tommer skærm.
 
De 3,9 tommer virker dog til at være det rigtige valg, for blev skærmen meget mere, ville mange få svært ved at betjene telefonen med én hånd.

Ideen bag Swipe, som vi kommer ind på senere, er, at du kører din tommelfinger fra den ene side af billedet til den anden for at navigere til et nyt skærmbillede.

Her ville mange med mindre hænder blive sorteret fra, hvis det var en 4,3 tommer-skærm.
 
Nokia N9 kommer både i en udgave med 16 og 64 gigabyte hukommelse, hvoraf størstedelen er afsat til lagring af brugerdata; det vil sige billeder, musik og video.

På 16 gigabyte-versionen, som PC World har testet, er der afsat 9,5 gigabyte til brugerdata, mens der er 4,2 gigabyte til apps og 2,1 gigabyte til data lagret af apps.
 
De 16 gigabyte er rigeligt for de fleste, men ønsker du en meget stor samling af musik, videoer eller billeder på mobilen, kan du ende med at løbe tør for plads. Der er nemlig ingen mulighed for at udvide med et hukommelseskort. 
 
Spændende hardware
Telefonens kamera er bedre, end hvad du ser i de fleste andre smartphones på markedet. Det skyldes blandt andet, at tyske Carl Zeiss leverer optikken til mobilens otte megapixel-kamera.

Lidt overraskende er der ikke en HDMI-udgang, og du kan derfor ikke afspille HD-film fra din mobil på dit tv.

Æsken, som N9 kommer i, indeholder et par høretelefoner af fin kvalitet, et USB- og opladerkabel samt et strømstik, som du sætter USB-kablet i, når du oplader mobilen.

Strømstikket har en stor rund og tyk plade på toppen. Det cirkelformede stik kan volde dig problemer, for det kan i værste fald blokere for, at der ikke er plads til et stik i kontakten ved siden af opladeren.
 
Batteriet i telefonen klarer sig fint igennem en dags brug, og mobilen har som noget nyt NFC-chip.

Det er en trådløs teknologi, som kan tilslutte N9'eren til enheder eller sende signaler til dem, hvis blot du holder mobilen hen til dem.

Teknologien er spændende og rummer et stort potentiale, men lige nu er det begrænset, hvad du kan med den. En ting er, at din telefon kan kommunikere med NFC, men det skal modtageren også kunne - og det kan de færreste gadgets.

Nemt at styre med en finger

Motoren under overfladen i N9 er styresystemet MeeGo, som Nokia ikke har benyttet før, og som selskabet heller ikke vil benytte igen.

Det besluttede finnerne, allerede inden telefonen var færdig.
 
Hele projektet MeeGo blev sat i gang på et tidspunkt, da kritikken begyndte at hagle ned over den platform, som Nokia indtil nu primært har installeret i sine smartphones, Symbian.

Den var begyndt at halte efter Apples iOS og Googles Android, lød kritikken.
 
Resultatet, som udviklerne af MeeGo er nået frem til, er med Swipe-navigationen et anderledes styresystem end alle de andre.
 
Du har tre hjem-skærmbilleder, som du skifter imellem, hver gang du kører en finger tværs over skærmen fra venstre mod højre eller modsat. Det ene skærmbillede er genveje til alle de installerede apps på telefonen, det andet er alle aktive/åbne apps, mens det sidste er en oversigt over notifikationer såsom mail, kalenderaftaler, sms'er eller beskeder fra sociale netværk.
 
Åbner du en app, forlader du den igen ved at køre fingeren hen over skærmen, hvorefter du vender tilbage til det af de tre hjem-skærmbilleder, som du kom fra, da du åbnede app'en.
 
Det ser lækkert ud, når du trækker et spil som Angry Birds lidt til siden, og det forrige skærmbillede toner frem, jo mere du trækker Angry Birds ud af skærmbilledet - om du så gør det oppefra, nedefra eller fra en af siderne.
 
Er du inde i en app, har du også mulighed for at hive en hurtig-menu frem. Du trækker din finger en centimeter op fra bunden af skærmen og holder den nede. Nu popper der en menu frem med fire genveje til sms, kamera, telefon og internet. En smart og hurtig genvej til de vigtigste funktioner.
 
Navigationen med Swipe i MeeGo fungerer smidigt og er lækker at se på. Enkelte gange har der dog været hak i de ellers glidende overgange.
 
MeeGo er umiddelbart nem at sætte op med eksempelvis en Google-konto. Tror du.
 
Du kan nemt tilføje din Google-konto ved at indtaste dine login-oplysninger, hvorefter du tror, alt er på plads.

Men benytter du telefonens guide til Google-konto, synkroniserer din telefon kun med mail, chat og opkald.
 
Den synkroniserer hverken kalender eller kontaktliste. 
 
Sort snak
I stedet skal du oprette en "Mail for Exchange"-konto, hvis du ønsker, at de ting også følger med. Det er mildest talt ikke logisk for en bruger, der er knap så kyndig i det tekniske.
 
Værre bliver det efterfølgende, når du skal udfylde en række felter, deriblandt "domæne". Hvor mange brugere ved, at de skal skrive m.google.com i det felt?

Når det er på plads, klikker du videre, hvorefter du bliver spurgt, om du vil stole på et "servercertifikat" fra Google Inc.
 
Svarer du ja, skal du udfylde et felt for serveradresse samt port til forbindelse. Det er sort snak for mange.

Her aner vi lidt af spøgelset fra Nokias gamle Symbian-platform, der på brugervenlighed halter efter iOS, Android og Windows Phone.
 
Heldigvis skal du kun udfylde dette én gang, og det er faktisk ikke så svært, hvis du blot følger en guide fra Youtube

Men vi burde have passeret den tid, hvor du skulle være it-nørd for at sætte din telefons indstillinger op.
 
Nokia er naturligvis en konkurrent til Google, der står bag Android, men guiden til at oprette en Google-konto inklusive kalender og kontakter burde være nem og ligetil, ligesom den for eksempel er på Microsofts Windows Phone.
 
Tastaturet til sms og mail virker småt, når telefonen er oprejst, men alligevel er det nemt at ramme tasterne.

Hvert klik udløser en blød vibration, og tastaturet virker på denne måde levende. Ordbogen kommer med forslag, mens du skriver, men den retter ikke ordene automatisk. Dette kunne virke bedre, om end det fungerer tilfredsstilende.

Fremragende, men...

Softwaren på telefonen i form af MeeGo er telefonens store styrke, mens også dens svaghed.
 
Det er en styrke, fordi den spiller fremragende sammen med den hardware, der omslutter den. Navigationen med Swipe overflødiggør flere af de fysiske knapper, som andre mobiler har.
 
Men Nokia har allerede besluttet at tage livet af MeeGo-platformen, og udviklerne står dermed ikke i kø for at programmere apps til platformen.

Det i forvejen begrænsede udvalg af apps vil derfor forblive begrænset.
 
Nokia har valgt at droppe FM-radioen i N9, og du er derfor afhængig af de netradioer, du kan hente i app-butikken Marked.

Der er dog radiokanaler nok at vælge imellem, hvis du henter Nokia-app'en Internet Radio, som blandt andet indeholder 66 danske radiokanaler.
 
En af styrkerne ved Nokia-smartphones har altid været, at de er udstyret med Nokias kortsystem til din mobils GPS. Det blev tidligere kaldt Ovi Kort, men på N9 hedder det blot Kort.
 
Styrken ved Nokias kortsystem frem for det konkurrerende Google Maps kendt fra Android er, at kortet ligger på telefonen. Dermed er du ikke afhængig af at have dataforbindelse til et mobilnet for at bruge navigationen. En meget værdsat funktion for dem, der ønsker at bruge telefonens GPS i udlandet.
 
Kortfunktionen virker fint, men der mangler noget af den dybde, som Google Maps har såsom busstoppesteder, og hvilke buslinjer som kører derfra. 
 
Godt sammenspil med soft- og hardware
Nokia N9 er på mange måder en fremragende telefon.
 
Den solide og minimalistiske hardware spiller rigtig godt sammen med den originale tilgang til software, som MeeGo har. Det er lækkert, smidigt og effektivt.
 
Kun i opsætningen af den samlede mail-, kalender- og kontaktkonto fra Google virkede systemet besværligt under testen, og det skal du heldigvis kun sætte op én gang. 
 
Trods det er en god og lækker telefon, tøver vi med at anbefale den. Det smalle udvalg af apps trækker ned, for det er i høj grad nye apps, der holder liv i din telefon og gør den langtidsholdbar.
 
Betyder apps ikke det store for dig, er dette derimod en fremragende telefon.

Men prisen lyder dog på 4.500 kroner, og du får meget for de penge, hvis du spejder mod Android-alternativerne.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Sr. Functional Architect - SAP

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Kinaxis Sr. Solution Consultant

Roskilde Kommune

Digitaliseringschef
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere