TDC sidder med sin tv-arm YouSee så enevældigt på magten over danskernes tv-forbrug, at konkurrencen på området reelt er sat ud af kraft.
Sådan lød konklusionen i kortform, da Konkurrencestyrelsen i går lagde en ny analyse på bordet.
Styrelsen nøjes ikke med at analysere: Den har udarbejdet et forslag, der skal reducere TDCs magt, og skabe mere konkurrence på markedet for salg af tv-ydelser til danske husstande.
Løsning på dominans-situationen er enkel:
En forbedret konkurrence kræver ifølge styrelsen blot, at folk får adgang til at købe tv-kanalerne enkeltvis, frem for de pakker med masser af kanaler, som i dag er eneste mulighed for mange danskere.
Men hverken YouSee, eller de andre tv-leverandører er særligt interesserede i kun at sælge en enkelt tv-kanal ad gangen. Derfor skal der et lovindgreb til, erkender man i Konkurrencestyrelsen.
Styrelsen foreslår, at tv-distriubutørerne får pålæg om at sælge tv-kanaler enkeltvis og at de også skal tilbyde en grundpakke med det fjernsyn, som folk betaler over licensen.
Gratiskanaler er nøglen
Det er de gratis såkaldte must carry kanaler fra DR og TV2, der er tale om - i modsætning til betalingskanaler som TV3 etc.
"Hvis distributionsselskaberne (f.eks. YouSee, red) bliver pålagt at sælge tv-kanalerne enkeltvis - eventuelt som supplement til en grundpakke uden betalingskanaler - vil forbrugerne kunne vælge nøjagtig de kanaler, de ønsker. Det kan de færreste, som markedet er indrettet i dag. Enkeltsalg af tv-kanaler vil styrke konkurrencen, og det vil give forbrugerne mulighed for at sammensætte et udvalg, der dækker deres behov," hedder det i en udtalelse fra direktør i Konkurrencestyrelsen, Agnete Gersing.
Ideen er, at YouSee's særlige stordriftsfordele begrænses, når forholdet mellem betalingskanaler og gratiskanaler reguleres på denne måde.
Som det er i dag, hvor TDC og YouSee sidder som leverandør af tv til over halvdelen af alle hustande, kan selskabet optjene fede rabatter på sine indkøb af betalingskanalerne - rabatter, som de langt mindre konkurrenter ikke kan komme i nærheden af.
Hos fiberselskabernes interesseorganisation Dansk Energi er man lykkelig for Konkurrensestyrelsens skridt. Det kan nemlig medføre, at reguleringen af TDCs brug af coax-nettet bliver mere effektivt - hvilket den ifølge Dansk Energi ikke er i dag.
YouSee blev sidste år ramt af et indgreb fra It og Telestyrelsen, som bad selskabet om at åbne coax-nettet for konkurrerende bredbåndsudbydere.
Men åbningen gjaldt kun bredbåndsleverancer. Telestyrelsen havde nemlig lyttet til YouSee's forklaring om, at en opdeling af tv- og internet-signaler ville kræve meget store investeringer i coax-nettet, hvis andre udbydere skulle lukkes ind.
Tvangsåbning medførte skuldertræk
Tvangsåbningen af YouSee's net blev derfor mødt med et skuldertræk af den øvrige telebranche. Når de ikke kunne tilbyde internet og tv i samme pakke på coax-nettet, kunne det være lidt lige meget, mente mange.
Men den skarpe skillelinje mellem internet og tv i reguleringen af YouSee er måske på vej væk, takket være Konkurrencestyrelsens nye skridt.
Hos Dansk Energi mener man, at YouSee nok skal finde ud af at løse de tekniske problemer med en opslitning af coax-nettet i IP-trafik og tv-signaler leveret af eksterne udbydere.
"Hvis YouSee kan levere en isoleret grundpakke med de gratis tv-kanaler, sådan som de kan blive pålagt i Konkurrencestyrelsens forslag, så vil de givetvis også kunne løse de tekniske problemer i nettet, som de hidtil har brugt som argument for ikke at lade andre selskaber levere tv-pakker på deres net," siger chefkonsulent i dansk Energi Christian Berg til ComON.
ComON arbejder på at indhente en reaktion på Konkurencestyrelsens udspil fra TDC.
Læs hele Konkurrencestyrelsens analyse om situationen på tv-området her.