Test: Billig HTC-mobil med noget nyt under overfladen

HTC Radar er billig og kan det meste, men er den værd at købe i stedet for Android-konkurrenterne i samme prisklasse? Vi har testet Radar med styresystemet Windows Phone 7.5.

Mere af det samme fra HTC

Anmeldelse: HTC Radar er navnet på en ny mobil fra HTC.
 
Ved første øjekast ligner det en HTC-mobil som så mange andre, vi har set de senere år fra det taiwanske firma.
 
Men den skiller sig ud fra mængden, når vi kommer ind under overfladen.
 
Den er nemlig udstyret med platformen Windows Phone 7.5, kendt som Mango, som er Microsofts forsøg på at udfordre Googles Android og Apples iOS kendt fra iPhone.
 
I dag har kun få procent af alle klodens smartphone-brugere Windows Phone installeret på deres mobiler, men styresystemet får muligvis snart medvind, når Nokia lancerer en stribe telefoner på denne platform.
 
HTC Radar er i design meget lig andre HTC-telefoner. Hjørnerne er afrundede, materialet virker solidt, og i forlængelse af skærmens bund er tre knapper placeret.

Modsat flere tidligere modeller behøver du ikke længere tage hele bagsiden af for at isætte et simkort. Nu kan du blot skubbe den nederste del af bagsiden ud. Nemt og praktisk. 
  
HTC's tidligere Android-modeller har typisk været udstyret med fire knapper, men på HTC Radar er der tre touch-knapper; en tilbage-knap, en Windows-knap og en knap til websøgning.

Derudover er der på siden af mobilen en fysisk kameraknap, og er du til billeder, trækker dette op. Med en kameraknap er det nemmere at holde telefonen stabilt, mens du tager et foto. 
 
Mobilen har en 3,8 tommer skærm, som ligger i midterfeltet af skærmstørrelser. Det er mere end en iPhone 4, der har 3,5 tommer, men mindre end Samsung Galaxy S II's 4,3 tommer.

Opløsningen er 480 gange 800 pixel, og det giver et fint billede på en skærm af denne størrelse.

Vi synes, at skærmen har en fin størrelse, hvis du ønsker at surfe, læse mails og spille simple spil.

Mobiltelefonen har Office-programmer som Word, Powerpoint og Excel installeret, og til brug af disse er skærmen i underkanten. 

Lagerplads nok - og dog? 
Telefonen er udstyret med en 1 gigahertz-processor og 512 megabyte ram. Du kan sagtens finde telefoner med en hurtigere processor og flere ram, men under testen oplevede vi ikke, at Radar haltede på grund af langsom hardware. 
 
Mobilen kommer med cirka 6,5 gigabyte ledig lagerplads. Det er rigeligt, hvis du blot vil have plads til lidt musik og de billeder, som du tager.

Derudover har du med en Windows Live-konto, som er gratis at oprette, adgang til et såkaldt SkyDrive. Det vil sige, at du får adgang til 25 gigabytes lagerplads på nettet, hvor du kan tage backup af dine filer.

Men ønsker du at lagre en hel masse billeder, musik eller andet på din telefon, er Radar ikke den rette mobil. Du har nemlig ikke mulighed for at udvide lagerpladsen med et microSD-hukommelseskort.

Æsken, hvori telefonen ligger, indeholder ud over mobilen et headset samt et USB- og oplader-kabel. Headsettet virker skrøbeligt med sit spinkle plasticmateriale, og knapperne knirker, når du klikker på dem. Vi kunne godt ønske os, at HTC brugte lidt ekstra ressourcer på et bedre headset.

Windows Phone fungerer fint

Microsoft, der leverer softwaren til telefonen, giver ikke mobilproducenterne den samme frihed til at tilpasse styresystemet, som vi kender fra Googles Android.

Derfor er der ikke den store forskel på Windows Phone fra en HTC-mobil i forhold til en model fra eksempelvis Samsung.
 
Windows er udstyret med en guide, hvor du nemt kan sætte din telefon op med andre konti end blot dem, som Microsoft selv står bag.

Under testen af telefonen var det helt smertefrit for PC World at sætte Gmail og Google Calendar op på mobilen. Her var der intet at udsætte.
 
Den kunne også uden problemer hente kontakterne fra din Gmail-kontaktliste, og her er en af styrkerne ved netop Microsofts platform.

Hvis du samtidig sætter telefonen til også at hente data fra eksempelvis din LinkedIn-profil, kan den køre kontakterne sammen.
 
På den måde får du LinkedIn-billederne sat på de kontaktpersoner, som du kender fra din Gmail, med mindre navnene adskiller sig for meget. Eksempelvis kan den ikke sætte lighedstegn mellem "Peter Jensen" og "Far", selv om Peter Jensen er din far.
 
Det er også muligt at koble andre sociale netværk som Facebook og Twitter til telefonens kontaktliste, der i Windows-universet hedder "Personer". Men listen over personer er langt mere end blot navne med kontaktoplysninger, for du får også dine kontakters statusopdateringer fra forskellige sociale netværk kørt sammen her i en elegant løsning.
 
Har indhentet det forsømte
For mange købere af denne mobil vil det formentlig være deres første visit i Windows Phone-universet, og i denne anmeldelse går vi ikke i dybden med platformen. Du kan derimod se PC Worlds gennemgang af operativsystemet her.
 
Windows Phone har været på markedet i over et år, og i første omgang lød kritikken, at systemet på en række områder haltede efter konkurrenterne Android og iOS.
 
PC World vurderer dog, at Microsoft har indhentet meget af det forsømte med Mango-opdateringen af Windows Phone. Da Windows Phone 7 blev lanceret i oktober sidste år, var det ikke på dansk, der var ingen adgang til at købe apps, og der var heller ingen kopier/indsæt-funktion. Det er alt sammen med nu.
 
App-butikken, Windows Phone Markedsplads, har dog stadig en del at indhente i forhold til App Store til iPhone og Android Marked. Udvalget af apps er betydeligt mere begrænset på nuværende tidspunkt. 

Internet Explorer, som mange kender fra pc, er installeret i en mobiludgave, men den har visse mangler. Det kniber ofte med at tilpasse websider til skærmen, når du zoomer, og nogle gange kan du ikke se, om programmet arbejder.

Derfor ved du ikke, om det er gået i stå, eller om det forsøger at hente en side. Her er der plads til forbedringer.

Tastaturet på telefonen var vi ikke begejstrede for under testen. Knapperne er ofte svære at ramme, selv om du holder telefonen horisontalt. Det skyldes til dels, at tastaturet slet ikke udnytter skærmens størrelse. Du skal derfor ikke have store, klodsede fingre, hvis du køber denne mobil.

Godt, men ikke godt nok

Ligesom alle andre smartphones i dag har HTC Radar en GPS indbygget, og den virkede upåklageligt under testen.

Kortfunktionen er baseret på Microsofts Bing Maps, som fungerer fornuftigt. Men der mangler noget dybde i Bing Maps sammenlignet med Google Maps. Eksempelvis fremgår busstoppesteder ikke af Microsofts kortfunktion.
 
HTC har også lagt en FM-radio ind på telefonen, og er du til radio, vil du værdsætte dette.

FM-radioen fungerer fint, men den er gemt godt af vejen. Du skal nemlig via Microsofts multimedieunivers Zune for at finde og tænde den, og det er ikke muligt at lave en direkte genvej til radioen.

Det havde været nemmere med en direkte genvej til FM-radioen.
 
Tidligere har HTC udstyret sine telefoner med et kamera, der har taget billeder i en skuffende kvalitet. Denne telefon har et fem megapixel-kamera, og her har HTC oppet sig. Faktisk klarer kameraet indendørs billeder bedre, end det er tilfældet på mange andre smartphones. 
 
Habil telefon uden at imponere
HTC Radar er en ok smartphone til prisen, men heller ikke mere end det.
 
Designet ligner alt andet, som HTC har sendt på gaden de seneste år, og der er dermed ingen point for nytænkning. Vi kunne godt ønske os, at HTC vovede mere på denne front.
 
Softwaren, som er baseret på Windows Phone 7.5, skal have ros for at være original i forhold til iOS og Android. Den er på de fleste områder på omgangshøjde med konkurrenterne. Men det er svært at pege på steder, hvor den overgår de to andre styresystemer. 
 
Derfor er det også svært at argumentere for, at du skal vælge en HTC Radar-telefon i stedet for en af de mange Android-konkurrenter, som du kan finde i samme eller en lidt lavere prisklasse.

Betyder Office-programmerne meget for dig, kunne det være et argument for Windows Phone, men i så fald bør du overveje en telefon med lidt større skærm. Skærmen på Radar virker for lille, når du roder med et Excel-dokument. 

Vi vil derfor kun anbefale HTC Radar, hvis du meget gerne vil over på Windows-platformen her og nu. Er du i tvivl, bør du måske vente, til de første Nokia-mobiler med Windows Phone 7.5 kommer til Danmark i begyndelsen af 2012.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere