Styr betalingerne på Internet

Sådan etablerer du betaling med betalingskort i Internet-butikken. Vi ser også på, hvor meget det koster.

Flere strategier

Kunderne kommer til din butik på Internet, de vælger en vare og trykker "køb". Derefter skal de betale for den købte vare. I den tidligere artikel beskrev vi forskellige betalingsformer ved e-handel. Her vil vi vise, hvordan man får Dankort betaling på hjemmeside

Flere strategier

Der er flere strategier for at bruge betalingskort i butikken på Internet. Du kan vælge mellem:

  • En butik der ligger på web-hotel, hvor betalingsordning indgår
  • Betalingsystemet købes og vedligeholdes af leverandør
  • Egen opbygning af betalingssystem koblet til PBS

    Den første butik er hurtig etableret og billig i start, men den er dyr i det lange løb og afhængig af leverandøren. De to andre giver dig større muligheder, men koster også flere ressourcer.

    I alle tilfælde med Dankort-betalinger kræver det en aftale med PBS om indløsning af betalinger og autorisation. I de to sidste tilfælde kan man vælge mellem at køre betalingssystemet fra egen server eller fra hostet betalingssystem.

    Web-hotel

    Web-hotel

    Den letteste løsning er at åbne butikken i et web-hotel. Der tilbydes samlede forretningsløsninger på markedet for web-hoteller. For priser ned til nogle hundrede kroner kan man få en butik på et web-hotel i en samlet løsning. Tilgengæld kan prisen for hver betaling være 10 kroner. Det betyder, at hvis butikken bliver en succes, bliver de løbende omkostninger også store.

    Den danske lov om fjernsalg (postordrelovgivning) kræver, at betaling på Internet foregår i to adskildte processer, som først er autorisation af betalingskort og derefter pengeoverflytning (capture). Det skyldes et krav om, at en butik ikke må overføre penge fra kunden, før varerne er afsendt. De eksisterende systemer til internetbetaling tager højde for dette.

    Når kunden taster "køb" på web-siden, bliver kortnummer og udløbsdato sendt til kontrol hos PBS. Er disse informationer i orden, får butikken besked. Når butikken afsender varerne, udløses pengeoverførslen. Hvis varerne består af online service på internet, er det tilladt at overføre pengene øjeblikkeligt, også kaldet instant-capture. Det gør administration af handlen simplere.

    Omkostning til PBS

    Når din butik ligger på et web-hotel, slipper du med at skulle betale 250 kr for oprettelse af betalingsordning hos PBS. Ellers koster det 1.250 kroner. Dertil kommer der et årsabonnement til, som er på 1000 kr for Dankort.

    For hver betalingstransaktion koster det 1,95 kr og 0,15% af omsætningen i risiko præmie. En butik med en omsætning på 100.000 kroner og 1000 betalinger får en udgift til betalinger på 2.100 kroner.

    SET eller SSL

    SET eller SSL

    Butikken skal vælge mellem SET (Secure Electronic Transaction) og SSL (Secure Socket Layer) i aftalen med PBS. Som tommelfingerregel kan man sige, at forretninger der sælger dyre produkter til et motiveret marked, skal bruge SET. Forretninger med billigere standardprodukter til almindelige forbrugere kan anvende SSL.

    SET og SSL er to forskellige systemer til sikring af betalingerne, og de bruger to forskellige krypteringer. Skal man kort karakterisere forskellen mellem de to systemer set fra butikkens synspunkt, da er SSL det simpleste og mest udbredte system. Kunderne kan handle fra standard browsere uden at installere ekstra software, og de skal ikke være yderligere certificerede. SET-systemet kræver derimod særlig certifikation af kunderne, det er tungere men også mere sikkert. SET-systemet garanterer for kortindehavernes idenditet.

    PBS tager en risikopræmie for Dankort-betalinger, der ikke er foretaget med SET kortindehaver-certifikater på grund af større økonomisk risiko.

    Set med kundernes øjne er der stor forskel på de to systemer, fordi indkøb over SET kræver at de er tilmeldt SET-systemet, samt at de instalerer software til at handle med det.

    Betalingssystemet skal sikre såvel butikken som kunden i handlen. Betalingskortet bliver kontrolleret, og pengene overføres kontrolleret. Som udgangspunkt er det sælgeren, der hæfter for fejl i handlen. Hvis butikken anvender PBS's SET-løsning, garanterer PBS for betalingskort og fejl i betalingerne overfor butikken. Det vil sige, at ved SSL hæfter butikken selv for svindel med betalingskort. SSL giver ingen sikkerhed for, at kortet tlhører den, som betaler med det.

    Egen opbygning af betalingssystem

    Søger du leverandører af betalingsløsninger til Internet, anbefaler PBS en række samarbejdspartnere på deres web-sider under Nyheder og: Få gode råd om e-business.

    Der findes gratis software til betalingssystemer hos Sun, så den sidste løsning med at lave et eget system kan indføres uden store programomkostninger. Her skal man være opmærksom på, hvorvidt den valgte software allerede er godkendt af PBS. Hvis det ikke er tilfældet, skal det godkendes af PBS, hvilket i øjeblikket koster 15.000 kroner.

    Men husk

    Når web-serveren køres som kommerciel forretninger, er det ekstra vigtigt, at den kører stabilt. Sammenbrud på serveren og fejl betyder, at internet-butikken er ude af funktion. Endvidere bliver web-stedet mål for folk, der forsøger at snyde. Dette betyder, at kravene til stabilitet for Internet-forbindelse, oppe-tid for serveren, fejlfri administrative rutiner og klare brugerinterfaces bliver yderligere øget.

    Videre oplysninger

    PBS har web-sider om betaling på Internet med betalingskort, godkendte leverandører af software og vejledning til butikker og forbrugere på web-adressen: http://www.betaling.dk/.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Ciklum ApS
    Offshore software- og systemudvikling.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere