Computerworld News Service: Kina har bygget sin første supercomputer udelukkende baseret på egenudviklede mikroprocessorer. Det er et stort skridt væk fra landets hidtidige brug af vestlig teknologi til high-performance computing.
Kinas National Supercomputing Center Jinan løftede sløret for supercomputeren i torsdags, rapporterer landets presse. Supercomputeren anvender 8.704 "Shenwei 1600"-mikroprocessorer, der er udviklet af et designcenter i Shanghai ved navn National High Performance Integrated Circuit Design Center.
Der er ikke umiddelbart andre detaljer tilgængelig hverken om mikroprocessorerne eller om designcenteret.
Supercomputeren har en teoretisk spidsydelse på 1,07 petaflops (det vil sige omkring en million milliarder decimaltals-beregninger per sekund) og en vedvarende ydeevne på 0,79 petaflops målt med benchmarken Linpack. Således ville den nye supercomputer teoretisk set befinde sig på 13. pladsen på listen over verdens 500 hurtigste supercomputere. Billeder fra offentliggørelsen af supercomputeren kan ses her.
Supercomputerens navn kan ifølge New York Times oversættes til engelsk som Sunway BlueLight MPP.
Kina investerer i stigende grad i supercomputere. I november sidste år snuppede supercomputeren Tianhe-1A kortvarigt pladsen som verdens hurtigste supercomputer. Den brugte dog chip fra Intel og Nvidia. Tianhe-1A havde en teoretisk spidsydelse på 4,7 petaflops og en vedvarende ydeevne på 2,5 petaflops.
Kina har i øjeblikket 61 supercomputere på top 500-listen. Til sammenligning er USA repræsenteret på listen med 255 systemer. Japans "K Computer" sidder på nuværende tidspunkt på førstepladsen på top 500-listen og har således henvist Tianhe-1A til andenpladsen.
Eksperter på området har i over et år forventet, at Kina ville bygge sin egen supercomputer udelukkende baseret på egenudviklede chip. Den kinesiske statsstyrede presse hylder den nye supercomputer som et symbol på Kinas styrke.
Oversat af Thomas Bøndergaard