Torsdag kunne Facebook afsløre placeringen af sit første europæiske datacenter - og det blev fjernt fra de store metropoler som London, Paris eller Berlin. Det nye datacenter skal bygges i Luleå. En lille svensk by tæt på polarcirklen.
Facebook havde sendt sin datacenter-chef Tom Furlong til det kolde Nordsverige for at præsentere planerne på et pressemøde sammen med Luleå Kommune. Han forklarede nogle af årsagerne til, at Facebook har valgt den kolde nord til sit super-datacenter.
"Efter en omfattende proces hvor vi har undersøgt alternativer i hele Europa kom vi frem til, at Luleå havde den bedste helhedsløsning, med et klima der byder på naturlig køling, tilgang til bæredygtig energi, masser af plads, veluddannet arbejdskraft og et stærkt og engageret erhvervsklima," sagde Tom Furlong.
For to år siden begyndte Luleå arbejdet med at lokke internationale it-virksomheder til regionen. Man satser på en kombination af høj teknisk kompetence fra det lokale universitet og naturlig køling som sørger for at holde temperaturen nede i serverhallerne.
"Dette er den største enkeltstående investering i Luleå siden stålværket blev bygget i 1940. Det er begyndelsen til en helt ny type digital industri for hele vores region, som med denne etablering bliver et knudepunkt for datatrafik i hele Europa," siger Karl Pedersen, der er kommunalråd i Luleå.
Projektet betyder at der skal investeres flere milliarder kroner i løbet af de næste tre år og der skal oprettes 300 arbejdspladser alene i byggefasen.
Datacenteret bliver det største af sin slags i Europa med et samlet areal på 84.000 kvadratmeter fordelt på tre serverhaller. Byggeriet sker i tre etapper. Den første skal være i drift om et år og hele anlægget ventes færdigt i 2014.
"At Facebook kommer til os er et bevis for regionens kvaliteter og en enorm indsats for alle parter. Luleå har stillet op mod mængder af alternativer og når det gælder denne type af investeringer tager man ingen chancer," siger Matz Engman, der er direktør for den lokale erhvervsforening.
Elektriciteten til det gigantiske anlæg kommer fra dæmninger, som samlet genererer mere end 4.000 megawatt. Det er langt mere end regionens eget behov.
Kølingen klares med naturlig kold luft - temperaturen ligger i gennemsnit kun på 2 C og den laveste temperatur nogensinde i Sverige blev målt i Luleå med -52,6 C i 1966.
Desuden er der hurtige fiberoptiske forbindelser ud til resten af verden og en veludviklet infrastruktur fra regionens minedrift.