Nye internet forbindelser med Fixed Wireless Access

Danmark indfører FWA-systemer for tiden. Men hvad er det egentligt? Vi beskriver her den nye mulighed for forbindelser til internet og telefonnettet.

Hvad er FWA?

Fixed Wireless Access (FWA) betyder kort sagt, at telefonledningerne bliver erstattet af en trådløs radioforbindelse. FWA-udbyderne kan koble deres abonnenter på internet og telefonnettet med en trådløs forbindelse i stedet for at bruge telefonledningen ind i huset. FWA-forbindelsen kan bruges til telefon, fax, internet, radio og andre formål - ganske som en telefonledning.

Hvad handler FWA om?

Det er lettere og hurtigere at opbygge FWA-systemer, end det er at grave nye telekabler ned. Med FWA kan nye internetudbydere og televirksomheder opbygge en konkurrerende infrastruktur til Tele Danmarks kobberkabler.

Da FWA-udbyderne ikke skal grave nye kabler ned, har teknologien størst interesse i de lande, hvor der ikke allerede findes et velfungerende telefonnet. I et land som Danmark er interessen størst hos de aktører, der vil konkurrere med Tele Danmark på markedet for internet og tele. FWA indføres i Danmark primært med det argument, at det omgår de faste kobberledninger, som Tele Danmark idag ejer. FWA forbindes med en liberalisering af markedet for netopkobling af mindre brugere.

Vi får FWA

Vi får FWA

Danmark har vedtaget at indføre FWA-systemerne. Der er sket med en lovgivning, hvor man reserverer frekvenser til radioforbindelserne. Telestyrelsen har udliciteret frekvenserne, og der er indkommet ansøgninger til dem.

Der er indtil nu fastlagt to frekvensbånd til FWA omkring 3,5 Ghz og 26 Ghz. Dertil uddeler Telestyrelsen i alt 7 tilladelser. Tilladelserne bliver dels landsdækkende og dels regionale. Det forventes, at frekvenserne bliver uddelt til vinderne i december måned i år. Når systemerne er opbygget, vil et antal virksomheder kunne tilbyde FWA-netopkoblinger til kunderne.

FWA-systemerne indføres efter internationale standarder og anbefalinger. Det er nødvendigt for at koordinere anvendelsen af frekvenser i luftrummet. I Europa sker dette blandt andet via ERO: The European Radiocommunications Office. Det er også den organisation, som dansk lovgivning henholder sig til.

Hvad skal brugerne med FWA?

Hvad skal brugerne med FWA?

For brugerne af såvel telefonnet som datanet betyder FWA, at deres interne netværk kan tilsluttes Internet på en ny måde. Brugerne får en ny mulighed for opkoblingsteknologi. Ser vi bort fra de dyreste løsninger med eget fast forbindelse og radiokæder, da har vi idag følgende muligheder for opkobling til internet:

Telefonlinier

  • Traditionel anvendelse af modem
  • ISDN-forbindelse
  • ADSL-forbindelse og tilsvarende

    Kabel-TV-net

  • Kabelmodems

    Trådløse forbindelser til offentlig brug

  • Mobiltelefoner
  • Satellitjenester
  • FWA - fast trådløs opkobling

    Netværkssystemer, som anvender internet-protokollerne med TCP/IP og eventuelt web-teknologier, er uafhængige af den fysiske datatransmission. Disse systemer vil frit kunne anvende ovennævnte muligheder. Det betyder, at ovenstående ikke er alternativer, der udelukker hinanden. Derimod er det er transmissionsveje, der kan anvendes alt efter, hvad der er optimalt i situationen.

    FWA er ikke mobiltelefoni

    FWA er ikke mobiltelefoni

    Man skal ikke forveksle FWA med mobiltelefonsystemer. I Danmark indføres der et nyt mobiltelefonsystem kaldet UMTS, der blandt andet giver bedre muligheder for datatransmission. FWA er trådløst ligesom mobiltelefonsystemet, men udgangspunktet for FWA er enheder, der er fast monteret på bygninger og andre steder. FWA bruger endvidere højere frekvenser, som giver større båndbredde.

    Mobiltelefonernes rækkevidde og datatransmission begrænses af, at apparaterne skal være små og bruge minimal strøm fra batteriet. Ligesom det forhold at brugerne har telefonens radiosender ganske tæt ved hovedet betyder, at der ikke kan bruges kraftige radiosendere. I FWA har man muligheder for at bruge større radiosendere. Hvor mobiltelefonerne går fra 9.600 bps mod 2 Mbps, så er perspektivet for FWA højere hastigheder. Der er nævnt mål så højt som 150 Mbps.

    FWA er heller ikke trådløse lokalnet. Private brugere kan installere og anvende trådløse lokalnet internt i hjem og virksomheder. De trådløse lokalnetværk er bygget, så de fungerer indenfor et afgrænset område. Hvorimod FWA skal dække hele regioner eller nationer.

    Videre oplysninger

    FWA i Danmark administreres af Telestyrelsen, som har hjemmeside på adressen:
    http://www.tst.dk/




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Hewlett-Packard ApS
    Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere