Det er ikke kun folketingspolitikere, der nu skal til at bruge iPads. Stadigt flere kommuner indkøber iPads til deres politkere, som skal bruge den til at få overblik over dagsordenen på kommunalbestyrelsesmøder. Det samme gælder landets regioner. Faktisk har hele 22 ud af landets 98 kommuner og samtlige af landets fem regioner allerede delt Apples tavle-computer ud til deres politikere.
Tallet er sandsynligvis endnu højere, men de 22 tæller de kommuner, der har implementeret iPad-løsninger fra danske Ditmer.
Selskabets "ditmer eDagsorden" er en iPad og webløsning, der kan integreres med kommunernes ESDH-system eller manuelt kan fodres med dokumenter og dagsordner. Det er en Software as a Service-løsning, der hostes ude i byen.
Efter Guldborgsund Kommune tog løsningen i brug i februar, har den været yderst efterspurgt.
"Vi oplever en enorm interesse, og det er faktisk ved de fleste møder, at vi går derfra med en aftale," siger salgsansvarlig Anders Juul ved Ditmer, der netop har startet forhandlinger med partnere i resten af Norden.
Der er ikke brug for support i Aabenraa
Aabenraa var en af de første kommuner, der indkøbte iPads til politkerne.
ComON har spurgt kommunens itchef Eva Minke Andersen, om det har givet hende sved på panden at åbne for en ny platform med alle de potentielle sikkerhedudfordringer, det måtte medføre.
"Nej", lyder det korte svar.
"Vi har et sikkert, lukket net kun for politikernes iPads, der er tilgængeligt på rådhuset. Udenfor kan de logge på med en Citrix-app, og de har desuden adgang til epost via webmail," fortæller hun.
Mange andre it-chefer er bekymrede for konsekvenserne, hvis de åbner dørene for alle mulige nye platforme - er det ikke også en udfordring hos jer?
"Jamen vi supporterer ikke organisationen, når det gælder iPads. Kun kommunalbestyrelsen og dirketionen får support. Omvendt gør vi ikke noget for at forhindre, at der indkøbes iPads andre steder i kommunen", fortæller it-chefen.
Manglen på support er ikke noget problem, da de fleste ifølge it-chefen sagten selv kan finde ud af at bruge den.
Faktisk hjælper it-afdelingen lidt til for at udbrede iPads: I takt med, at politkerne udskifter deres iPad 1 til iPad 2, sælger it-afdelingen de gamle tabletter til øvrige områder i kommunen.
Siden iPads i foråret begyndte at sive ind i it-infrastrukturen i Aabenraa Kommune, at de små tabletcomputere blevet en større flok. I dag er der 300 iPads på nettet i Aabenraa Kommune. Det er dog ikke tale om, at tabletterne er ved at udrydde pc'erne fuldstændigt. Kommunne har stadig 2500 pc-arbejdspladser.
Hvorfor ikke Android?
Konklusionen i Aabenraa er ifølge Eva Minke Andersen, at iPads indvidere hovedsageligt er et leder-fænomen. Pad'en er så enkel, at selv cheferne kan finde ud af den, uden at skulle have hjælp.
Hos Ditmer forklarer man succes'en med, at politiker-iPads giver klare og konkrete fordele:
"Kommunaldirektøren er interesseret i at spare penge. Byrådsmedlemmerne er interesseret i en nemmere tilgang til deres materiale, og sekretariatet er jo dem, der skal printe papir, putte i kuverter og i nogle tilfælde køre ud i biler til politikerne," siger Anders Juul.
Han har også en god forklaring til dem, der undrer sig over, hvorfor det altid er dyre gadgets fra Apple, der indkøbes for skattekronerne, når en kommune vælger tablet-pc'er:
"Det er Apple, der er interessant lige nu. Når vi ser en efterspørgsel efter andre platforme, så kaster vi os over det. Vi er indtil videre kun af ret få blevet spurgt, om det er muligt at lave det til Android. Selvfølgelig er det det. Men det skal også give mening for os at bruge udviklingstid på det," siger Anders Juul.
Spiller de Angry Birds under møderne?
En gruppe studerende ved Aalborg Universitet har taget Hjørring Byråds overgang til digitale byrådsmøder op til nærmere granskning. Hjørring benytter også ditmer eDagsorden.
Konklusionen var, at der bliver taget godt imod det nye redskab, fordi alle parter kan se fordele ved det. Det betyder en meget kort indkøringsperiode.
Mens iPads scorer højt når det gælder brugervenlighed, kan den seriøse anvendelse hurtigt blive sat i skyggen af de mange underholdningstilbud, der automatisk følger med tabletten.
Men at det er hurtigt at hoppe fra dokumenthåndtering til Angry Birds i iPads udgør ikke et kæmpe problem, mener de studerende.
"Det er vores egen erfaring, at iPaden kan være distraktion, fordi den giver så store muligheder for diskrete overspringshandlinger. At arbejde med den kan godt kræve disciplin. Selvom 'leg' med iPaden er blevet observeret i arbejdstiden, så er det, at der er opmærksomhed på problemet, givetvis nok til at holde det på et minimum," skriver de studerende.
ditmer eDagsorden kan leveres med simpelt logon (brugernavn/password). De steder, hvor der er behov for mere sikkerhed, kan den opgraderes til to-faktor sikkerhed. Hvilket vil sige, at brugerne både skal logge ind med brugernavn og de engangskoder, de modtager pr. sms.
Der er dog også begrænsninger i systemet: Eksempelvis kan NemID endnu ikke anvedes på grund af java-appletten. (Danske Bank har omgået den hindring ved at lave et "hack" af NemID).
Folketingets it-chef Ole Søndergaard oplyser, at der endnu ikke er besluttet noget konkret om udvikling af app's til Folketingets medlemmer.