I fremtiden kan vi alle måske få vores egen satellit i kredsløb om Jorden - i hvert fald hvis man skal tro den studerende Zachary Manchester fra Cornell University i Ithaca i forbundsstaten New York. Han samler nu penge på Kickstarter til sit projekt, som skal bygge verdens mindste rumfartøj på bare 2,54 x 2,54 centimeter. Den såkaldte Sprite består af en ganske lille printplade med et par chips, solceller, kondensatorer, et radiomodul og to antenner, der sender og modtager signaler.
Den lille satellit behøver ingen motor - den er så lille, at den svæver som et støvkorn i solvinden. Men den skal selvfølgelig først sendes i kredsløb. Her har Zachary Manchester også fundet en løsning. Han vil fylde en masse af de små Sprites i en firkantet kasse på 10 x 10 x 10 centimeter, kaldet Cubesat, som så sendes op med en raket og åbnes med et signal fra kontrolcentrum.
Den studerende mener at prisen for en enkelt Sprite kommer helt ned på få hundrede dollar.
"Den første version kan ikke gøre meget andet end et overføre sit navn og nogle få databit - tænk på den som en skrumpet Sputnik - men fremtidige versioner kan indeholde enhver type af sensor som passer ned på chippen, lige fra termometre til kameraer," skriver han.
Når de små Sprites er sendt op skal de følges af et netværk af radioamatører, og her vil man blandt andet samle data om hvor længe de små satellitter holder sig i kredsløb og hvordan deres elektronik klarer sig i verdensrummet.
Målet er at indsamle 30.000 dollar til projektet gennem Kickstarter. For 25 dollar kan man få sit eget navn printet på et af KickSat-panelerne. Hvis man donerer 75 dollar, kan man få sin egen Sprite-kopi som souvenir. En donation på 1.000 dollar eller mere betyder at man modtager sit eget Sprite-sæt med kildeteksten og de nødvendige værktøjer til at programmere sin egen satellit.