Test: Her er det bedste GPS-ur

Garmin Forerunner 610 og Nike+ SportWatch GPS er i infight i denne test, hvor vi ser nærmere på GPS-løbeure. App'en Endomondo blander sig dog i slagsmålet med en springskalle. Se her hvem der løber med sejren.

1. Test: Her er det bedste GPS-ur

Garmin har i flere år haft førertrøjen på, når det gælder løbe-GPS'er. Det har måske været på en lidt billig baggrund, da konkurrencen ikke ligefrem har været overvældende.

Men senest har Nike - med hjælp fra Garmins ærkerival TomTom - lanceret et friskt GPS-ur til en attraktiv pris.

Samtidig har app'en Endomondo Sports Tracker stor succes på alverdens telefoner, og der kan sættes spørgsmålstegn ved, om du overhovedet skal investere i et løbe-ur, når mobilen egentlig sagtens kan klare den tjans.

Men hvad er fordele og ulemper ved de forskellige GPS-ure og app'en på mobilen? Hvad skal du vælge, hvis dine løbesko trænger til at blive luftet i selskab med et stykke nyt elektronik?

I denne test giver vi dig de svar, når vi ser nærmere på Garmin Forerunner 610, Nike+ SportWatch GPS og Endomondo.

2. Nike+ SportWatch GPS - del 1

TomTom har parkeret sine bil-GPS'er for en stund for at hjælpe Nike med at skabe et løbe-ur, og det svedige resultat af samarbejdet er Nike+ SportWatch GPS. 

Uret er i et friskt design, som nogen nok vil kalde ungdommeligt takket være den hidsige neonfarve på knapper og rem.

Tallene på skærmen er store og lette at aflæse - også selv om du er ved at hoste en lunge op, når du er ude at løbe. 

Der er i det hele taget ikke så meget at blive forvirret over, da uret kun har tre knapper.

To bruges til at navigere op og ned på skærmen, og en neonfarvet knap bruges til at vælge i menuen og sætte løbeture i gang. Det er både en fordel og ulempe for uret, at det er så simpelt. 

Det smarte er naturligvis, at alle vil kunne betjene dette løbe-ur. Du farer ikke vild i menuerne, der er meget, meget simple.

Samtidig kan de begrænsede valgmuligheder virke irriterende på garvede løbere, og hvis du er nybegynder, skal du ikke forvente at kunne "vokse" meget med uret og se frem til at bruge eventuelle avancerede funktioner. 

I brug er uret ganske udmærket. Det sidder godt fast om håndleddet, og de store knapper gør betjeningen nem, selv om din puls banker hårdere og hurtigere end trommesoloerne i et heavy metal-band. 

Som en lille bonus dukker et par positive ord frem på skærmen, når du er færdig med en løbetur og har slået en ny rekord, eksempelvis din tid på fem kilometer. 

I remmen på Nike+ SportWatch GPS gemmer sig et USB-stik, der kan foldes ud. Dermed kan uret let forbindes til computeren, og dine løbedata kan uploades til NikePlus.com.

Det fungerede dog ikke særligt optimalt, da vi testede. Vi stødte på flere fejlmeldinger, da vores data skulle online.

Da det endelig lykkedes, fik vi en fremragende visuel oversigt over løberuter og hastighed undervejs. 

Der er dog småting, der kunne gøres bedre. Du har eksempelvis mulighed for at tilføje, hvordan vejret var, den dag du løb.

Det er lidt fjollet, da uret jo ved præcist, hvor du har løbet og på hvilket tidspunkt.

Derfor burde det ikke være noget problem at trække nogle lokale vejrdata fra en af de mange meteorologiske websider på nettet. Det kan andre programmer finde ud af.

3. Nike+ SportWatch GPS - del 2

Nike har dog også nogle fornuftige tiltag online, der udstyrer dig med løbe-guider, hvis du gerne vil bygge din grundform op til eksempelvis at løbe 10 eller 20 kilomenter. 

Der følger i øvrigt en Foot Pod med Nike+ SportWatch GPS. 
Det kender du måske allerede fra Nikes samarbejde med Apple og iPod. 

I nogle sko fra Nike er der endda et lille hul i sålen, hvor denne Foot Pod kan placeres. 

Det skulle øge GPS-urets præcision, og det skulle blandt andet være nyttigt til løb indendørs. I denne test har vi dog udelukkende brugt uret udenfor. Lidt ærgerligt følger der ingen pulsmåler med uret. 

Alt i alt er Nike+ SportWatch GPS et interessant løbe-ur, der er cirka 1.500 kroner billigere end Garmins Forerunner 610. Det er yderst simpelt at bruge, men samtidig har det heller ikke mange avancerede indstillinger, som garvede løbere med garanti vil savne. 

Et rigtig fint begynder-ur, hvis ølvommen skal forvandles til en sixpack. Online-delen, hvor du kan holde styr på dine løbedata, ser overbevisende og lækker ud, men vi havde store problemer med at få uploadet indhold.

4. Garmin Forerunner 610 - del 1

Garmin er en rutineret producent af løbeure og har haft stor succes med sine modeller de seneste par år.

Med Forerunner 610 skal Garmin forsøge bevare sin position helt fremme i feltet, selv om flere konkurrenter har snøret løbeskoene og har sat jagten ind på GPS-producenten. 

Uret er i et lidt mere afdæmpet design i forhold til Nike+ SportWatch GPS. Det er holdt i sort bortset fra et par strejf af mørkeblåt til to funktioner på urskiven og på de tre knapper, der bruges til betjening. 

Som en nyskabelse understøtter skærmen touch, og du kan dermed med pegefingeren drible rundt i menuerne på Forerunner 610. 

Det fungerer fint og er en stor forbedring i forhold til tidligere modeller som Forerunner 405, hvor det kunne være noget bøvlet at navigere rundt i de ofte avancerede indstillinger ved hjælp af den berøringsfølsomme kant på urskiven.

Det slipper du for med Forerunner, hvor også menuerne er mere overskuelige. 

Heldigvis bruges de fysiske knapper på uret fortsat til at starte og stoppe uret, når du sætter træbenene i frigear og bevæger dig ud på en løbetur. Som en lækker detalje brummer og vibrerer uret, når du har løbet en kilometer. 

Forerunner 610 har flere avancerede funktioner, der betyder, at du kan løbe mod dine tidligere tider. Hvis du har en dårlig stedsans, kan du også bruge funktionen "Hvor er jeg" eller "Tilbage til start", der ikke overraskende guider dig tilbage til din udgangsposition.

Det er smart, hvis du eksempelvis rejser meget og er kommet på afveje under en løbetur i udlandet. Du har også mulighed for at sætte uret op til intervaltræning. 

Når du er færdig med at svede, kan dine løbedata hældes over i computeren. Det fungerer trådløst takket være en USB-dongle, der følger med uret. 

Det er dog ikke ligefrem nogen let opgave at få det hele til spille første gang, da du selv må finde frem til den relevante software og downloade den fra Garmins webside.

Endda med advarsler om at hvis du gør noget forkert, kan du dræbe dit GPS-ur med forkerte drivere.

Det er simpelt tåbeligt, at det ikke er nemmere at få uret til at snakke sammen med computeren. 

Det er et problem, Garmin også har haft tidligere, og det er mærværdigt, at det ikke er blevet nemmere med tiden.

5. Garmin Forerunner 610 - del 2

Ideen om trådløs overførsel er smart, men det er noget af en pinefuld oplevelse at komme gennem installationsproceduren, der ikke er let at gennemskue. 

Her er klart plads til forbedring, og det er faktisk et af urets største svagheder. 

Når du først har fået opsætningen på plads, kører det fint. Grafisk er fremstillingen af dine løbeture ikke så lækker som Nikes onlineversion. 

Du kan dog gå op på opdagelse i dine mange løbe-data, der præsenteres på en overskuelig måde. 

Online er det også muligt at planlægge kommende løbeture og sætte nye mål. 

Der følger en pulsmåler med til uret, som spændes om brystkassen. Den er holdt i et blødt materiale og generer ikke eller glider ned under løb. 

Uret virker ligesom Nikes udgave med en Food Pod, men der følger ingen med Garmins ur. 

Alt i alt er Forerunner 610 et ur, der henvender sig til seriøse løbere eller gadget-entusiaster, der ikke har fået økonomiske smæk her i finanskrisen. 

Med sin pris omkring 2.800 kroner er GPS-uret i den absolut dyre ende, men det leverer også en slagkraftig og overbevisende præstation. 

Touch-skærmen fungerer fint, og de avancerede funktioner gør det muligt at variere din træning. 

Online-delen kunne være bedre, og især første opsætning af trådløs forbindelse mellem ur og computer er pinefuld.

6. Endomondo Sports Tracker - del 1

Endomondo har sprintet sig ind i mange løberes hjerter den seneste tid, og app'en fås både i en gratis og en pro-version, der koster 22 kroner i eksempelvis Android Marked. 

App'en fungerer ud over Android også på iPhone og nye mobiler med styresystemet Windows Phone. 

Den er ligesom med andre apps nem at installere, og den udnytter telefonernes GPS-funktion. Vi har testet Pro-udgaven med en Android-mobil, en ældre HTC Desire med et extended battery

Endomondo Sports Tracker har et glimrende overskueligt design, hvor du med store tal kan se, hvor længe du har løbet, antallet af kilometer, hastighed og kalorieforbrænding. Det er dog på ingen måde i nærheden at være så avanceret som Garmin Forerunner 610. 

Med Endomondo får du en smart nedtællingsfunktion, der nærmest lyder, som om NASA er ved at sende en raket til vejrs.

Den kan bruges, hvis du gerne vil have 10 eller 20 sekunder til at pakke mobilen af vejen i en lomme, inden du begynder at løbe. 

Hvis du har høretelefoner på, kan du undervejs få meldinger om, hvordan det går med dit løb.

For hver kilometer fortæller en mekanisk kvindestemme, hvor hurtigt du har løbet de seneste 1.000 meter, hvor langt du har løbet i alt, samt den totale tid. 

Det betyder, at du ikke behøver at fumle i lommen efter mobilen for at få meldinger om din igangværende træning.

Det er praktisk, men desværre kan du ikke justere præcist, hvor ofte meldingerne skal komme, eksempelvis for hver 500 meter. 

I forhold til modellerne fra Garmin og Nike mister du dermed lidt af kontrollen med dit løb, da du med de dedikerede løbe-ure blot skal dreje håndledet for at få din nuværende løbetid. 

Du kan naturligvis vælge at få en holder til mobilen, der spændes om armen. Men det er på ingen måde en lige så elegant løsning som et ur, og det er også en ekstra investering.

7. Endomondo Sports Tracker - del 2

En af fordelene ved Endomondo er, at du kan bruge den musik, som du i forvejen har på mobilen, mens du træner. Ulempen er, at mobilens batteri presses hårdt af at have Endomondo samt GPS kørende og samtidig fylde dine øregange med sød musik. 

Hvis du ikke har mobilen ladet godt op, er der risiko for, at telefonen går sukkerkold undervejs, og dermed indsamles der ikke længere data. 

På det punkt er modellerne fra Garmin og Nike langt mere suveræne og kan holde til mange timers løb på en optankning. 
Når det gælder om at få dine løbedata online, er Endomondo dog langt bedre end de dedikerede GPS-ure. 

Du skal blot vælge at stoppe din træning på mobilen, og herefter uploades dine data. Det er så nemt, at det får Garmin og Nikes løsninger til at virke særdeles gumpetunge. 

Du kan naturligvis se din løberute præsenteret visuelt på mobilskærmen på Google Maps, og du kan også se dine tider og mellemtider. 

Hvis du på et tidspunkt sætter dig foran computeren, kan du også logge ind på Endomondo.com og se dine data der. 

Den visuelle fremstilling er nogenlunde på niveau med Garmin, mens Nike er den mest lækre. På websiden har du god mulighed for at følge med i udviklingen af din træning, og du kan planlægge nye ture. 

Det er muligt via Bluetooth at få en pulsmåler koblet til din Endomondo-app, så programmet også registrerer, hvor hårdt du har presset dig selv under dit løb. Det er dog ikke noget, som vi har testet, og det vil naturligvis være en merudgift. 

App'en Endomondo er den store overraskelse i denne test. Både gratis og betalingsversionen til 22 koner er fremragende, og ud over løb kan app'en bruges til eksempelvis cykling eller andre sportsgrene. 

Den største fordel i forhold til de dedikerede GPS-ure er, at det er en billig, men effektiv løsning, som endda nemt kan holde styr på din træning for dig. 

Ulempen er, at app'en dræner dit måske i forvejen hårdt pressede mobilbatteri, og du måske ikke bryder dig om at have en telefon hoppende i lommen under dine løbeture.

Og vinderen er...

Vi testede Endomondo og GPS-urene over et par uger og ladede dem fuldt op til at begynde med.

Af GPS-urene var det Nikes ur, som først begyndte at beklage sig over, at den ville have mere strøm. 

Når det gjaldt om at finde satellitter, var GPS-urene næsten lige hurtige.

Vi oplevede, at Garmins model i nogle situationer var en anelse hurtigere, men generelt er der ikke den store forskel. Mobilen med app'en Endomondo var uden tvivl hurtigst - helt op til et halvt minut. 

Når det gjaldt om at få data online, overraskede Endomondo ved at give de to dedikerede GPS-løbeure et trælår. Selv om Garmin og Nike byder på to innovative løsninger som trådløs overførsel af data og USB-stik gemt i ur-remmen, var turen forbi computeren ikke smertefri. 

Selv om Endomondo overrasker og fører sig frem, er app'en ikke perfekt, og den har ikke nok funktionalitet til at løbe med sejren. 

I stedet bliver det gode, gamle Garmin, der vinder med modellen Forerunner 610.

GPS-løbeuret kan bruges af både nybegyndere og mere garvede løbere, og samtidig trækker pulsmåler og den udmærkede touch-skærm op i det samlede regnskab. 

Forerunner 610 er dog også den absolut dyreste model til en pris omkring 2.800 kroner.

Selv om Garmin kåres som vinder, viser vores test, at der findes spændende alternativer til det dyre GPS-løbeur.

Hvis du gerne vil spare lidt penge og ikke har de store krav til dit løbe-ur, er Nike+ SportWatch GPS et udmærket valg.

Det er ikke så avanceret, men meget nemt at bruge. Et rigtig godt løbe-ur til nybegynderen, og den visuelle oversigt over dit løb online på NikePlus.com er virkelig lækker. 

App'en Endomondo overrasker i denne test ved at være et uhyggeligt stærkt alternativ til Nikes model. 

Det kræver naturligvis, at du slæber mobilen med på løbeturen, og du skal have en lomme eller investere i en holder at opbevare den i. Til gengæld får du en meget billig eller ligefrem gratis træningsmakker, der i bogstaveligste forstand er lige ud ad landevejen. Du må dog undvære avancerede funktioner og acceptere, at app'en er med til at suge liv ud af batteriet på din mobil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere