Test: Smukt udført Android-mobil med god batteritid
Xperia Arc S fra Sony Ericsson er den svensk-japanske mobilproducents seneste bud på en topmodel med Android.
Ved første øjekast vil mange kendere af Sony Ericssons mobiler nikke genkendende til telefonens udseende, for det er nemlig identisk med designet fra forgængeren Xperia Arc.
Men Sony Ericsson har givet indmaden i telefonen et løft med en 1,4 gigahertz-processor, som giver telefonen noget mere muskelkraft. Det er dog ikke en dual core-processor, som flere af konkurrenterne nu smider i deres bedste mobiler. Du får dermed ikke markedets hurtigste eller nyeste processor i denne mobil.
Ligesom sin forgænger har Xperia Arc S en buet bagside. Lægger du den ned på et bord, vil du kunne se igennem den lille port, der åbner sig under mobilen. Det er et lækkert og elegant design, men bagsidepladen er ren plastic og føles en tand billig.
Sony Ericsson har med designet holdt fast i størrelsesforholdene fra den gamle model. Telefonen er med sin tykkelse på 8,7 millimeter en spinkel sag, mens overfladen med en 4,2 tommer skærm er blandt de større.
Til sammenligning har en iPhone 4 (og 4S) en 3,5 tommer skærm, mens de største mobiler som Samsungs Galaxy S II og LG's Optimus 3D måler 4,3 tommer.
Du får dermed et stort skærmbillede, og det er rart, når du besøger hjemmesider, skriver mails, ser video eller spiller spil. Skærmbilledet er dog ikke helt så flot som på nogle af konkurrenternes AMOLED- eller Super AMOLED-skærme.
Trods den store skærm virker telefonen hverken stor eller klodset, fordi den både er tynd og let. Den vejer 117 gram, hvilket er 20 gram lettere end en iPhone 4 og samme vægt som en Samsung Galaxy S II.
Under mobilens skærm finder du tre fysiske knapper: gå tilbage, hjem og funktioner. Det er tre knapper, der er på alle Android-mobiler. En fjerde knap, som mange producenter også sætter på, søg med lup-logoet, er derimod fravalgt.
Det er dog ikke en knap, som du savner særlig meget. Ofte er det lige så hurtigt at klikke på et søgefelt på skærmen, som det er at finde søgefeltet frem ved at klikke på søge-knappen.
De tre knapper er tynde og aflange og placeret næsten helt i bunden af telefonens overflade. Ofte vælger producenterne at lade disse knapper være touch-følsomme ligesom skærmen, som de sidder i forlængelse af.
Sony Ericsson er gået i den helt anden retning med de tynde fysiske knapper placeret et godt stykke under skærmen, og det virker som en rigtig løsning. På den måde undgår du, at din finger en gang imellem lige strejfer tilbage-knappen og dermed hopper ud af den mail eller besked, du var i gang med at skrive.
Batteritiden er god
Et af kritikpunkterne ved Xperia Arc S' forgænger var den dårlige batteritid. Den havde svært ved at komme igennem en dag uden at skulle forbi opladeren, men her har Sony Ericsson virkelig oppet sig. Den klarer uden problemer et almindeligt forbrug med opkald, surf og sms.
Tager du mobilen ud af opladeren om morgenen, kan du godt regne med, at den stadig har omkring 40 procent tilbage af batteriet ved sengetid - det er godt gået.
Kameraet, der er 8,1 megapixel, i mobilen tager gode billeder udendørs, mens det kniber lidt mere indendørs. Ud over at tage almindelige fotos kan du også tage såkaldte panorama-billeder, hvor du kører kameraet rundt. Efterfølgende kan du tage en 360 graders rundtur på billedet på samme måde, som når en ejendomsmægler fremviser en lejlighed på sin hjemmeside.
Der medfølger et micro-SD-kort med otte gigabytes lagerplads, så der er plads til en del videoer og billeder på mobilen fra dens fødsel.
Ligesom andre smartphones er Xperia Arc S udstyret med GPS, og den fungerer, som den skal. Den finder hurtigt satellitten, så du kan finde vej på Google Maps.
Wi-Fi, forbindelsen til trådløse netværk, har også fungeret upåklageligt under testen.
Tastaturet virker godt
Xperia Arc S kommer med Android 2.3, som Sony Ericsson har sat sit eget præg på.
Der er ligesom på andre Android-telefoner en guide, som du går igennem, den første gang du anvender mobilen. Her angiver du din Gmail-konto, og så har du med et snuptag adgang til din Gmail, Google Calendar, Google Maps og andet fra Google-universet.
Du har med Android på Xperia Arc S fem forskellige skærmbilleder at vælge imellem, og du kan tilpasse hver af dem, som det passer dig, med genveje til apps eller widgets som vejrudsigt eller kalender.
Sony Ericssons brugergrænseflade bruger desuden en lille menubjælke i bunden af skærmbilledet. Selv om du skifter mellem skærmene, vil denne menubjælke dukke op hver gang.
Menubjælken har en fast genvej til alle installerede programmer samt fire ikoner, som du selv kan tilpasse. Det er en snild genvejsbjælke, som Sony Ericsson anvender, og det virker naturligt at have genveje til opkald, beskeder eller mail-indbakken her. Du finder en lignende bjælke på Samsungs Galaxy S II, men her er der en genvej mindre.
Tastaturet, som er installeret på telefonen, er ganske enkelt fremragende. Det vil glæde mange danskere, at der er Æ, Ø og Å på tastaturet. Dermed slipper du for eksempelvis at holde A nede for at få Å frem, og det gør skriveprocessen hurtig.
Samtidig har Xperia Arc S en intelligent ordbog, som fungerer rigtig godt og ikke mindst logisk. Under feltet, som du skriver i, er der en bjælke, hvor du kan se ordforslag ud fra, hvad du har tastet på tastaturet.
Ordet, som ordbogen foreslår, er markeret blåt, men med et hurtigt klik kan du vælge et andet af de mange forslag i bjælken. Det spiller, og for en gangs skyld savner du ikke et fysisk tastatur at skrive på.
FM-radio er nem at betjene
I dag vælger flere producenter at droppe FM-radioen i mobilen, da den kræver plads og øger prisen, men her er Sony Ericsson ikke gået på kompromis. Softwaren til FM-radioen er nem at betjene, og du kan med en finger køre op og ned i FM-båndet for at finde dine radiokanaler.
Streger i FM-båndet markerer, hvor der er et klart signal, så du nemt kan finde kanalerne i båndet. Telefonen er afhængig af, at headsettet er tilsluttet, da den bruger kablet som antenne. Det er dog muligt at høre radio via højtaler, mens headsettet er koblet til.
Radioen fungerer fint, men der er dog enkelte ting, som kunne være bedre. Eksempelvis korrigerer radioen automatisk, hvis der er støj på signalet. I så fald skruer den ned for lyden for at aflaste dine ører, og det er egentlig smart, men nogle gange kan små forstyrrelser betyde, at lyden går op og ned i niveau. Det kan virke forstyrrende.
Headsettet, som du skal bruge til radioen og eventuelle samtaler, virker skrabet. Flere personer, som har fået opkald fra PC World under testen, brokkede sig over lyden, når headsettet blev brugt. Samtidig kunne det godt bruge en klips, så det kunne sættes fast på jakken i stedet for at gynge op og ned.
Betyder et headset meget for dig, bliver du formentlig nødt til at købe et headset til mobilen og dermed lægge den udgift oven i prisen.
PC World har samtidig med testen af Xperia Arc S også haft fingre i den noget billigere Sony Ericsson-mobil Xperia Ray. Til vores undren medfølger der et bedre headset til den billigere telefon.
Er den pengene værd?
Softwaren i Xperia Arc S er overordnet god med de elementer, som Sony Ericsson har tilføjet.
En lækker detalje er, at når telefonen er låst, låser du den op ved at trække lås-ikonet fra venstre mod højre. Men i samme bjælke kan du, mens telefonen er låst, trække et højtaler-ikon fra højre mod venstre. På den måde kan du slå lydløs til og fra uden at skulle låse mobilen op - en fiks lille detalje.
Der er dog også plads til små forbedringer.
Du kan eksempelvis kun vælge én notifikationslyd. Det betyder, at du ikke både kan have en lyd til sms og en anden til mail.
De medfølgende widgets såsom vejrudsigten og kalenderen mangler nogle indstillingsmuligheder, så de er nemmere at tilpasse skærmen.
Eksempelvis er der kun to muligheder for kalenderen - enten fylder den, hvad der svarer til 12 ikoner, eller også skal du vælge den lille, der blot fylder fire ikoner.
Desuden er det lidt irriterende, at den store kalender-widget ikke opdaterer dine aftaler af sig selv. Du skal lige klikke en enkelt gang på den, før den opdaterer sig, mens den lille kalender-widget selv klarer det.
Derudover mangler uret i telefonen et nedtællings- og stopur, mens vækkeuret er med. Sony Ericsson har heller ikke inkluderet en lommelygte-funktion, og der dukker heller ikke et ikon op i den øverste bjælke på skærmen, når du tilslutter et headset.
Diode-lampen, som blinker, når du har en ulæst besked, er meget lille og samtidig placeret på siden af telefonen, så det er svært at få øje på, om den blinker. Det havde været mere åbenlyst at placere den på overfladen, som altid vender opad.
Såvel skærmen som bagsiden af mobilen har også en tendens til at blive meget nemt fedtet af fingre, der trækker streger hen over overfladen.
Enkelte gange i løbet af testen er opkald også blevet tabt, fordi signalstyrken pludselig dykkede til nul et kort øjeblik, trods samtalen fandt sted i en lejlighed, hvor signalet burde være stabilt.
De nævnte minusser er alle sammen i småtingsafdelingen, men de trækker ned i helhedsindtrykket af Sony Ericssons bud på en topmodel.
God mobil til prisen
Xperia Arc S bliver sat til salg til omkring 3.300 kroner, hvilket er en lav pris taget i betragtning, at det er en producents topmodel.
Der er dog også sparet lidt flere steder på telefonen. En bagside af skrøbeligt plastic er den nemme løsning, skærmen kunne være bedre, og det medfølgende headset virker skrabet.
Men du får en god telefon til prisen.
Designet er ganske vist ikke fornyet siden den første model, men til gengæld er mobilen nu hurtigere, og batteritiden har fået et gevaldigt løft.
Sony Ericsson har formået at give Androids udseende sit eget præg med små detaljer, og touch-tastaturet er en fornøjelse at skrive på.
Derfor ser vi Xperia Arc S som en god mobil til prisen, og den er værd at holde øje med, hvis du ønsker en potent smartphone pakket ind i lækkert design.