Trådløs lyd i lækker indpakning

Bose har leveret sit bud på en trådløs bluetooth-højttaler. Men kan den spille din lejlighed op? Læs dommen her.

Trådløs lyd i lækker indpakning

Trådløse bluetooth-højttalere henvender sig til et forholdsvis begrænset behov.

Du skal have et behov for at afspille din musik trådløst, og din musik skal befinde sig på en enhed, der understøtter bluetooth.

Hos Bose spiller man på mobiliteten, og de har da også testet den lille sag til at kunne modstå stød og havgus, når man har det lille vidunder med under armen i parken eller på stranden.

Men den lille dame her er tæt på at være sin vægt værd i guld - og prisen taget i betragtning vil vi i hvert fald ikke tage den med på stranden.

Men det er faktisk ikke den eneste grund til, vi ikke vil tage den ret mange steder hen.

For i disse tider, hvor al elektronisk udstyr konstant bliver mindre, tyndere og lettere, er det faktisk lidt af en moppedreng, vi her har med at gøre.

Størrelsesmæssigt fylder SoundLink omtrent det samme som en transistorradio, og den vejer 1,3 kilo.

Den er hverken for stor eller tung til at blive flyttet rundt i hjemmet efter behov, men når den skal puttes i tasken og med på farten, bliver den pludselig stor og tung at danse med.

Når det kommer til størrelse og vægt, kan Boses nyeste udspil altså ikke måle sig med konkurrenterne på mobiliteten.

Allerede i 2008 anmeldte PC World en bluetooth-højttaler, der var to centimeter tyk og vejede sølle 455 gram.

Af samme årsag mener vi, at SoundLink egner sig væsentligt bedre som in-home mobil højttaler. Inden for hjemmets fire vægge, i sommerhuset eller i campingvognen er den nemlig mobil uden at miste den tyngde, der på en eller anden finurlig facon får signaleret kvalitet.

Vi har testet SoundLink i en mindre lejlighed, det vil sige en toværelses på knap 50 kvadratmeter. I den forbindelse er husstandens almindelige anlæg, et knap 10 år gammelt minianlæg fra Sony, blevet sendt på ferie.

Det er med andre ord ikke lydfanatikerens hjem, men derimod hjemmet til en almindelig musikbegejstret lytter, der har dannet rammerne om testen.

Hvilken musik lytter du til?

Der er nemlig ikke meget at komme efter, hvis man er lyd-nørd af den seriøse slags. Her vil alene størrelsen virke helt grinagtig, og savnet af to store solide gulvhøjttalere med dertil hørende subwoofer og mindre surround-anlæg vil formentlig blive for stort.

Men til den helt almindelige lytter, der bare går op i, at musikken lyder ordentligt og har lidt dybde, er SoundLink en fin roomate i den mindre lejlighed eller teenage-værelset.

Den lille sag kan nemlig snildt fylde et rum med lyd. Du kan faktisk også tillade dig at skrue godt op for volumen, uden at lyden bliver overstyret eller skratter.

Kun hvis du skruer helt op for både enheden (laptop eller mobiltelefon) og højttaleren, kan det begynde at knibe med kvaliteten - men når vi når op på det lydniveau, har du alligevel for længst fået ballade med naboerne.

Det finurlige ved SoundLink er, at der faktisk er forskel på lydkvaliteten, alt efter hvilken musikgenre du afspiller. Akustisk musik lyder virkelig godt - du kan næsten høre enhver berøring på guitarstrengene. Det samme gør rock og korpræget musik såsom gospel.

Hører du pop eller anden mainstream musik, der ofte indeholder en del elektronisk bearbejdning, kan det blive lidt "fladt" at høre på. Det samme gælder elektronisk musik, hvis baslyd ikke helt bliver retfærdiggjort i SoundLink.

I disse tilfælde vil du få lidt den samme lydoplevelse, som hvis du hørte musik på dine pc-højttalere, der garanteret ikke er mere avancerede end gennemsnittet.

Du skal dog også lige huske at placere SoundLink korrekt i rummet, hvis du vil udnytte dens potentiale optimalt.

Højttaleren spytter nemlig lyd ud både på for- og bagsiden, og for at især bassen ikke skal spoleres, anbefaler Bose, at den placeres i en højde på 70 til 140 centimeter og ikke for langt fra en væg, da lyden bagfra så bliver kastet bort, uden at dine ører får glæde af den.

Med andre ord: Højttaleren vil stå perfekt på et skrivebord eller i en reol, såfremt møblet er placeret op mod væggen.

God forbindelse

Højttaleren udmærker sig ved at holde, hvad den lover, når den kalder sig trådløs.

PC World har tidligere testet en bluetooth-højttaler, der ikke var så trådløs, som den påstod, men det problem styrer Boses model helt uden om.

SoundLink indeholder et lithium-batteri, der skal lades op i tre til fire timer fra helt afladt stand. Herefter skal det holde til omtrent tre timers konstant afspilning, står der på pakken - og det stemmer faktisk fint overens med virkeligheden.

Og så til det, du har ventet på at få at vide - hvordan fungerer bluetooth-forbindelsen?

Jo, den fungerer faktisk overraskende godt. Bose har lagt en såkaldt "super antenna" i SoundLink, der skal sikre en bedre og mere stabil forbindelse til den enhed, du afspiller fra.

Rækkevidden påstås til at være mindst 10 meter med forbehold for vægge og lignende, der kan blokere eller forringe signalet.
Det er ganske problemfrit at oprette forbindelsen til SoundLink.

Du aktiverer bluetooth-forbindelsen på enten din mobiltelefon eller din bærbare, hvor du ønsker at afspille musikken fra. Så tænder du SoundLink og holder bluetooth-knappen nede, indtil bluetooth-symbolet blinker på en pulserende måde. Til sidst "parrer" du de to forbindelser via din telefon eller bærbare, og SoundLink vil så bekræfte med en lyd.

Når du én gang har parret de to, oprettes der med det samme forbindelse mellem dem, når de på et andet tidspunkt er i nærheden af hinanden, og begge enheders bluetooth-forbindelse er aktiveret.

I lejligheden, der har dannet rammerne for testen her, er der faktisk fuld forbindelse mellem højttaleren og musikafspilleren, uanset hvor i lejligheden hver af enhederne befinder sig.

Når der bliver afspillet fra en Macbook inde i stuen, og højttaleren tages med i køkkenet, skal forbindelsen passere to vægge. Den ene er murvæg og den anden det samme med flisebelægning på den ene side.

Det klares uden problemer overhovedet. Først da køleskabet blander sig på forhindringsbanen, ophører den musikalske harmoni i lejligheden, men det er så også i orden. I nævnte tilfælde er afstanden mellem de to enheder omkring seks meter.

Dommen

Klassens smukke pige

Beskyttelsesklappen, der også fungerer som stander, minder ualmindeligt meget om noget, vi tidligere har set fra designkongen Apple.

Funktionsmæssigt ligner det nemlig til forveksling Smartcover til Apples iPad. Smartcover til iPad har både funktion som beskyttelse og stander, og så fungerer det på den måde, at coveret slukker iPad'en, når det lukkes.

Præcis det samme gælder for coveret til SoundLink. Men at det minder om noget, vi har set før, gør det ikke mindre lækkert eller smart. Coveret er udskifteligt og fås både i nylon og læder.

Og selve designet kommer vi ikke uden om, for det er klassens smukke pige, Bose her har begået.

Som sagt ligner højttaleren lidt en simplificeret transistorradio med en overvægt af metal på overfladen i en farve, der minder om platin. Især med et cover i læder har den et meget eksklusivt udseende, og går man op i den slags, vil den pynte gevaldigt i det lille hjem.

Dommen

Bose SoundLink har alt i alt været en god oplevelse. Men vores test viser også, at den trådløse sag henvender sig til en bestemt person - og passer du ikke på følgende personbeskrivelse, er det ikke SoundLink, du skal kaste kærligheden eller kreditkortet efter.

Du skal ikke være bange for at give gode penge for noget, du gerne vil have i dit hjem. Denne dame ved nemlig godt, hvad hun koster.

Du skal bestemt ikke være lydfanatiker, der normalt savler på fortorvet uden for Hi-Fi-Klubbens butiksvinduer og får kuldegysninger af velvære blot ved tanken om den perfekte diskantlyd.

Men du må godt kunne høre forskel på lyden i din iPhone og lyden til en livekoncert.

Du skal gå op i designet på din hjemme-elektronik - du har måske allerede et par designmøbler stående, der til en vis grænse camouflerer Ikea-sofaen.

Du skal desuden ikke bo i en større lejlighed - alternativt skal dit påtænkte Bose-indkøb placeres i dit kontor eller i sommerhuset.

Din musiksmag skal desuden helst være af akustisk art, hvor musikken er indspillet på fysiske instrumenter og ikke på en computer.

Lytter du udelukkende til Nik & Jay eller Trentemöller, er du bedre tjent med andre muligheder. Er du derimod til Tina Dickow, Santana, gospel eller rockmusik, kunne SoundLink godt blive din musiske makker.

At købe Bose SoundLink er i virkeligheden som at købe Arne Jacobsens Syv'er-stol i stedet for en spisestol fra Jysk.

De kan i princippet være lige gode at sidde i, men der er lige den ekstra wow-effekt i Syv'eren - både hvad angår form og funktion.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering