Global mobitelefoni: UMTS er født såret

UMTS er udset som den standard, der skal bygge bro mellem mobiltelefoni i hele verden. Men under overfladen er UMTS ved at gå op i limningen. Vi hjælper dig til at forstå den teknologiske baggrund.

UMTS er penge

UMTS (Universal Mobile Telephone Standard) er den standard, der skal sikre mobiltelefoni på tværs af landegrænser i hele verden. Måske. For mens målet er klart at være en fælles hat på mobiltelefonisystemer over hele verden truer forskellige tekniske interesser mellem parterne bag standarden at gennemhulle dens betydning som universel overbygning for forskellige mobiltelefonisystemer.

Jagten på global dækning
Hvor i verden kan man bruge sin mobiltelefon? Det geografiske dækningsområde er nøgleparameter for mobiltelefonsystemerne.

Den gamle radio fungerer over alt på jorden. Man kan høre vidt forskellige programmer på den. Dette gælder ikke mobiltelefoner, hvor man ikke skal langt væk før mobiltelefonen er ubrugelig. I andre tilfælde kræver det særlige foranstaltninger, før telefonen kan anvendes. En mulighed, der i dag er almindelig, er at bruge en mobiltelefon, som kan køre på flere frekvenser. Det er nødvendigt, da anvendelsen af frekvenser til mobiltelefoner er forskellig i de forskellige verdensdele.

Jagten på en universal mobiltelefon, der har global dækning, fører os ud i de vidt forskellige tekniske systemer, der anvendes kloden over.

I den internationale konkurrence, der har været på det globale mobiltelefonmarked, er det europæiske GSM-system løbet af med sejren. GSM betyder Global System for Mobile Communications. Det er mobiltelefonsystemet, som anvendes af flest mennesker i flest nationer verden over.

En europæisk succes
For europæerne er GSM en industriel succes. På dette område er vi førende foran USA, der leder computerudviklingen, og Japan, der udkonkurrerede Europa på konsumelektronik. GSM er den europæiske elektronikindustris slagskib.

Verdens mobiltelefonsystemer kan grupperes i 4 systemer. Disse havde i juni 1999 følgende antal brugere opgivet i millioner:

GSM: 187
PDC: 42
CDMA: 35
TDMA: 26

GSM har altså flere brugere, end de tre andre systemer har til sammen.

PDC, som betyder Personal Digital Cellular, er det Japanske mobiltelefonsystem.
CDMA og TDMA betyder henholdsvis Code Division Mutiple Access og Time Division Mutiple Access.

Teknologien gør forskel

Teknologien gør forskel
CDMA og TDMA er navnene på den tekniske metode, der bruges til at dele mange brugere på én radiofrekvens. Med Multiple Access organiseres mange mobiltelefonsamtaler over samme frekvens. Der er tre grundlæggende forskellige måder at gøre dette på:

FDMA: Frequency Division Mutiple Access
TDMA: Time Division Mutiple Access
CDMA: Code Division Mutiple Access

FDMA tildeler forskellige brugere forskellig frekvens til deres samtaler. TDMA tildeler forskellige tidsperioder. I CDMA får hver bruger en kode, som identificerer vedkommendes mobile telefonsamtaler.

Under GSM-systemet anvendes både FDMA (forskellige frekvenser) og TDMA teknologi (forskellige tider). Det japanske PDC-system er baseret på TDMA.

Der findes ikke et samlet system for hele USA. Amerikanerne anvender flere mobiltelefonsystemer, og ingen af dem har total dækning over hele USA. Det er en af styrkerne ved GSM-systemet, at det er standardiseret. Denne standardisering giver et stort ensartet marked for producenterne. For brugerne betyder standardiseringen billigere telefoner og større dækning.

I USA findes systemerne TDMA, CDMA og GSM. Den amerikanske version af GSM kører på andre frekvenser og kaldes ofte for PCS, Personal Communications Service.

Verdenssystemet UMTS
UMTS er det globale forlig for mobiltelefonsystemerne. Ideen er at få ét mobiltelefonsystem, som fungerer over hele verden.

I forhold til de eksisterende systemer, bygger UMTS bro mellem de forskellige interesser. Her har specielt amerikanerne med CDMA, og europæerne med GSM, haft modstridende interesse. UMTS-systemet er baseret på CDMA. Men der findes flere forskellige CDMA-systemer, og det er langtfra sikkert, at mobiltelefonerne kan anvendes på tværs af disse.
UMTS-forliget omfatter såvel CDMA2000, som amerikanerne foretrækker, og Wideband-CDMA, som europæerne og Japan foretrækker. De to CDMA-systemer er ikke umiddelbart kompatible, så mobiltelefoner fra et system fungerer ikke i det andet system.

Der er dog lavet aftaler, som skulle sikre en fælles verdensstandard, så telefonen kan fungere over hele verden. Men de internationale organisationer siger, at der ikke bliver tale ét system, snarere om familier af systemer. Allerede her ser det ud til, at jagten på et fælles globalt mobiltelefonisystem er løbet ind i problemer, før det er født.

Markedet

Markedet
Samtidig med planlægningen af et globalt standardiseret mobiltelefonsystem, står branchen over for en række udfordringer:

  • Mobiltelefonerne kobles til Internet, hvilket det gamle GSM-system ikke er specielt egnet til. Det giver anledning til teknologisk udvikling.
  • Mobiltelefonindustrien ser store nye markeder som for eksempel Kina, Afrika og Sydamerika.
  • Lanceringen af nye mobiltelefonsystemer sker i en situation med mangel på frekvenser. Der er hård konkurrence om frekvenserne.

Endelig betyder realiseringen af UMTS-systemet, at mange af de eksisterende mobiltelefonbrugere skal anskaffe nye apparater. Idag bruger op imod 400 millioner mennesker mobiltelefon, hvoraf langt de fleste bruger GSM-telefoner.

Flere mobiltelefonsystemer
Samtidig med at fremtidens tredje-generations mobiltelefonsystem UMTS bliver lanceret med blandet opbakning, fortsætter aktørerne med at udvikle teknologierne i de gamle systemer baseret på CDMA, TDMA og GSM. De videreudvikles til at kunne håndtere trådløst Internet og de andre nævnte udfordringer. Det betyder, at der i dag findes flere systemer som tilbyder trådløs datatransmission.

Det er godt og skidt. Det gode er, at du allerede til næste år kan få hurtigere Internet opkobling via GSM-mobiltelefoner, der er udvidet med GPRS datatransmission (omtalt i artiklen De mobile datasystemer). Den dårlige nyhed er, at du kan ikke være sikker på, hvor i verden, denne løsning fungerer. Den internationale dækning bliver måske yderligere opsplittet i forskellige systemer og varianter heraf.

Derimod kunne en globalt dækkende standard komme fra en helt anden front. Nemlig den protokol, som flere medier og analytikere allerede er begyndt at kritisere: internet-protokollen WAP. Det kan du læse i artiklen: WAP dækker det hele.

En oversigt over vigtige forkortelser i mobiltelefonernes verden, finder du på web-adressen:
http://www.cellular.co.za/celltech.htm




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere