Computerworld News Service: Indtil nu har teknologier, som både kan bruges militært og civilt, ikke været underlagt restriktioner fra EU, og det har således været op til de enkelte medlemslande at bestemme, hvordan eventuel eksport skal foregå.
Den nye juridiske løsning - foreslået af Jörg Leichtfriend, som er parlamentsmedlem for de østrigske socialdemokrater - forhindrer en generel EU-tilladelse til eksport af telekommunikations-teknologier, der kan bruges til at skade menneskerettigheder, demokratiske principper eller ytringsfriheden.
Revisionen handler om "interceptions-teknologier og digitale dataoverførsels-enheder til overvågning af mobiltelefoner og sms'er og målrettet overvågning af internetbrug," skriver Parlamentet i en pressemeddelelse.
Det betyder, at virksomheder i EU, der gerne vil eksportere dual-use-teknologier først skal godkendes af myndighederne.
Jörg Leichtfriend siger i en udtalelse, at det er "et positivt skridt" i retning af øget kontrol over eksporten af den slags teknologier.
"Et endnu større skridt kunne have været, hvis vi havde etableret et system af pre-eksport-notifikationer, men det var der desværre ikke flertal for," skriver han videre.
Skal selv oplyse
De nye regler begrænser risikoen for, at følsomme teknologier bliver eksporteret til visse udenlandske regimer som Kina, Rusland, Indien og Tyrkiet, såvel som til de lande, der er omfattet af våbenembargo.
Men de nye regler forhindrer samtidig etableringen af et ad hoc eksportforbud, eftersom virksomhederne selv skal oplyse om eksporten, forklarer Marietje Schaake, som er medlem af parlamentet for det liberale parti ALDE, i en e-mail.
Ligesom Jörg Leichtfriend mener hun også, at reglerne burde være endnu strengere.
"Man kunne for eksempel forestille sig en offentlig database, hvor virksomheder skal indberette forventede transaktioner," foreslår hun.
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen