Den personlige computer bliver hele tiden mindre. Engang fyldte computeren et helt rum. Så blev den reduceret til skabsstørrelse. Den stationære computer forsvandt under bordet og blev afløst af den bærbare pc. Nu er det tavlecomputere og smartphones, der er tidens trend. Snart bliver computeren måske helt usynlig og forsvinder ind i de objekter, vi omgiver os med, spekulerer New York Times.
Det er sidste uges annoncering af den nye memristor-baserede ReRAM-teknologi fra HP, der har sat gang i spekulationerne. Den nye teknologi kan måske erstatte både almindelig pc-hukommelse og Flash-RAM i den nære fremtid. Den såkaldte memristor kan lagre dobbelt så mange data som Flash og bruger mindre energi.
Men memristoren kan også bruges til at foretage logiske operationer – altså de opgaver, som normalt bliver udført af computerens hovedprocessor. Det kan betyde, at beregninger i fremtiden kan udføres på den chip hvor data ligger gemt, i stedet for at sende data frem og tilbage til en central processorenhed – og det kunne gøre computerne meget hurtigere end i dag.
HP mener ligefrem at memristoren kan indvarsle en computer-revolution på linje med den første mikroprocessor. En revolution, hvor den gamle vision om ”ubiquitous computing” vil blive til realitet. Hvor digitale funktioner kan indbygges i selv de mindste genstande.
Med memristor-teknologien ser det ud til, at Moore's berømte lov også vil holde i mange år – den forudsiger som bekendt, at antallet af transistorer bliver fordoblet hver 18. måned. Og det er helt afgørende for it-branchen.
”Hvis Moore's lov ikke længere gælder, vil fremstillingen af halvledere blive ligesom produktion af biler eller endda sko,” siger nanoforsker James Tour fra Rice University til New York Times.
Det er svært at forestille sig en verden, hvor computerne ikke bliver hurtigere år for år – hvor det eneste der forandrer sig er farven og formen af kabinettet. Heldigvis ser det ud til, at Moore's lov også vil gælde i mange år fremover.