Selv om ens virksomhed ligger på en blind vej, der ender i en pløjemark, kan man sagtens have succes på det europæiske brokermarked. B.J. Trading EDB ligger i den midtjyske lilleby Thorsø og omsætter for mellem 200 og 300 millioner kroner hvert år.
Godt en tredjedel kommer fra internationalt brokersalg af RAM, CPU’er og harddiske, mens resten af omsætningen stammer fra anden handel med danske virksomheder, offentlige og consumerkunder.
»Det er en typisk måde for os at agere på, for det handler blot om at købe en vare billigere, end vi sælger den til,« forklarer Johannes Jessen, der er direktør og eneejer i B.J. Trading.
Satsningen har tilsyneladende været den rette og sidste år fik virksomheden et overskud på 642.000 kroner.
Broker ved et tilfælde
Det var slet ikke Johannes Jessen plan at have en international virksomhed, da han startede B.J. Trading for 14 år siden. Han ville bare have en forretning, hvor der var tilstrækkelig med kunder til, at han selv kunne leve af forretningen. Efterhånden tog efterspørgslen overhånd for ham, da også de lokale skoler og virksomheder fandt vej til butikken og i dag er virksomheden vokset til 24 medarbejdere.
Den speditøruddannede Johannes Jessen har ikke begrænset sig til at købe hos de danske distributører, og han har derfor også kontakter til leverandører i andre lande. Da flere af de udenlandske distributører også blev interesseret i at få sendt varer den anden vej, fra Thorsø til udlandet, er brokervirksomheden i dag blevet den største del af forretningen.
Selv om Johannes Jessens forretning i dag er knopskudt til en meget blandet landhandel, ser han ingen grund til at fokusere sin forretning og skære et forretningsområde væk. I hans optik er der ingen konflikt mellem at sælge en bærbar til en lokal konfirmand og at sælge et større vareparti komponenter til en europæisk distributør. Står det til ham, er der ingen grund til at smide tilfredse kunder ud af butikken, så længe de handler hos ham.
»Jeg kan ikke se, at man skal skille det ad, for de er tilfredse med vores pris og service,« siger han.
Johannes Jessen mener selv, at hans virksomhed er blevet så stor fordi hans pengetank bugner. I stedet for at pantsætte sin frihed i banken, kan han selv bestemme, hvilke initiativer han vil tage. B. J. Tradings egenkapital er vokset til ti millioner kroner og gælden til leverandører og andre er kun på fire millioner kroner.
»Vi er rimelig velhavende og selvfinansierende, så jeg skal ikke spørge nogen, når der er noget jeg vil,« siger Johannes Jessen.