Københavns Kommune fravælger KMD

Mens KMD har travlt med at rulle sit SAP-baserede lønsystem, Opus, ud til broderparten af landets kommuner, er den største af dem gået den modsatte vej. København har valgt Accenture med Oracle og DMdata som underleverandører i udliciteringen af kommunens lønadministrationen.

Ved redaktionens slutning havde Københavns Borgerrepræsentation endnu ikke godkendt aftalen.

Men flere af hinanden uafhængige kilder siger til Computerworld, at der står Accenture på kontrakten, som er i størrelsesordenen 50-60 millioner kroner om året og indebærer overtagelse af de knap 100 medarbejdere i kommunens lønafdeling.

Tilbage står de to øvrige prækvalificerede deltagere i udbudet, KMD og norske ErgoBluegarden, der indgår i den norske ErgoGroup, som udspringer af Statens Driftscentral for administrativ databehandling.

Med Københavns Kommunes valg af partner til udbetaling af løn til dens 49.000 ansatte er fronterne trukket hårdt op. Københavns Kommune står over for KMD, og Oracle står over for SAP.

København og KMD har tidligere krydset klinger. Således droppede København sidste år KMD som leverandør af it-drift til fordel for DMdata, og både i København og mindre kommuner kritiseres KMD for monopolvirksomhed.

Omvendt udtrykkes der i KMD vrede over, hvad der opfattes som en politisk kurv fra storkommunen, som ikke er medlem af Kommunernes Landsforening, KMD?s ejer.

? Der er truffet en politisk afgørelse. Vi fik ikke ordren, fordi Københavns Kommune synes, vi fylder for meget, siger en medarbejder hos KMD, som ikke ønsker at blive citeret.

Man henviser til tidligere udtalelser fra Københavns Kommunes vicedirektør Jimmy Kevin Pedersen om, at det handler om at få flere leverandører ind end KMD.

Jimmy Kevin Pedersen ønskede ikke at kommentere udliciteringen, før Borgerrepræsentationens afgørelse i går aftes.

Jakob H. Kraglund, partner i Accenture og leder af den afdeling, der beskæftiger sig med offentlige projekter, er også tilbageholdende, men fremhæver gerne opgavens betydning.

? Der er et stort potentiale. Løn- og personaleadministration er et meget stærkt vækstområde for os. Et væsentligt element er muligheden for at overtage de mange dygtige medarbejdere. Det er vigtigt, fordi vi ser perspektiver ud over Københavns Kommune. Vi vil i givet fald have mulighed for at sælge systemet andre steder, herunder til private virksomheder, siger han.

Kan man håndtere løn og administration for en så stor og kompleks enhed som Københavns Kommune, er der næsten ingen grænser for, hvad man kan, noterer Accenture-partneren. Og tilføjer, at det naturligvis alt sammen er helt hypotetisk, indtil resultatet af udbudet er officielt.

KMD

Havde KMD vundet ordren, ville dets markedsandel på systemer til løn- og personaleadministration i kommunerne have været oppe i nærheden af 100 procent. Med Københavns frafald kappes omtrent ti procent af.

KMD har formedelst 100-150 millioner kroner over to et halvt år udviklet sit eget system, KMD Opus, der kan håndtere komplekse overenskomstforhold og pensionsudbetalinger. Dette SAP-system er i denne tid ved at blive implementeret i kommunerne. Arbejdet ventes ifølge Leif Ilsøe, der er forretningsansvarlig for SAP-systemet hos KMD, at være afsluttet ved årets udgang efter at være påbegyndt i efteråret 2000. Så vil omtrent en million kommunalt lønnede få deres løn udbetalt gennem systemet.

En del af billedet er den historiske opdeling i det offentlige på tre lønsystemer ? Statens Lønsystem, som er udviklet af CSC Danmark, kommunernes fra KMD og amternes, som det Jyske Bank-ejede Silkeborg Datacentral står for.

Få har foreløbig vovet sig uden for deres eget område. Dog har fem små nordjyske kommuner valgt en CSC-løsning fra den traditionelt statslige leverandør, mens Silkeborg og Hjørring har valgt det amtslige fra Silkeborg Datacentral. På den anden side har KMD kapret 40 procent af amterne til Opus, og KMD?s strategi er nu at gå offensivt ind på statsmarkedet.

? Der er skred mellem lønsystemerne, for man ønsker naturligvis at genbruge sine systemer, siger Leif Ilsøe.
Han fremhæver, at eftersom KMD med Opus har lavet en fordanskning af SAP?s HR-modul, tilpasset dansk lovgivning, er der også et privat marked for systemet. De første to private løsninger kører ? hos henholdsvis Aarhus Olie og SAP Danmark selv, fortæller Leif Ilsøe.

Rent praktisk er der sket det, at kommunerne har fået fornyet deres gamle, proprietære KLP-system ? Kommunernes Løn- og Personaleadministration, der har over 30 år på bagen, med et standardiseret system. Det kan, hvad det gamle system kunne, og dertil er skabt et fundament for, at man kan bruge andre funktionaliteter i SAP ved at købe ekstra moduler til.

? De fleste kommuner er migreret over til Opus som led i den naturlige fornyelse. Men vi har også været ude i udbud. Nogle steder er vi valgt til, andre ? for eksempel Silkeborg og Hjørring ? har vi tabt i udbud.

220 af de i alt knap 300 enheder er efterhånden ovre på det nye SAP-system, og det er ifølge Leif Ilsøe gået gnidningsfrit.

? Vi er mægtig stolte af det, siger han.

Ny konkurrent

I den anden lejr ? hos Accenture/Oracle/DMdata ? er der ikke desto mindre store forventninger. Ikke mindst om at snappe KMD i haserne og gå selskabet i bedene hos dets gamle kernekunder efter at have vundet hovedstaden.

Fra udfordrerne siger en medarbejder, at man har haft følere ude hos en række kommuner, der bare venter på at se, hvad København gør. Mange har slet ikke valgt Opus, de er bare blevet flyttet over i og med, at KMD slukkede for det gamle system, lyder det.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere