Grøn it:: SKI stiller strammere miljøkrav til printere

Statens og Kommunernes Indkøbsfællesskab (SKI) er klar med en ny og skrappere udgave af den kommende rammeaftale for offentlige indkøb af printere og kopimaskiner. Det glæder producenterne, som dog efterlyser endnu skrappere krav om miljømærkning.

Miljøkravene til print – og kopiprodukter til det offentlige bliver nu strammet – en lille smule - efter at Statens og Kommunernes Indkøbsfællesskab (SKI) har færdiggjort grundlaget for offentlige udbud for de næste tre år.

Fremover får miljø- og energirigtige produkter ekstrapoint i udbudsrunderne, hvis de kan dokumentere miljøprofilen for deres produkter. Det fortæller Rikke Dreyer, chefkonsulent for miljø- og energirådgivning i SKI til CRN.

»Hvis print- og kopiprodukter lever op til kravene fra en række miljømærkningsordninger, vil det i fremtidige udbudsrunder udløse point på lige fod med en række andre parametre,« siger Rikke Dreyer.

Hun erkender dog, at retningslinierne i de statslige og kommunale udbud stadig kun vil være vejledende, og at offentlige indkøbere fortsat har mulighed for helt selv at bestemme, hvor stor vægt de vil lægge på miljøet, når de køber printer og kopimaskiner for skatteydernes penge.

Producenterne Brother og HP har for nylig kritiseret miljøkravene til offentlige it-indkøb for at være for vage.

Administrerende direktør i HP, Keld Jersild Olsen, der også er formand for IT Branchens grøn it-kampagne, har blandt andet efterlyst, at politikerne indfører bindende krav, som forpligter offentlige it-indkøbere til at vælge miljørigtigt.

»Uden politisk handling har jeg svært ved at se, hvordan vi for alvor skal rykke noget. Det, der for alvor kan trække os videre, er de økonomiske incitamenter. Derfor må lovgiverne på banen,« sagde Keld Jersild Olsen for nylig til CRN.

Så sent som i går lød en tilsvarende kritik fra printerproducenten Brother, som i årevis har satset hårdt på udvikling af miljørigtige produkter. Marketingschef Henning Elkjær fra Brother er dog glad for, at der nu lader til at være bevægelse i holdningen hos SKI.

»Det er positivt, at SKI nu åbner posen. Men vi ville da stadig foretrække, at man øgede kravene for at give en yderligere tilskyndelse til produktudvikling til gavn for både forretningen og for samfundet,« siger Henning Elkjær.

Hos SKI forklarer Rikke Dreyer, at de danske myndigheder på grund af EU-regler er udelukket fra at stille krav om, at leverandørerne lever til specifikke miljøcertificeringsordninger.

»Vi har mulighed for at stille de krav, som Brother taler om, men på grund af EU's direktiv på området må vi ikke stille krav om bestemte miljøcertificeringer, fordi det vil være konkurrenceforvridende. Men vi ved jo godt, hvilke produkter, der lever op til de forskellige miljøcertificeringer, men vi skal også tage hensyn til , at der er en reel priskonkurrence,« siger Rikke Dreyer.

»Vores krav udvikler sig i takt med vores kunder, og man kan sagtens forestille sig, at vi med tiden vil stille skrappere formelle krav til vores it-leverandører på print og kopi såvel som andre produktgrupper,« slutter Rikke Dreyer fra SKI.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere