Artikel top billede

Kort afslører 4G-masters placering

It- og Telestyrelsen har lavet kort, der viser, hvor 4G-master befinder sig.

Nu kan du tjekke på kortet hos Mastedatabasen.dk, om du har en LTE-mast i nabolaget.

Det er IT- og Telestyrelsen, der står for hjemmesiden, hvor danskerne kan tjekke mobilmasternes placering.

Master, som sender med Long Term Evolution (LTE), der kaldes 4G af Telia og TDC, har en lille rækkevidde, fordi teleselskaberne kun har sendelicenser med de kortrækkende, høje frekvenser. Derfor står masterne tæt på kortet.

Kortet viser, at Telia foruden det indre København allerede nu har enkelte LTE-master stående i Aarhus (ni master) , Aalborg (fire master) og Odense (ni master). Kortet viser desuden, hvor teleselskaberne har planer om at sætte master op.

TDC har fortalt ComON, at deres LTE-net allerede nu er udbygget, men at teleselskabet blot venter på de sparsomme usb-dongles, så de kan lancere kommercielt i begyndelsen af januar. Hvis man klikker på "planlagte positioner," kan man se, hvor TDC's master skal stå.

Kortet, som IT- og Telestyrelsen stiller til rådighed, er dog ikke det bedste pejlemærke for, om danskere skal købe 4G-modem til bopælen. Det mener Ole Hauris, radio access network planning manager hos Telia.

"Det er bedst at bruge dækningskortet, for det er mere præcist," siger Ole Hauris og henviser til Telias eget kort.

Hvor mastekortet blot viser prikker i landskabet, er dækningskortet beregnet i forhold til, hvordan masterne sender ud i landskabet eller gennem byens gader. Han advarer dog mod at stole alt for meget på teleselskabernes dækningskort.

"Der er faktisk ikke nogen standarder for, hvordan man viser sit dækningskort," siger Ole Hauris.

Ifølge Ole Hauris har Telia valgt en konservativ målemetode, hvor indendørs dækning på kortet rent faktisk virker, og hvor udendørs dækning ikke svarer til, at kunden skal op på en stige for at kunne få pinde på dæknings-viseren.

Han har et godt råd til, hvordan kunder kan tjekke, om dækningskortene stemmer med de faktiske forhold. Senderne kaster ikke bølger ud i landskabet i en flot cirkel rundt om masterne. De har i stedet en "main beam", forklarer han. Det er stedet - eller stederne - lige foran senderen, hvor bølgerne når længst ud fra masten.

"Der er mere knald på foran end ved siden," siger Ole Hauris.

"Man skal kunne ane, at masterne har sådan en dækning," siger han.

Hvis dækningen rundt om en mast altså er meget rund, tyder det på et upræcist kort, mener han.

Opdateret klokken 12.50: I første version havde vi skrevet, at det ikke var muligt at se TDC's master, men det er faktisk muligt via "planlagte positioner".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering