Danmark har en videnskabsminister, der er villig til at diskutere, hvordan vi skal se på privatliv på internettet. Det kom frem under torsdagens konference "Dansk IGF 2010" om Internettets Fremtid, som IT- og Telestyrelsen har arrangeret.
"Lige nu er jeg rimelig forvirret og forsøger at få noget mere indblik," fortalte videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) til forsamlingen.
Baggrunden var, at hun tidligere har haft et meget fast syn på, at der skal gøres meget for at beskytte personlige oplysninger, eksempelvis cpr-nummeret. Hun har dog siden været til en it-konference, hvor en ekspert gav udtryk for, at eksempelvis cpr-numre ikke nødvendigvis burde være en følsom information, som skal beskyttes. Den udmelding åbnede ministerens øjne for, at der kan være nye måder at tænke beskyttelse af privatliv, forklarede hun.
Tanken om at cpr-nummeret måske ikke skal beskyttes, som det bliver i dag, vil dog ligge ude i fremtiden, forklarede ministeren efter konferencen til journalister, da CRNs søstermedie ComON spurgte, om cpr-nummeret ikke stadig i dag bruges som identifikation mellem myndigheder og privatpersoner.
På konferencen mødtes interessede fra det danske it-samfund for at diskutere, hvordan fremtidens internet skal organiseres, bygges op og bruges.
"Vi skal huske på, at vi bestemmer retningen, rammerne og udviklingen af internettet. Det gør vi ikke alene, men sammen med resten af verdenssamfundet," sagde Charlotte Sahl-Madsen i sit oplæg, der var konferencens første.
Oplysning
Man kan, ifølge Charlotte Sahl-Madsen, gå meget restriktivt til værks, hvor myndigheder med en masse regler forsøger at holde hånd i hanke med borgernes privatliv. Man kan også have et andet syn på sagen, hvor det drejer sig om at uddanne folk til at tage vare på oplysninger om dem selv.
Det sidste syn har nu fået ministeren til gentænke, hvordan myndighederne skal arbejde for at sikre borgernes privatliv. Rådgivning er et vigtigt fokus, mener hun.
Ministerens bemærkninger fik også en konferencedeltager, Henrik Chulu, til at kommentere på Twitter:
"Minister of Science: Protecting personal information is not necessarily important for privacy," skrev Henrik Chulu.
Staten skal rådgive
Ministeren mener, at staten aktivt skal få de unge til at tage stilling til deres privatliv.
"Det drejer sig om at komme ud i Folkeskolen og få de unge til at tænke over, hvad de gør. Vi skal oplyse om konsekvenserne af at lægge noget ud på internettet," sagde ministeren til journalister efter første del af konferencen.
Dén indsats har ikke været god nok, siger ministeren.
"Jeg vil gerne gribe i egen barm og sige, at vi også på vores hjemmesider i Videnskabsministeriet ikke har været gode til at henvende os til de unge," sagde ministeren.
Hun uddybede, at hendes nye åbenhed for at overveje beskyttelse af privatliv, ikke nødvendigvis betyder, at der skal være færre regler for beskyttelse af privatlivsoplysninger.