Artikel top billede

Elsparefonden tror på anskuelsesundervisning

Hos Elsparefonden er man ikke i tvivl. Det simple regnestykke, når man taler om grøn it, handler om el. Og det burde overbevise mange.

Pengene taler til direktørerne. Især de penge, der kan spares. Derfor er det enkleste redskab, når man snakker grøn it er som regel, at snakke om økonomi. For der mange penge at spare ved at bruge grøn it.


»Problemet er, at der ikke rigtig er nogen der i dag har ansvaret for elregningen til it. Alle ved bare, den er høj,« siger projektleder Michael Reuss fra Elsparefonden.


Derfor er det hans erfaring, at anskuelsesundervisning er den letteste vej frem. Især når det gælder serverrummene, er det nemt, at vise, hvor stort strømforbruget rent faktisk er.


»Et serverrum bruger rigtig meget strøm – hele tiden. Så derfor anbefaler vi, at det første man gør, er at få etableret målinger, der viser, hvor meget strøm, de bruger. De fleste vil opleve, at der er et fuldstændigt uændret basisforbrug – hele tiden. Om natten, i weekenden, i ferierne og juleaften,« siger Michael Reuss.


Han anbefaler derfor også it-forhandlere at gå samme vej. Det handler om at finde en vej til at sætte elforbruget på dagsordenen på den konkrete måde. Det kan ske ved at etablere elmåling og ved at hjælpe kunderne med, at forstå, hvor mange udgifter, der er bundet i it-udstyrs strømforbrug.


Der er allerede en bølge i gang med, at udskifte stationære computere med enten bærbare eller mindre stationære med minimalt strømforbrug. Men man skal også tage fat på skærme, der står tændt og har et pænt standby-forbrug.


Men det er serverne, der er de helt store syndere. Derfor ligger hovedparten af Elsparefondens fokus også her.


»Det er vores fornemmelse, at der står rigtigt mange af dem, vi kalder kosteskabsservere rundt omkring i virksomhederne. Servere, som virksomhederne ikke har det store fokus på, og som bruger uforholdsmæssigt meget strøm,« siger Michael Reuss.

Han mener, at forhandlere i mange tilfælde kunne foreslå, at disse servere blev udliciteret og drevet, enten fra forhandlernes egne datacentre eller datacentre, de arbejder sammen med.

Virtualisering
»Man kan både opnå en større driftsstabilitet, og samtidig score en energimæssig gevinst. For datacentre er oftest langt fremme med energirigtig teknologi, fordi energibesparelser kan mærkes direkte på bundlinien,« siger Michael Reuss.


Udlicitering til datacentre er dog ikke det eneste kort man kan spille ud. Fokus på køling er også et sted man fokusere.
»Vi har en tommelfingerregel om, at køling trækker 30 procent af strømforbruget i et serverrum. Det er et tal, som vi er kommet frem til på baggrund af de demotest vi har kørt rundt omkring i danske virksomheder.«


Her peger Michael Reuss på, at køle-anlæggene skal tages med i overvejelserne, når man taler elbesparelser med kunderne. For kølesystemerne skal trimmes og optimeres, så de passer til server-setuppet. Derfor er der meget at vinde ved at trimme køleanlæg, og sørge for at der mindre at køle.


Når kunderne skal rådgives i, hvad der kan gøres, så mener Michael Reuss, at virtualisering er et af bedste tricks, at hive op af hatten.


»Der er utrolig meget hype omkring virtualisering. Og det er med god grund, for det er virkelig et af de steder, hvor der er en gevinst, at hente,« siger Michael Reuss.


Kodeordet er hele tiden synliggørelse. Så det primære mål for forhandlere, der vi sælge på it med grønne parametre er ifølge Michael Reuss, at få synliggjort strømforbruget, og få kunderne til at tage stilling til de udgifterne.


»Budgettet til strøm falder næsten altid uden om de normale budgetter. Derfor er det som regel aldrig dem, der har ansvaret for it, der skal tage stilling til eludgifterne. Så selv om det lyder banalt, så er sagen ofte, at ingen rigtig har fokus på eludgifterne. Vi anbefaler derfor, at udgifterne til el bliver koblet sammen med it-budgettet. Så får de it-ansvarlige et incitament til at gøre noget ved det,« siger Michael Reuss.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering