Alt imens arbejdsløsheden for danske ingeniører stiger svagt, er en række danske aktører gået i gang med at undersøge rekrutteringsmulighederne i det nye EU-medlemsland Polen.
Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), Dansk Industris IT-organisation ITEK, Dansk Metal, AF-Storkøbenhavn og PLS Rambøll Management står bag initiativet, der er finansieret af Arbejdsmarkedsstyrelsen.
De forventer, at den globale konkurrence om specialister vil skærpes i den nærmeste fremtid og ønsker, at Danmark skal være på forkant.
4000 ingeniører tjekkes
Organisationerne kortlægger kompetencer og værdier hos 2000 polske ingeniørstuderende og 2000 færdiguddannede ingeniører samt metalarbejdere.
Kortlægningen skal vise, hvad ingeniørerne kan rent fagligt, men også hvordan de ser på arbejdstid, efteruddannelse og familie.
På den måde skal organisationerne bliver klogere på, hvad der vil være afgørende for, om en polsk ingeniør vil emigrere til Danmark.
- Lande som USA, Canada og Tyskland har længe været gode til at tiltrække eksperter fra hele verden. Danmark har også brug for at kunne tiltrække dygtige specialister, så vi får skabt nogle internationale udviklings- og forskermiljøer, siger Ole Marqweis, formand for IDA's arbejdsmarkedsudvalg.
Skal ikke erstatte arbejdsløse
Men han understreger i samme åndedrag, at der på ingen måde lægges op til at importere arbejdskraft på områder, hvor danske ingeniører går arbejdsløse. Lige nu gælder det alle ingeniørkategorier.
- Den stigende ledighed gør det ikke aktuelt på nuværende tidspunkt at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, slår IDA fast.
Undersøgelsen forventes færdig i slutningen af september.
På det seneste er den hidtidige import at polske IT-folk via jobkort-ordningen blevet kritiseret af både af fagforeninger, politikere og arbejdsløse danske IT-folk. Utilfredsheden skyldes blandt andet løndumping.