De fleste Facebook-brugere har prøvet at få en besked om, at man er blevet »tagget« på et billede. Det pirrer til nysgerrigheden og næsten alle vil nok klikke på linket for at se, i hvilken situation man er blevet fanget af kameraet. Men det fungerer kun, hvis en af de andre Facebook-brugere har genkendt dig på billedet. Det dansk-svenske firma Polar Rose med kontor i Malmø går et skridt videre med sin nyudviklede software, som kan trænes til at genkende dine venner på billeder.
Det nye program havde snigpremiere på fremtidsmessen Next i Århus torsdag, hvor firmaets direktør Nikolaj Nyholm demonstrerede teknologien under overskriften »Picture this«. Programmet kombinerer billeder fra fototjenesten Flickr og data om dine venner fra Facebook.
Det centrale element i teknologien fra Polar Rose er en algoritme udviklet på Lunds Universitet, som omdanner et 2D-billede til et 3D-ansigt. Det samme sker, når grænsekontrollen i nogle lande f.eks. gemmer billeder af indrejsende. Men forskellen er, at her bruges der flere kameraer til at tage billeder fra hver side, som så kombineres til et 3D-billede. Det afgørende gennembrud for Polar Rose er, at man kan skabe 3D ud fra kun ét billede.
Dette 3D-billede bruges så til at foretage en slags ansigtsgenkendelse, hvor programmet finder dine venner i billedarkivet - i stedet for, at du skal klikke dig gennem et stort antal billeder.
I praksis sker der det, at man skal importere sine billeder fra Flickr og vennernes navne fra Facebook til Polar Rose. Programmet sørger så for, at nye data automatisk bliver synkroniseret. Når man har indtastet navnet på en person i et billede, kommer programmet selv med forslag til andre billeder med den samme person - disse forslag kan man så godkende eller afvise.
»Vi kommer til at skabe en meget stor database med billeder. Derfor er det vigtigt for os at slå fast, at brugeren fortsat har kontrollen og kan bestemme, om man ønsker at dele billederne med andre eller ej. Disse indstillinger for privacy vil vi til enhver tid respektere,« sagde Nikolaj Nyholm under præsentationen.
Programmet lanceres den 8. april og understøtter i første omgang kun Flickr og Facebook, men senere kommer også andre sociale netværk og billedbaser. Og der kommer selvfølgelig stadig en besked, når man er blevet »tagget« på et billede - også selvom computeren har fungeret som mellemmand.
På fremtidsmessen i Århus var der også mulighed for at opleve »fænomenet« Julia Allison, der bedst kan beskrives som nettets svar på Paris Hilton. Sammen med Krystal Kahler og Meghan Parikh har hun startet Nonsociety, hvor pigerne 10-15 gange om dagen blogger løs om deres oplevelser. »Lifecast« kaldes dette trend, hvor hele dit liv udstilles på nettet gennem alt fra billeder og video til blogs, Twitter-beskeder og Facebook-statusopdateringer.
Julia Allison har været på forsiden af det amerikanske tidsskrift Wired og hun er således et eksempel på, at man kan blive »kendt for at være kendt«. Hun kvittede sit kedelige job som avisskribent for at finde berømmelse i cyberspace - og hun har da også klaret at blive kåret som den tredje mest hadede person på nettet.
Hvad kan alt dette så bruges til, hvis man er en dansk virksomhed? Julia Allison havde gode råd med i baggagen fra USA.
»Husk altid, at mennesker relaterer til andre mennesker, ikke til produkter. Du behøver ikke hyre berømtheder for at reklamere for dine produkter. Find nogle folk i dit firma, som har et særligt talent - og skab dine egne berømtheder!,« lød budskabet.
Og det behøver ikke være dyrt at skabe sit eget internet-talkshow. Ifølge Allison ligger produktions-omkostningerne for Nonsocietys ugentlige internet-talkshow på små 600 dollar - og en almindelig bærbar, webcam og mobiltelefon er nok til at komme i gang med at lifecaste sit liv ud til omverden.
Next-konferencen slutter fredag, men udstillingen er åben frem til søndag og arrangørerne regner med flere tusinde besøgende. Her er der blandt andet mulighed for at lege med en kæmpe digital globus, der måler over en meter i diameter.
Globussen er koblet til nettet og opdateres konstant med live-data om f.eks. skydækket eller forureningssituationen. Det er første gang, den japanske opfindelse vises i Europa.
Microsoft er også repræsenteret med sin Surface-computer, ligesom der er mulighed for at forsøge sig med programmering af Legos Mindstorms-robotter eller tage en omgang skyggeboksning med spillet Remote Impact.
For alle dem, der går med en Julia Allison i maven, er der også mulighed for at få demonstreret en mobilapplikation, der får din telefon til at streame live til nettet. Så er det slut med at sende Twitter-beskeder om, at du spiser morgenmad - nu kan du vise det hele med video ...