En iPod Nano til 600 kroner svarende til en rabat på godt 60 procent i forhold til normalprisen. Sådan lød slagtilbuddet, der i for nylig løb ind hos flere danske forhandlere og distributører. Men både SKAT og IDC advarer kraftigt imod at lade sig friste.
For netop nu eksploderer antallet af sager med falske it-produkter på det danske marked.
»Alle statistikkerne peger på, at det her er et stigende problem,« siger SKATs afdelingsleder Trine Dancygier.
Hos brancheforeningen kan man tydeligt mærke kopiprodukternes indtog, og formanden Ole Eklund distributionsudvalget råder sine medlemmer til at være opmærksomme.
»Efter hvad jeg kan bedømme, er det et voksende problem på det danske marked. Vi har set flere eksempler på komponentniveau for eksempel ramblokke og processorer, og vi hører ofte om falske Microsoft mus i omløb. Det har endnu ikke haft kæmpestor betydning, men vi er helt sikkert på vagt,« siger Ole Eklund.
Fra 2003 til 2004 steg antallet af sager med 900 procent ifølge EUs statistik, og det er sandsynligvis kun toppen af isbjerget. Langt de fleste sager bliver ikke anmeldt til myndighederne. Og i de forholdsvis få tilfælde, hvor producenten skrider ind, ender sagen ofte med et forlig.
Det skyldes ifølge Ole Eklund delvis omkostningerne og tidsforbruget forbundet med en retssag, og dels at en retssag skaber uønsket opmærksomhed.
»Når man i nogle tilfælde kan se kopiprodukterne på gaden før originalerne, tyder det jo på inside information, og det der jo ikke nogen, der er stolte af. Producenterne bryder sig ikke om at få eksponeret, at de ikke kan beskytte deres produktion tilstrækkeligt,« fastslår Ole Eklund formand for brancheforeningens distributørudvalg.
Læs mere om kopi-problematikken i den trykte udgave af CRN