Kommunerne betaler i nogle tilfælde op til 30 procent i overpris for IT-ydelser, fordi deres eget IT-selskab, KMD, har så dominerende en position på markedet.
Der er nemlig penge at hente ved at vælge andre leverandører, men KMD sidder på 75 procent af kommunernes kernesystemer, skriver ingeniøren.
- Når en virksomhed har monopol, som KMD har på en række områder, forsvinder de fordele, som fri konkurrence giver i forhold til de laveste priser, den bedste innovation og kvalitet, siger forskningsleder Palle Mikkelsen fra Institut for Offentlig Økonomi og Udvikling til fagbladet.
Penge at spare
Hedensted er et eksempel på en kommune, der med held har købt dele af sine IT-systemer billigere fra andre leverandører end KMD.
Men ifølge den uafhængige konsulent Niels Erik Kruse fra firmaet Marslev & Kruse har KMD slet ikke konkurrence på områder som systemer til kontanthjælp, dagpenge og pension.
KMD's administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling, afviser over for Ingeniøren kritikken. Han mener tværtimod, at KMD har konkurrence inden for sine kerneområder. Ifølge KMD-chefen ligger selskabets store styrke i bredden.
Kommunikationsdirektør Anders Rosbo, KMD, siger til Computerworld Online, at der er en tendens til at sammenligne æbler og pærer.
- Hvis KMD nogle gange fremstår dyrere, så har det en simpel forklaring - nemlig at vi har budt med en bredere funktionalitet end konkurrenten, siger han.
Ifølge kommunikationsdirektøren omlægger KMD for tiden sine systemer, så de i højere grad leverer så meget information til ledelsen i kommunerne, at de kan drive deres kommuner som virksomheder.
- Men nogle kunder kan nøjes med en smallere funktionalitet til en lavere pris. Det er fair nok, men den kan vi også levere, siger Anders Rosbo.
Kommunernes Landsforening (KL) ejer alle aktierne i KMD.