Den danske import af IT-arbejdskraft skal strammes, så der kun kommer IT-folk til landet med kompetencer, som er en mangelvare. Det kan et krav om en månedsløn på minimum 55.000 kroner til de importerede specialister sikre.
Det mener fagforeningen HK, der har sendt en klage over misbrug af jobkort til importerede IT-folk. Klagen med forslag til stramninger er landet på integrationsminister Bertel Haarders bord.
Beløbet 55.000 er inspireret af den definition, Skatteministeriet bruger til at vurdere, om en udenlandsk ekspert ansat på en dansk virksomhed kan betegnes som nøglemedarbejder og dermed kan slippe billigere i skat i en periode.
Ræsonnementet bag er, at hvis lønnen er lavere end 55.000, så er der ikke tale om højtspecialiseret arbejdskraft.
Som et alternativ til lønkravet foreslår HK, at jobkort-importerede kun skal kunne ansættes på arbejdspladser med overenskomst, hvor underbetaling ikke kan foregå.
Men Hk's forslag vækker mildt sagt ikke begejstring i IT-Brancheforeningen.
- Vi synes, det er et dårligt forslag, for der kan sagtens være behov for nogle kompetencer, som man pt. ikke kan finde ledige i Danmark, men som ikke er 55.000 kroner værd. Det er for firkantet at sætte et tal op, siger chefkonsulent Jette Baade, IT-Brancheforeningen.
Foreningen vurderer, at der stadig er flaskehalsproblemer på nogle nicheområder i IT-branchen.
- Det er rigtig nok, at beskæftigelsen ikke er så god, som den har været. Men de ledige har ikke nødvendigvis de efterspurgte kompetencer, siger chefkonsulenten.
IT-Brancheforeningen mener, at jobkort-ordningen fungerer fint, som den ser ud i dag, og sikrer snild og hurtig import af relevante IT-folk.
Lyttemøde
Ministeren har haft 24 dage til at svare på klagebrevet, men HK har endnu ikke fået så meget som en bekræftelse på modtagelsen af klagen.
I mellemtiden har Udlændingestyrelsen, der administrerer jobkortordningen, afholdt et evalueringsmøde om, hvordan arbejdskraftimporten fungerer.
De inviterede var ingeniørernes fagforening IDA, IT-fagforeningen Prosa og arbejdsgiverorganisationerne Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening.
Billedet var en tilfredshed hos arbejdsgiverne og større eller mindre skepsis blandt lønmodtagerorganisationerne.
Derimod blev IT-Brancheforeningen , der i årevis har talt varmt for et dansk IT-jobkort, ikke inviteret med. Da foreningen bad om at få lov at deltage alligevel, fik den afslag.
Holder kritikere udenfor
Også HK, der organiserer stort set lige så mange IT-folk som Prosa, føler sig sat uden for døren af Udlændingestyrelsen.
Morten Skov, politisk-økonomisk sekretær i HK/Service er finder det uhørt frækt, at integrationsministeren har undladt at invitere HK til evalueringsmødet om jobkort.
- Det virker, som om ministeren forsøger at holde de kritiske røster ude, siger Morten Skov.
Dermed henviser han til, at det jo netop er HK, der har sendt en skriftlig klage over Udlændingestyrelsens håndtering af jobkort-ordningen.
Evalueringsmødet foregik sådan, at embedsmænd fra Udlændingestyrelsen lyttede til organisationernes synspunkter, men ikke gik ind i nogen diskussion.
Referatet fra mødet for 14 dage siden er endnu ikke udsendt.