Den 30. oktober i år var der over 10 millioner brugere af Skype online samtidigt.
Nogen af dem kunne have været terrorister, men det kan politiet ikke vide noget om. Ifølge Jörg Ziercke, der er chef for det tyske forbundspoliti, så er det svært for politiet at aflytte brugerne af VoIP-telefonerne.
»Krypteringen på Skype-telefonens software... gør det meget vanskeligt for os,« fortalte Jörg Ziercke til en årlig samling af politifolk.
Skype splitter data op i små pakker, som sendes via andres internetforbindelser efter peer-to-peer-princippet, der desuden er kendt fra programmer som Napster. Andre VoIP-telefoner sender samlede datapakker.
Derfor siger politichefen, at overvågning handler om at få fat på oplysningerne før krypteringen eller efter dekrypteringen.
Han har opgivet at kæmpe mod udviklingen. Politiet vil derfor hverken arbejde for en ændring af teknologien eller for at få en bagdør i programmet.
»Vi vil ikke diskutere med Skype. Jeg tror ikke, at det ville hjælpe,« fortæller han.
I stedet for skal politiet have mulighed for at komme helt tæt på mistænkte. Det kan for eksempel være gammeldags aflytning med en mikrofon eller ved at få fat på mistænktes computere. En mulighed for politiet er desuden at bruge trojanere, hvilket dog er forbudt i Tyskland i dag.
Politichefen mener at kritikken af politiets ønske om at få trojanere er gået over gevind.
»Vi har lige nu 230 sager angående formodede islamister. Jeg kan forestiller mig, at vi ville gøre sådan noget i to eller tre tilfælde,« anslår politidirektøren.