Øget risiko for router-epidemi i storbyer

Dårligt beskyttede routere kan udgøre en seriøs sikkerhedstrussel. I tæt beboede områder, kan routere smitte naboer gennem trådløse net.

Det har længe været kendt, at åbne trådløse netværk udgør en trussel. En sniffer kan placere sin bærbare computer i nærheden af et åbent netværk og bruger programmer som WireShark til at aflure følsomme informationer. Et forbehold har været, at kriminelle ikke gider sidde timevis i en bil udenfor et hus for at sniffe.

Men i tæt bebyggede områder kan routere med samme operativsystem sprede farlig software til andre routere, der ligger i nærheden. Således kan malware automatisk sprede sig fra hus til hus indtil hele byen er omdannet til en stor, inficeret svamp.

»Din router bliver smittet, og snart er din nabos router også inficeret,« sagde professor-assistent Steven Myers fra Indiana University til et CERIAS sikkerheds-seminar.

»Routere er ikke beskyttede, der bliver ikke engang lukket sikkerhedshuller,« advarer Steven Myers.

Fordelen ved routere er desuden, at de er tændte i alle døgnets timer. Slukkede computere er ellers typisk en hindring for it-kriminelle, når de vil opbygge netværk.

»Om natten er antallet af bots mindre, fordi de fleste computere er slukket. Routere er derimod tændte hele tiden, og derfor kan du bruge routere til alt muligt hele tiden. For basalt set er routere små computere,« fortæller Steven Myers.

Det mest oplagte er dog at bruge routere til Man-in-the-middle-angreb. Så kan ondartet software automatisk opsnuse følsomme oplysninge såsom adgangskoder og så sprede sig til andre routere.

Routere har dog sin begrænsning, fortæller sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS.

»Det er ikke en reel trussel, men det er en mulig trussel,« vurderer Peter Kruse.

Forskellige routere har nemlig forskellige operativsystemer, og det hindrer distribueringen.

Det meste malware mod routere ville nok blive målrettet mod Ciscos routere, der er førende på markedet. Af samme årsag bliver langt det meste malware rettet mod Microsoft, da virussen så sandsynligvis kommer længst omkring i verden.

Alternativt kunne kriminelle også angribe routernes web interface, men Peter Kruse vurderer, at det er en besværlig affære. En anden mulighed er dog at udvikle virus, der kan angribe flere forskellige systemer på en gang.

Steven




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere