APRILSNAR:: EU indfører pc-pant

[Aprilsnar]Alle skal betale ekstra for computerkøb, når EU pålægger den europæiske it-kanal at opkræve genbrugspant. Herhjemme er Elgiganten begejstret, da en overgangsordning på kort sigt vil øge salget op til 100 procent.

(DETTE ER EN APRILSNAR) Et EU-initiativ skal sætte en stopper for omfattende svineri med elektronikaffald fra computere, når nye genbrugsregler bliver indført for alle former for bærbare og stationære computere. EU Kommissionen præsenterer i dag udkast til et nyt direktiv for en afgift på alle solgte computere. Afgiften vil være på 10 euro (74 kroner) og det nye tiltag vil fungere som en pantordning, hvor kunderne får afgiften retur, når de tilbageleverer computeren.

Initiativet er blevet til efter forhandlinger med EU Kommissionens generaldirektorat for bæredygtig it og den internationale producentforening for grøn it, Alliance Promoting Rapid Increased Laptop Sustainability, Neutrality And Recycling og har været undervejs i en årrække, inden en aftale har været klar til at blive præsenteret.

Den danske producent Nova Data i Sønderborg er også med i producentsammenslutningen efter Zepto Computers gik konkurs, og den sønderjyske mikro-producent har sammen med it-verdens giganter siddet med ved møder i Bruxelles.

Nova Datas direktør, Kenan Hansen er smigret over, at være med til at påvirke EU-beslutningen. I de senere år er han blevet tiltagende irriteret over al det affald han ser, når han går tur i skovene omkring Sønderborg, og han oplever, at også det digitale affald er blevet synligt. Han tror, at pc-panten blevet en win-win-win for både kunderne, miljøet og forhandleren.

»Hernede i Sønderjylland er vi vant til at se tomme øldåser smidt ved rastepladserne, men efterhånden er der flere og flere der også efterlader deres bærbare computer. De er simpelthen blevet for billige til at folk gider tage dem med sig,« siger han.

Øger salget over 20 procent
EU forventer, at pantordningen på kort sigt vil øge salget af bærbare og stationære med mellem 50 og 100 procent det første år efter den forventet træder i kraft den 1. april næste år. En overgangsordning vil sikre, at der også bliver betalt for alle computere, der allerede er solgt til slutkunderne. Det betyder, at anslået 180 millioner udtjente computere, der samler støv eller er stuvet af vejen i pultrekamre, nu bliver penge værd, når de bliver indleveret hos forhandlerne.

Overgangsordningen bliver dermed til en todelt løsning, der også sætter gang i salget. Pantordningen skal også stimulere it-branchen, der lider under faldende priser, hvor især prisbillige minibærbare vinder frem. Det vurderes, at overgangsordningen er producentsammenslutningens krav for at acceptere en pant på alle pc’er. Ved at tilbyde ti euro for tidligere solgte computere sætter EU dermed gang i it-kanalen for op imod anslået fem milliarder kroner.

Pantautomat
EU’s pantordning vækker begejstring hos Elgigantens administrerende direktør, Jesper Boysen, der erklærer, at han vil have en stor bid af det ekstra salg. Han er dog også bekymret for, om Elgigantens serviceorganisation kan håndtere de mange returvarer og har derfor været i tænketank for at finde en løsning, der kan gøre den voldsomme kundestrøm til en succes. Inspireret af flaskeautomaterne i supermarkederne er han derfor i gang med at introducere pantautomater i alle butikker, hvor kunderne kan indsætte deres udtjente computer og få en pantbon retur.

»Det er en fantastisk ordning, der kommer til at skabe utrolig meget købestærk trafik til vores butikker,« siger Jesper Boysen, der forventer, at den første pc-pant-automat vil blive sat i gang allerede i dag, den 1. april.

Se reglerne nærmere beskrevet her hos Alliance Promoting Rapid Increased Laptop Sustainability, Neutrality And Recycling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere