Krigstrussel gør danske IT-firmaer nervøse

Dansk Industri bliver kimet ned af danske IT-selskaber, der ikke ved, hvordan de skal agere, nu hvor risikoen for en krig mod Irak vokser. DI anbefaler virksomheder, der ikke kan udsætte rejser til området, at udarbejde flugtplaner.

I takt med at krigstrommerne buldrer stadig højere om et angreb mod Irak, vokser nervøsiteten på direktionskontorerne i de IT-firmaer, der har forretninger i Mellemøsten.

Store selskaber som Cisco, HP, Microsoft og IBM er alle repræsenteret i lande omkring Saddam Husseins Irak. Andre har medarbejdere, der skal på forretningsrejser i de arabiske lande.

Det mærker arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri, der yder rådgivning til de bekymrede medlemmer.

Chefkonsulent i DI, Marianne Castenskiold, oplyser, at hun for øjeblikket får rigtig mange henvendelser fra virksomheder, der er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig.

- De spørger især til rejsesikkerheden og til, hvad der vil ske med deres kontrakter i Irak. For nogen er det forretningsmæssigt forbundet med meget store omkostninger at trække sig ud af området, fordi de dermed måske bryder store kontrakter, siger Marianne Castenskiold

Hun vurderer, at usikkerheden omkring en Irak-krig har præget det meste af erhvervslivet i Danmark de forløbne seks måneder. Men ikke mindst nu, hvor USA taler med større og større bogstaver.

- De amerikansk og britisk-baserede IT-virksomheder er i allerhøjeste beredskab. De er meget udsatte, netop fordi de er fra USA. Det frarådes, at deres medarbejdere er i området og mange har forladt området, siger Marianne Castenskiold.

Hun mener, at danskere og vesterlændinge generelt kan komme i klemme i den højspændte situation, fordi de som engelsktalende eksempelvis let kan forveksles med amerikanere.

Hos amerikanske IBM er man meget påpasselig med overhovedet at udtale sig om den sikkerhedstrussel, et angreb mod Irak kan skabe.

Lav profil er mest sikker

Kommunikationschef Anders Lund Rendtorff fortæller, at virksomheden finder det mest fornuftigt at være fåmælt.

- En generel trussel mod amerikanske interesser vil også omfatte os, og vi er opmærksomme på, at vi som et amerikansk firma kan være iøjnefaldende. Men holdningen hos ledelsen i USA er, at vi normalt ikke udtaler os om udsigterne for en region eller et forretningsområde. Derfor er jeg lidt lang i spyttet, siger kommunikationschefen.

IBM er til stede i Ægypten, Israel, Kuwait, Tyrkiet, Bahrain, Jordan Quatar, Forenede Arabiske Emirater, Yemen, Saudi Arabien, Libanon, Oman og Cypern.

Enten gennem eget kontor eller via partnere.

Desuden har selskabet medarbejdere udsendt til projekter i Mellemøsten.

- Men vi sender kun medarbejdere til områder, hvor der er risici, hvis der er tvingende grunde, understreger Anders Lund Rendtorff.

Også i Cisco følger man ekstra godt med i situationen i Mellemøsten for øjeblikket, oplyser marketingchef, Dorthe Dahlin Irvold.

- Alle er bekymrende, men vi ser tiden an og fortsætter som normalt. Vi vælger at holde lav profil ved ikke at gå i panik over meldinger. Hvis der bliver krig, vil vi lade være med at tage chancer, siger hun.

Cisco er repræsenteret i seks lande i Mellemøsten.

Dansk Industri anbefaler blandt andet, at IT-selskabernes medarbejdere, der befinder sig i Mellemøsten, lægger flugtplaner, som gør det muligt at slippe hurtigt afsted fra landet. Det anbefales også at holde sig på lang afstand af eventuelle demonstrationer.

I Dansk Industri håber man på medlemmernes vegne, at usikkerheden snart forsvinder.

- Det er en uholdbar situation. Virksomhederne er bekymrende for deres ansattes liv. Det er nærmest uoverskueligt hvis Saddam Hussein bliver sidddende som leder af Irak. Det vil være bedre, om der kommer et nyt styre. Det kan være magtskiftet forløber fredeligt, men det er umuligt at forudse, siger Marianne Castenskiold.

Det danske Udenrigsministerium fraråder for øjeblikket "Alle ikke nødvendige rejser til landene Bahrain, Forenede Arabiske Emirater, Jordan, Kuwait, Oman, Qatar og Saudi Arabien".

Den seneste melding fra USA er, at præsident George W. Bush råder FN til at trække våbeninspektørerne ud af Irak.

Relevante link

Udenrigsministeriets aktuelle rejsevejledninger

Dansk Industri bringer en artikel om risici ved rejser i Mellemøsten netop nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere