IT-arbejdsmarkedet skrumper stadig. Der er flere fyringsrunder end nyoprettede stillinger.
Beskæftigelsen i sektoren faldt med 1500 fuldtidsstillinger i fjerde kvartal 2002.
Det viser tal fra Danmarks Statistik, som HK og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har analyseret.
Da vi tog hul på 2003 arbejdede 95.800 personer i IT-erhvervet. I de glade dage for knap halvandet år siden arbejdede 104.400 personer på IT-virksomheder. Siden da er IT-beskæftigelsen faldet med 8,8 procent.
Udpeget til vækstområde
Fagforeningen HK, der beskæftiger en del IT-ansatte, har tidligere forsøgt at få regeringen til at reagere på det skrumpende IT-arbejdsmarked.
Men hidtil har det været forgæves. Meldingen fra den politiske top har været, at IT-sektoren må klare ærterne selv.
Nu prøver HK's IT-politiske ordfører, Karin Retvig, igen at retter skytset mod regeringen.
- Alarmklokkerne bør ringe i regeringskontorerne over denne udvikling. Dette er ekstra bekymrende, fordi regeringen har udråbt IT-branchen til et specielt vækstområde, som er afgørende for, at regeringen når sin ambitiøse plan med at få 85.000 flere i beskæftigelse, siger Karin Retvig til HKs NET-magasin Delta.
Ikke kun hjælpe akademikere
Hun finder det mærkeligt, at regeringen netop har besluttet af bevilge 50 millioner kroner til en "isbryderordning" for arbejdsløse akademikere, men ikke vil gøre noget for IT-folk med en kortere eller slet ingen formel uddannelse.
- Det er jo godt for akademikerne, men mange af de IT-ansatte, som bliver arbejdsløse, er selvlærte, og de skal have efteruddannelse for at beholde deres færdigheder. Det er regeringen forpligtet til at sørge for. Når man kan finde penge til akademikerne, så kan man også finde penge til IT-folkene. Man kan ikke bare lade branchen sejle sin egen sø, siger Karin Retvig til Delta.
På arbejdsgiversiden har man hidtil betegnet beskæftigelsesfaldet som forbigående. Branchefællesskabet ITEKs direktør, Tom Togsverd, spår sågar flaskehalsproblemer - altså mangel på arbejdskraft i løbet af 2003.