Flere stillinger i IT-branchen forsvinder

De sidste tre måneder af 2002 mistede 1500 ansatte deres job i IT-sektoren. Beskæftigelsen i branchen er faldet med halvanden procent på et kvartal. Dermed er antallet af ansatte i den danske IT-sektor nede på 95.800.

IT-arbejdsmarkedet skrumper stadig. Der er flere fyringsrunder end nyoprettede stillinger.

Beskæftigelsen i sektoren faldt med 1500 fuldtidsstillinger i fjerde kvartal 2002.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som HK og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har analyseret.

Da vi tog hul på 2003 arbejdede 95.800 personer i IT-erhvervet. I de glade dage for knap halvandet år siden arbejdede 104.400 personer på IT-virksomheder. Siden da er IT-beskæftigelsen faldet med 8,8 procent.

Udpeget til vækstområde

Fagforeningen HK, der beskæftiger en del IT-ansatte, har tidligere forsøgt at få regeringen til at reagere på det skrumpende IT-arbejdsmarked.

Men hidtil har det været forgæves. Meldingen fra den politiske top har været, at IT-sektoren må klare ærterne selv.

Nu prøver HK's IT-politiske ordfører, Karin Retvig, igen at retter skytset mod regeringen.

- Alarmklokkerne bør ringe i regeringskontorerne over denne udvikling. Dette er ekstra bekymrende, fordi regeringen har udråbt IT-branchen til et specielt vækstområde, som er afgørende for, at regeringen når sin ambitiøse plan med at få 85.000 flere i beskæftigelse, siger Karin Retvig til HKs NET-magasin Delta.

Ikke kun hjælpe akademikere

Hun finder det mærkeligt, at regeringen netop har besluttet af bevilge 50 millioner kroner til en "isbryderordning" for arbejdsløse akademikere, men ikke vil gøre noget for IT-folk med en kortere eller slet ingen formel uddannelse.

- Det er jo godt for akademikerne, men mange af de IT-ansatte, som bliver arbejdsløse, er selvlærte, og de skal have efteruddannelse for at beholde deres færdigheder. Det er regeringen forpligtet til at sørge for. Når man kan finde penge til akademikerne, så kan man også finde penge til IT-folkene. Man kan ikke bare lade branchen sejle sin egen sø, siger Karin Retvig til Delta.

På arbejdsgiversiden har man hidtil betegnet beskæftigelsesfaldet som forbigående. Branchefællesskabet ITEKs direktør, Tom Togsverd, spår sågar flaskehalsproblemer - altså mangel på arbejdskraft i løbet af 2003.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere