Sager om museskader sat på hold

De danske myndigheder nægter at afgøre, om det invaliderer at arbejde ved en computer. De afventer en stor dansk undersøgelse om museskader, som bliver færdig sidst på året.

Danskere, der mener, de er ramt af alvorlige museskader, må væbne sig med tålmodighed, når de søger om erstatning.

Sager om arbejdsskader forårsaget af computeren bliver nemlig sat på hold af Arbejdsskadestyrelsen og ankeinstansen, Den Sociale Ankestyrelse. Det skriver bladet Arbejdsmiljø.

Som begrundelse for ikke at ville konkludere, om computeren og jobbet er skyld i skader, bruger de to styrelser, at de afventer resultater fra et dansk forskningsprojekt med navnet NUDATA. Det skal afklare sammenhængen mellem computerarbejde og skader.

I tre aktuelle museskadesager har de skadede fået besked om, at deres sag først kan behandles, når forskningsresultaterne ligger fast sidst på året. I en fjerde sag har personen fået at vide, at vedkommendes sag kan tages op igen på det tidspunkt.

Forskere protesterer

Forskerne bag projektet, overlægerne Johan Hviid Andersen, Herning, og Sigurd Mikkelsen fra Glostrup, er imidlertid stærkt utilfredse med myndighedernes håndtering af deres forsknings-resultater. De mener, det er for snævert, hvis afgørelser træffes på baggrund af en enkelt videnskabelig undersøgelse.

Om museskader anerkendes som arbejdsskade eller ej, vil formentlig også få vidtrækkende konsekvenser både økonomisk og på arbejdsmarkedet.

Flere hundrede tusinde danskere arbejder hver dag ved en computer i mange timer på jobbet. De foreløbige resultater i NUDATA-undersøgelsen viser, at hver femte af de 7000 deltagere havde været plaget af moderate eller svære smerter i nakke, skuldre, arme eller hænder inden for den seneste uge.

Det skal dog tages med i billedet, at de 7000 deltagere er i kategorien særdeles flittige computerarbejdere, eftersom de alle er medlemmer af Teknisk Landsforbund og dermed typisk arbejder med pc som arbejdsredskab en stor del af deres arbejdstid.

NUDATA er en forkortelse for "Neck and upper limb disorders among technical assistants".

Relevant link

Websted om NUDATA-undersøgelsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere