Linux-kørekort på Bornholm

At installere og bruge Linux på pc'en eller serveren kræver ikke nødvendigvis en nørd. Det er budskabet fra en nystartet kursusvirksomhed på Bornholm.

Rundt om på rådhuse, amtsgårde og statsinstitutioner i Danmark rumler tanker om open source som alternativ til at være fuldstændig afhængig af kommercielle softwareselskaber.

Den rumlen har skabt en IT-kursusvirksomhed på Bornholm. Open Source Academy vil tilbyde et slags kørekort til Linux og open source.

Mindre bøvl, større stabilitet, højere sikkerhed og færre udgifter, lyder argumenterne fra Open Source Academy, når det offentliges IT-chefer skal overbevises om, at der er fornuft i at satse på open source-software frem for udelukkende at bruge Microsoft-produkter.

Bag virksomheden står en open source-entusiast, men ikke fanatiker. Verner Kjærsgaard er navnet. Han er selvlært og købte sig sin første computer i 1983; en model på størrelse med et køleskab med 64 kilobyte RAM.

Ikke religiøs

Hidtil har Verner Kjærsgaard været ansat hos Lessor i Allerød som udvikler af tidsregistreringssystemer. Desuden arbejdede han med drift og installation af open source-websystemer.

Verner Kjærsgaard

Men han forestiller sig ikke, at nogen offentlige eller private arbejdspladser vil gå over til at blive 100 procent open source-baserede.

- Jeg er ikke religiøs med open source. Det er jo ikke sort-hvidt, og det handler om at udnytte fordelene fra hver lejr, siger Verner Kjærsgaard.

Idéen til virksomheden opstod, da Verner Kjærsgaard oplevede en overvældende stor tilslutning til et foredrag, han holdt på Børnholm om Linux og open source. Godt 50 virksomheder dukkede op for at høre om det licensfrie miljø.

Undgår licensrod

Verner Kjærsgaard har gennem de senere år hjulpet en række bornholmske virksomheder med at gå over til open source-software.

- De vil gerne køre softwaren licensfrit, for så slipper de for at komme til at piratkopiere. Typisk ville en virksomhed med fem medarbejdere måske nøjes med at købe en licens til en kontorpakke, gætter Verner Kjærsgaard på.

Open Source Academy har skruet sine kurser sådan sammen, at kursisterne første dag får en computer, de efterfølgende kan tage med hjem på arbejdspladsen. Den installerer og konfigurerer de selv Linux på.

- Når man har været på kursus, har de tit hobet sig så meget arbejde op, at det bliver svært at finde tid til at bruge det, man har lært. Men når man har computeren med hjem og færdiginstalleret, skal man nok komme videre med det, lyder Verner Kjærsgaards filosofi.

Samarbejdspartnere i hus

Firmaet Open Source Academy har lagt i ovnen til kunder i det offentlige Danmark ved at indgå en samarbejdsaftale med Center for Kompetenceudvikling. Centret er amternes og kommunernes nye fælles kursus- og uddannelsesorganisation.

Desuden samarbejder Open Source Academy med konsulent- og uddannelsesvirksomheden Xcompetence, der blandt arbejder med Sveriges offentlige arbejdspladser.

Med Verner Kjærgaards virksomhed har Bornholm fået sit 23. IT-selskab.

Relevant link

Open Source Academy




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere