Prosa: Billige polske IT-folk tager job fra ledige

Det er på høje tid, at integrationsministeren reagerer på misbrug af jobkortet. Sådan siger fagforeningen Prosas næstformand, Niels Bertelsen. Han er overbevist om, at importen af udenlandske IT-folk forværrer danske IT-arbejdsløses jobmuligheder.

Polske programmører på ultralav løn har taget arbejde for næsen af danske arbejdsløse IT-folk.

Det konkluderer IT-fagforeningen Prosa ud fra de lister, Udlændingestyrelsen sender med detaljer om folk, som styrelsen har givet lov til at arbejde her i landet i en periode på jobkort.

Prosas næstformand, Niels Bertelsen, er glad for, at Integrationsminister Bertel Haarder nu vil undersøge, om jobkortet bliver brugt stik imod intentionen: Nemlig som billet til billig arbejdskraft frem for til at hente sjældne spidskompetencer til landet.

- Det er ikke den danske stats opgave at sikre arbejdsgiverne billig arbejdskraft. Det er så horribelt, at myndigheder tillader ansættelse i Danmark på så fuldstændig anderledes vilkår. Udlændingestyrelsen burde reagere, når en virksomhed vil hyre programmører til en så lav løn, at det ligger under dagpengene, mener Niels Bertelsen, Prosa.

Omkring 1000 IT-folk organiseret i Prosa er ramt af arbejdsløshed, og tallet stiger fortsat.

- Det er på høje tid, at Bertel Haarder reagerer, for det er næsten to år siden, at IT-arbejdsløsheden satte ind. De importerede IT-folk har helt sikkert taget arbejde fra mine medlemmer, siger Niels Bertelsen.

Han medgiver dog, at der også er kommet nogle meget højt kvalificerede og tilsvarende højtlønnede IT-specialister til Danmark via jobkortet. Disse personer lever op til intentionen med ordningen.

God ordning, hvis misbrug undgås

Hos organisationen IDA, der varetager ingeniørernes interesser i Danmark, er kritikken af jobkort-ordningen mere afdæmpet.

Formand Per Ole Front betegner den som en god ordning, så længe den administreres fornuftigt.

Han henviser blandt andet til, at arbejdsgiverne har pligt til at godtgøre, at den kompetence, de efterspørger, ikke kan fås i Danmark.

- I den nuværende periode har jeg svært ved at se, at man skulle udstede jobkort til IT-specialister på grund af den stigende ledighed på IT-området. Der bør Udlændingestyrelsen udvise mere påpasselighed og refleksion for at undgå misbrug, siger Per Ole Front, IDA.

Han er især opmærksom på, hvilke konsekvenser det kan have for de nyudklækkede fra universiteterne.

- Det er jo pokkers ærgerligt, hvis vores unge nyuddannede, ledige ingeniører får mistillid til systemet. Hvis jeg var dem, ville jeg blive vred, hvis vi lukker nogen ind udefra, som kan det samme, men til en mindre løn, siger Per Ole Front.

Bertel Haarder: Ingen har klaget
Over for Computerworld Online har integrationsminister Bertel Haarder forsvaret jobkort-ordningen med det argument, at hverken Prosa eller IDA klaget over praksis.

- Ordningen har generelt fungeret tilfredsstillende, og IDA og Prosa, der modtager kvartalsoversigter med oplysninger om både løn og uddannelse, har ikke rettet henvendelse til Udlændingestyrelsen om misbrug, sagde ministeren.

Både Prosa og IDA afviser dog lodret, at organisationernes tavshed kan tages som udtryk for fuld tilfredshed med jobkortet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere