Integrationsminister Bertel Haarder (V) vil nu undersøge, om Danmarks jobkort-ordning er blevet overhalet indenom af virkelighedens barske realiteter.
- Det er klart, at de mange fyringer i IT-branchen har fået os til at se på, om IT-specialister også fremover skal have den samme nemme adgang til Danmark, siger Bertel Haarder til Computerworld Online.
Siden 2000, hvor jobkortet forsøgsvis blev indført udelukkende for IT-branchen, er flere hundrede IT-folk kommet til Danmark for at arbejde på danske IT-arbejdspladser.
I sommeren 2002 blev ordningen gjort permanent og udvidet til ingeniører, læger, sygeplejersker og andre flaskehalsramte fagområder.
Computerworld Online har i en række artikler set på, hvordan ordningen fungerer i praksis. Opgørelser fra Udlændingestyrelsen over de importerede IT-folk viser, at mange af dem lønmæssigt og uddannelsesmæssigt slet ikke ligner sjældne IT-specialister.
Kurven knækkede
Intentionen med jobkortet var ellers at hjælpe arbejdsgivere med at få den arbejdskraft, der er mangel på, ved at gøre det let at importere særligt kvalificeret, højtuddannet IT-arbejdskraft.
Men siden idéen om et amerikanske inspireret jobkort blev født midt i den glade IT-fest sidst i forrige århundrede, er kurverne knækket.
Konsekvenserne er kradse nedskæringer, tilbagevendende fyringsrunder og i de grelleste tilfælde konkurser.
Nu er Bertel Haarder klar til at tage konsekvensen af de ændrede konjunkturer på IT-området. Og han inviterer fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer til at finde hoved og hale i spørgsmålet om flaskehals eller arbejdsløshedskø.
- Derfor vil Udlændingestyrelsen sammen med arbejdsmarkedets parter i løbet af foråret evaluere ordningen og klarlægge, om der fortsat er generel mangel på arbejdskraft på IT-området, siger han til Computerworld Online.