Minister overvejer at droppe IT-jobkort

Integrationsminister Bertel Haarder (V) erkender nu, at importen af udenlandske, ofte underbetalte IT-folk til Danmark kan være en trussel mod danskernes jobmuligheder på et marked med stigende arbejdsløshed. Derfor vil han tjekke, om IT-flaskehalsen er forsvundet og i så fald muligvis droppe jobkort til IT-folk.

Integrationsminister Bertel Haarder (V) vil nu undersøge, om Danmarks jobkort-ordning er blevet overhalet indenom af virkelighedens barske realiteter.

- Det er klart, at de mange fyringer i IT-branchen har fået os til at se på, om IT-specialister også fremover skal have den samme nemme adgang til Danmark, siger Bertel Haarder til Computerworld Online.

Siden 2000, hvor jobkortet forsøgsvis blev indført udelukkende for IT-branchen, er flere hundrede IT-folk kommet til Danmark for at arbejde på danske IT-arbejdspladser.

I sommeren 2002 blev ordningen gjort permanent og udvidet til ingeniører, læger, sygeplejersker og andre flaskehalsramte fagområder.

Computerworld Online har i en række artikler set på, hvordan ordningen fungerer i praksis. Opgørelser fra Udlændingestyrelsen over de importerede IT-folk viser, at mange af dem lønmæssigt og uddannelsesmæssigt slet ikke ligner sjældne IT-specialister.

Kurven knækkede

Intentionen med jobkortet var ellers at hjælpe arbejdsgivere med at få den arbejdskraft, der er mangel på, ved at gøre det let at importere særligt kvalificeret, højtuddannet IT-arbejdskraft.

Men siden idéen om et amerikanske inspireret jobkort blev født midt i den glade IT-fest sidst i forrige århundrede, er kurverne knækket.

Konsekvenserne er kradse nedskæringer, tilbagevendende fyringsrunder og i de grelleste tilfælde konkurser.

Nu er Bertel Haarder klar til at tage konsekvensen af de ændrede konjunkturer på IT-området. Og han inviterer fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer til at finde hoved og hale i spørgsmålet om flaskehals eller arbejdsløshedskø.

- Derfor vil Udlændingestyrelsen sammen med arbejdsmarkedets parter i løbet af foråret evaluere ordningen og klarlægge, om der fortsat er generel mangel på arbejdskraft på IT-området, siger han til Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere