Minister overvejer at droppe IT-jobkort

Integrationsminister Bertel Haarder (V) erkender nu, at importen af udenlandske, ofte underbetalte IT-folk til Danmark kan være en trussel mod danskernes jobmuligheder på et marked med stigende arbejdsløshed. Derfor vil han tjekke, om IT-flaskehalsen er forsvundet og i så fald muligvis droppe jobkort til IT-folk.

Integrationsminister Bertel Haarder (V) vil nu undersøge, om Danmarks jobkort-ordning er blevet overhalet indenom af virkelighedens barske realiteter.

- Det er klart, at de mange fyringer i IT-branchen har fået os til at se på, om IT-specialister også fremover skal have den samme nemme adgang til Danmark, siger Bertel Haarder til Computerworld Online.

Siden 2000, hvor jobkortet forsøgsvis blev indført udelukkende for IT-branchen, er flere hundrede IT-folk kommet til Danmark for at arbejde på danske IT-arbejdspladser.

I sommeren 2002 blev ordningen gjort permanent og udvidet til ingeniører, læger, sygeplejersker og andre flaskehalsramte fagområder.

Computerworld Online har i en række artikler set på, hvordan ordningen fungerer i praksis. Opgørelser fra Udlændingestyrelsen over de importerede IT-folk viser, at mange af dem lønmæssigt og uddannelsesmæssigt slet ikke ligner sjældne IT-specialister.

Kurven knækkede

Intentionen med jobkortet var ellers at hjælpe arbejdsgivere med at få den arbejdskraft, der er mangel på, ved at gøre det let at importere særligt kvalificeret, højtuddannet IT-arbejdskraft.

Men siden idéen om et amerikanske inspireret jobkort blev født midt i den glade IT-fest sidst i forrige århundrede, er kurverne knækket.

Konsekvenserne er kradse nedskæringer, tilbagevendende fyringsrunder og i de grelleste tilfælde konkurser.

Nu er Bertel Haarder klar til at tage konsekvensen af de ændrede konjunkturer på IT-området. Og han inviterer fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer til at finde hoved og hale i spørgsmålet om flaskehals eller arbejdsløshedskø.

- Derfor vil Udlændingestyrelsen sammen med arbejdsmarkedets parter i løbet af foråret evaluere ordningen og klarlægge, om der fortsat er generel mangel på arbejdskraft på IT-området, siger han til Computerworld Online.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere