It-forhandlerne regner ikke med at sælge væsentlig flere løsninger til konferenceudstyr, hvor kunderne kan sidde ansigt til ansigt med hinanden over et videosystem. Langt de fleste kunder har allerede overvejet en videokonferenceløsning, og de skifter ikke mening fordi deres rejsemønster bliver lavet om nogle dage.
»Askeskyen betyder ikke, at kunderne nu vælger en videoløsning, for det har de allerede overvejet,« siger Hugo Sørensen, der er afdelingsdirektør for videokonferencer hos Atea.
Han har en mere langsigtet tilgang til salget af videokonferenceløsninger og forklarer, at man ikke bare kan lave et hurtigt revolversalg, fordi alle fly er tvunget til at blive på landjorden. For at et videosystem skal fungere, skal kunden både have et netværk, der fungerer og tilpasse sin arbejdsmåde til mødet ved skærmen. Det kræver, at forhandleren har en afklarende dialog med kunden, så resultatet ikke bliver skuffende. Hvis løsningen ikke er i orden, vælger kunden bare at handle et andet sted fremover.
»Man skal mødes med kunden på et højt niveau og siden tale med it-chefen, for ellers kan kunden få et netværksproblem med dårlig videokvalitet, og så holder kunden op med at handle hos os,« siger Hugo Sørensen.
Av Fusions direktør Tommy Norlav maner også til besindighed og sammenligner vulkanudbruddet med situationen efter terrorangrebet i 2001 på World Trade Center, der ikke havde den store effekt på salget af videoudstyr. Han håber, at den aktuelle askeplage på lang sigt vil øge salget af konferenceudstyr, men på kort sigt regner han endnu ikke med den store vækst.
»De fleste firmaer gør klogt i ikke at reagere fuldstændig desperat, men afveje fordele og ulemper,« siger Tommy Norlav.