S-SF-R: Oplysning skal stoppe pirateri

Pirater skal modtage "oplysende" breve med posten, foreslår S, R og SF i et nyt fælles medieudspil.

En dreven internetpirat kan for fremtiden se frem til at få et advarende brev ind ad brevsprækken, hvor piraten bliver advaret om, at det ikke er ok ulovligt at hente film og musik. Det er fremtidsscenariet, hvis det står til Socialdemokraterne, SF og De Radikale.

”På denne måde gennemføres en meget målrettet oplysningsindsats overfor de internet-brugere, som udfører piratkopiering i stort omfang,” står der i oplægget.

De tre store oppositionspartier lancerer ideen i dag i et medieoplæg, hvor de lægger vægt på, at der er ”behov for initiativer, der styrker håndhævelsen af ophavsretten”, og at kunstnerne skal have ”en bedre kompensation” for lovlig kopiering af deres materiale.

Partierne vil oprette et ”uafhængigt organ, der kan identificere ip-addresser, som foretager store ulovlige upload”. Dette organ skal så sende oplysende breve ud til ip-adresserne om, at der sker ulovlig download på adressen. Partierne nævner intet om, hvad der skal ske med de internetpirater, der ignorerer brevene. Det engelske parlament har netop vedtaget en lov, Mandybill, der lægger op til, at internetbrugere kan få blokeret forbindelsen eller mindsket båndbredden, hvis de ikke stopper med at hente piratmateriale. Disse tanker er ikke en del af oppositionens oplæg.

Oplægget fortæller desuden ikke, hvordan det uafhængige organ skal få fat på ip-adresserne. I den nuværende danske lovgivning kan internetudbyderne kun udlevere ip-adresser, hvis de bliver tvunget af retten.

Det er desuden et problem, at kunstnerne får færre og færre penge på kopiering af dvd’er og cd’er, mener S, R og SF. Kunstnerne får i dag penge via blankbåndsafgiften, som forbrugere betaler, hver gang de køber disse lagringsmedier. På den måde bliver kunstnerne kompenseret for kopiering af deres materiale. Dette system er ”forældet”, eftersom forbrugerne i dag ofte kopierer direkte til en harddisk, påpeger de tre partier bag det nye oplæg.

Derfor skal ordningen, hvor kunstnere får kompensation for kopiering, gøres ”teknologineutral”. Spørgsmålet er naturligvis, hvad ”teknologineutral” betyder. De tre partier kommer dog ikke med bud på, om der skal skat på internettet, salg af MP3-afspiller, eller hvad ”teknologineutral” ellers kan betyde.

Andre har tidligere kommet forskellige bud på, hvordan kunstnere for fremtiden kan få penge krasset ind. Regeringens antipiratudvalg foreslog for en måned siden at indføre en form for skat på brug af internettet. Et andet forslag kom fra Frankrig. Her har præsident Nicolas Sarkozy bakket op om en ide om at indføre en afgift på Google. Mogens Jensen, Socialdemokraternes medieordfører, fortalte fredag, at oppositionen ville have undersøgt, om det var muligt at pålægge søgemaskiner en afgift, så de er med til at ”bidrage” til produktionen af ”indhold og kulturprodukter”. De Radikale ville dog ikke lægge navn til sådan en undersøgelse, og medieoplægget har derfor nu ikke nogle konkrete bud på, hvordan kunstnerne for fremtiden skal tjene penge.

Oppositionspartierne kommer med deres nye mediepolitik, fordi medieforliget, der blandt andet handler om DR, radiobånd og medietilskud, skal fornys i år. Regeringen forventes til maj at komme med dets oplæg til en ny mediepolitik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere