Kritik af grønne krav til offentlig it

Det offentlige stiller alt for få og vage miljøkrav til sine egne it-indkøb. Sådan lyder kritikken fra formanden for IT Branchens Grøn it-kampagne, HP-direktør Keld Jersild Olsen, som efterlyser flere bindende aftaler og lovgivning på området.

Trods en lang række vejledninger, frivillige aftaler og pæne hensigtserklæringer har offentlige indkøbere af it alt for let ved at skubbe hensyn til miljø og klimaforandringer i baggrunden, når de køber it-udstyr for skatteydernes penge.

Det mener administrerende direktør i HP, Keld Jersild Olsen, som det seneste år har stået i spidsen for IT Branchens Grøn IT-kampagne.

I et interview med CRN beklager Keld Jersild Olsen fraværet af bindende lovkrav, som vil tvinge offentlige myndigheder og institutioner til at købe miljørigtigt it-udstyr. Skarpere miljøkrav er ifølge HP-direktøren en forudsætning for at sætte brugen af miljø- og klimarigtigt it-udstyr op i gear.

»I dag er det kun cirka hvert andet offentlige udbud, hvor der er mulighed for at stille krav til miljørigtige indkøb. Det gælder udbuddene via SKI-aftalen, hvor der ligger er en vejledning, som oven i købet kun nævner det som en mulighed. Og de indkøb, som foretages via Finansministeriets e-auktioner har det slet ikke med som en mulighed,« siger Keld Jersild Olsen,

Han efterlyser derfor, at Folketinget og regeringen skruer bissen på og stiller skrappere miljøkrav til de offentlige it-indkøb.

»Der er allerede viden nok om teknologier, produkter og processer, men uden politisk handling har jeg svært ved at se, hvordan vi for alvor skal rykke noget. Det, der for alvor kan trække os videre, er de økonomiske incitamenter. Derfor må lovgiverne på banen,« siger Keld Jersild Olsen.

Offentlige it-indkøb styres i dag dels af Statens og Kommunernes Indkøbsfælleskab (SKI) og via de særlige rammeaftaler som Finansministeriet styrer via Økonomistyrelsen.

Hos SKI bekræfter chefkonsulent for miljø og energirådgivning, Rikke Dreyer, at de enkelte kommuner selv afgør, om de vil købe miljørigtigt og energieffektivt ind. På det statslige område findes et cirkulære om energibesparelser, der forpligter institutionerne til at købe energieffektivt, mens der for kommunernes vedkommende kun findes en frivillig aftale med energiminister Connie Hedegaard.

»De offentlige indkøbere har altid mulighed for at vælge energirigtigt, når de køber ind gennem SKI. Det er et krav i vores udbud, at alle leverandører skal kunne levere produkter, der lever op til Elsparefondens indkøbsvejledning. Samtidig har Kommunernes Landsforening frivilligt indgået en aftale med Energiministeriet, hvor de har forpligtet sig til at følge den samme indkøbsvejledning,« siger Rikke Dreyer, som bekræfter, at kommunerne dermed reelt kan vælge at nedprioritere hensynet til miljøet uden at det får konsekvenser.

»Vi kan rådgive og vejlede om hele indkøbet, men det er i sidste ende kunderne, der afgør hvilke produkter, de vil købe,« siger Rikke Dreyer, som dog oplever, at der generelt er en meget positiv stemning om grøn it blandt offentlige indkøbere.

I Økonomistyrelsen afviser vicedirektør Henrik Pinholt kritikken af de offentlige it-indkøb.

»De tre leverandører på den statslige computeraftale lever op til alle krav stillet i Elsparefondens indkøbsvejledning, som også er gældende, når der foretages indkøb via e-auktioner. Herudover kan jeg nævne, at den bærbare computer som Atea leverer til staten, er blevet kåret af Greenpeace til at være en af de mest energieffektive bærbare computere på markedet,« skriver Henrik Pinholt i en mail til CRN.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere