Piratsag skal afgøres med skærmdumps

Mandag blev det slået fast, at Antipiratgruppen må nøjes med at bruge udskrifter af skærmbilleder som beviser mod den nu 16-årige Rasmus Kjeldgaard. Han blev angiveligt taget med piratkopier på sin computer under et netparty i Esbjerg.

Det er nu halvandet år, siden computerspilleren Rasmus Kjeldgaard blev afbrudt af fogeden og advokater fra Antipiratgruppen midt i et netparty i Esbjerg. Mandag mødte han AntiPiratGruppen i Københavns Byret.

Her lagde dommeren øre til de sidste ord i sagen, inden han skal tage stilling til Antipiratgruppens påstand om, at Rasmus Kjeldgaard har overtrådt ophavsretsloven ved at besidde og dele ulovlige filer som film og sange på sin computer.

Gruppen forlanger 36.000 kroner i erstatning for krænkelse af kunstneres ophavsret.

Nej til protokoller

Den nu 16-årige Rasmus Kjeldgaard forklarede i retten, at han ikke begået noget ulovligt. Han afviste at have haft ulovlige filer med til netpartiet. Det siger hans advokat Per Overbeck.

Sagens dommer afviste mandag at efterkomme et ønske fra Antipiratgruppens advokat om at bruge den såkaldte bevissikringsrapport i sagen - en rapport, der beskriver indholdet af Rasmus Kjeldgaard pc, da den blev beslaglagt. Antipiratgruppen blev ifølge Per Overbeck bremset af en paragraf i Retsplejeloven.

Skærmdumps af tvivlsom værdi

Derfor måtte Antipiratgruppen ty til skærmdumps udskrevet på papir for at føre bevis for, at Rasmus Kjeldgaard har krænket andres ophavsret.

Drengens advokat satte et stort spørgsmålstegn ved værdien i disse skærmdumps som beviser.

- Der er tale om udskrifter af en computerskærm. Men man kan hverken se på dem, hvornår de er lavet, hvor de er lavet eller af hvem. Det fremgår ikke, at det er fra Esbjerg, det kan ligeså vel være fra Nordsverige eller Sydafrika. Det mener jeg ikke, at man kan afsige dom over, siger Per Overbeck.

Han tilføjer, at der på udskrifterne tilsynelandende er føjet et nummer på med en anden skrifttype end den øvrige skærmtekst. Dette nummer skulle ifølge APG vise, at der er tale om udskrifter fra Rasmus Kjeldgaards computer.

- Det kan godt være, at Antipiratgruppen har dokumenteret, at Rasmus Kjeldgaard kunne have gjort noget ulovligt, men de skal bevise, at han rent faktiks har gjort det, siger Per Overbeck.

Antipiratgruppens advokat, Torben Steffensen fra advokatfirmaet Johan Schlüter, vil ikke udtale sig til pressen om verserende sager.

Dommeren har nu godt halvanden måned til at sætte et punktum for sagen i byretten.

Rasmus Kjeldgaard kræver erstatning

I mellemtiden skal en anden sag mellem de samme to parter afgøres. Rasmus Kjeldgaard har nemlig sammen med sine forældre og sin advokat forlangt erstatning fra Antipiratgruppen. De kræver 20.000 kroner i tort og 8000 kroner til at dække advokatudgifter. Den sag fik de i dag lov af dommeren til at føre, og 27. februar i skal byretten træffe afgørelse i den sag.

Forude venter der flere sager, der stammer fra razziaen mod netpartiet i Esbjerg i oktober 2001. 235 mennesker deltog i Connect #12, som netpartiet blev kaldt. 150 af dem har siden indgået forlig med Antipiratgruppen for brud på ophavsrettigheder, mens en række andre deltagere nægtede at gå forligsvejen.

Tidslinje

Antipiratgruppen er blev kritiseret for sin fremgangsmåde i netparty-sagen. Sådan har forløbet været i Rasmus Kjeldgaards sag:

19. oktober 2001

Fogeden godkender en begæring fra Antipiratgruppens om at konfiskere den da 14-årige Rasmus Kjeldgaards computer ved netpartyet Connect #12 i Esbjerg. Konfiskeringen finder sted samme dag.

1. november 2001

Per Overbeck, der nu er antaget som advokat for Rasmus Kjeldgaard, sender et kæreskrift til Vestre Landsret, hvori han kræver fogedrettens beslutninger omgjort.

22. november 2001

På et møde i fogedretten afgiver den nu 15-årige Rasmus Kjeldgaard vidneforklaring under strafansvar. Han forklarer her, hvordan hans pc blev konfiskeret og han selv tilbageholdt i flere timer, uden at Antipiratgruppen nogensinde præsenterede sig selv eller tilkaldte hans forældre.

29. november 2001

Fogeden fastholder sine beslutninger fra 19. oktober.

4. december 2001

Fogedretten beder i et brev Rasmus Kjeldgaard om at acceptere en regning på 35.000 fra de sagkyndige, der har undersøgt hans computer. Rapporten på 100 sider bliver samtidig sendt til både Per Overbeck og Antipiratgruppen. Sagen verserer stadig ved landsretten.

8. december 2001

Per Overbeck sender et kæreskrift til landsretten og beder om landsrettens ord for, at det ikke var i orden at sende rapporten til Antipiratgruppen, før landsretten har taget stilling til, om rapporten er udarbejdet på korrekt grundlag.

6. februar 2002

Vestre Landsret kommer med sin kendelse, der støtter fogedrettens beslutninger. Landsretten kommenterer ikke spørgsmålet om, hvorvidt det var i orden at udlevere rapporten til modparten, selv om sagen er kæret.

6. marts 2002

Antipiratgruppens tidsfrist for at bruge rapporten i en retssag udløber. Ifølge Retsplejeloven kan Rasmus Kjeldgaard nu i stedet kræve erstatning og godtgørelse fra Antipiratgruppen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere