Fyrede truer Orange med retssager om pc

Orange risikerer at blive slæbt i retten af fagforeningen HK på vegne af de tidligere medarbejdere, som selskabet fyrede sidste år. De fyrede føler sig snydt, fordi de får tilbudt pc, der er væsentligt ringere end den maskine, de arbejdede ved i selskabet.

Det var ikke, hvad Orange lovede os. De spiser os af med en anden og ringere computer.

Sådan lyder beskyldningen fra ti af de medarbejdere, som Orange prikkede i en massefyring kort før jul. Det fortæller HK, der organiserer en del af de 380, der forlader Orange.

I denne uge har de fyrede modtaget et brev fra Orange med en invitation til at møde op i weekenden, hvis de vil købe en brugt pc for en krone.

Men i brevet står der også, at computerne til salg alle er med en 17 tommer skærm og en processor på 350 megahertz.

Det er faldet medarbejderne for brystet. De var nemlig overbevist om, at de kunne købe den pc, der stod på deres skrivebord på jobbet, eller en tilsvarende maskine.

Ifølge HK står der i Oranges oprindelige aftale med medarbejderne at: "Medarbejderen overtager anvendt pc-udstyr, herunder også skærm, mus og tastatur (som udgangspunkt 1 stk. desktop)."

På Oranges intranet er aftalen formuleret sådan her: "De afskedigede medarbejdere kan afhente en pc for en krone."

Faglig sekretær i HK Rene Andersen har været med på sidelinien i den forhandlingsproces, der har foregået for at mindske antallet af fyringer og sikre de bedst mulige vilkår for de fyrede.

- Nu tilbyder de noget andet end folks egen computer. Noget gammel udstyr, der slet ikke lever op til det anvendte, siger han.

På sine medlemmers vegne er han skuffet over, at Orange tilsyneladende nu forsøger at spare på udgifterne til den kompensationspakke, som Orange har afsat 80 millioner kroner til.

Min egen pc eller bare en brugt

Hvis ikke Orange og de fyrede kommer til enighed om pc-spørgsmålet, vil HK anlægge retssager på medlemmernes vegne.

Rene Andersen erkender, at ordet "anvendte" kan fortolkes på mange måder.

Den samme udmelding kommer fra Oranges pressechef, Linda Juul Nielsen.

Fortolkningsspørgsmålet går jo på, om de kan købe den pc, de har arbejdet på, eller om de kan købe en af virksomhedens brugte computere, siger hun.

Linda Juul Nielsen oplyser, at Oranges personaleafdeling nu tager kontakt til HK for at aftale et møde, der skal afklare spørgsmålet.

- Jeg kan ikke forestille mig at det fører til nogen retssager. Man bør nok kunne tale om det, hvis det drejer sig om antallet af tommer på en skærm, bedømmer hun.

Relevant link

HK bringer på sit websted anbefalinger til, hvordan de fyrede fra Orange skal forholde sig til pc-spørgsmålet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere